tromaktiko: Το... Ελντοράντο του πλαστικού χρήματος και οι βασικοί «παίκτες» της αγοράς των POS

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Το... Ελντοράντο του πλαστικού χρήματος και οι βασικοί «παίκτες» της αγοράς των POS



Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μια νέα μεγάλη... βιομηχανία αιχμής, ένα καινούριο επιχειρηματικό Ελντοράντο έχει δημιουργηθεί από την υποχρέωση οι συναλλαγές...
πλέον να γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος. Δηλαδή μέσα από τα «μηχανάκια» που είναι γνωστά ως... POS (τερματικά διεκπεραίωσης ηλεκτρονικών συναλλαγών) η χρήση των οποίων κατέστη ουσιαστικά αναγκαία μετά από δύο χρόνια επιβολής capital controls που εκτός από τις πνιγηρές επιπτώσεις τους στην οικονομία, είχαν ως αποτέλεσμα τον δραματικό περιορισμό της κυκλοφορίας του «φυσικού» χρήματος στην αγορά.

Πρόκειται για μεγάλη αγορά που κυμαίνεται μεταξύ 500 και 700 εκατ. ευρώ το χρόνο, καθώς η υπουργική απόφαση του περασμένου Απριλίου υποχρεώνει 85 κλάδους του λιανεμπορίου και πολλούς επαγγελματικούς κλάδους στη χρησιμοποίηση των μηχανημάτων.

Η πρώτη φάση της πλαστικής... εισβολής ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουλίου και θα συνεχιστεί σε ακόμη δύο φάσεις το επόμενο εξάμηνο, προσφέροντας πεδίο δόξης λαμπρό στις εταιρείες που ασχολούνται στο χώρο.

Στην αγορά επικρατεί «πανικός» εγκατάστασης αυτών των μηχανημάτων, καθώς από τα 220.000 περίπου που λειτουργούσαν το 2016, έχουν ξεπεράσει τις 450.000 το πρώτο 7μηνο του 2017, ενώ έως το φινάλε του έτους θα έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο. Ο τζίρος μέσω των συναλλαγών POS το 2016 διαμορφώθηκε πέριξ των 16 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ.

Εύλογα επικρατεί ένα επιχειρηματικό... μπουμ, μεταξύ των εταιρειών που παρέχουν αυτά τα μηχανάκια, τους κατασκευαστές, τους παρόχους και όλους όσοι εμπλέκονται πέριξ αυτών. Στην αγορά κυκλοφορούν όλων των ειδών POS, διάφοροι τύποι και μοντέλα, άλλα πιο πρόχειρα, άλλα πιο επαγγελματικά, άλλα για ενοικίαση, άλλα για πώληση.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, το κόστος αγοράς ενός τερματικού POS κυμαίνεται από 99 έως 440 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργικότητά του, ενώ στην περίπτωση μίσθωσής του το κόστος κυμαίνεται ετησίως από 50 έως 360 ευρώ, ανάλογα με το μηνιαίο όγκο συναλλαγών. Αντίστοιχα, το ετήσιο κόστος συντήρησης κυμαίνεται μεταξύ 24 και 96 ευρώ.

Αλυσίδες τροφίμων, fast food, εστιατόρια, καφετέριες, σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, φαρμακεία, εμπορικά καταστήματα είναι οι κυριότερες κατηγορίες που εγκαθιστούν με «τρελούς» ρυθμούς αυτά τα τερματικά.

Οι κυριότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται

Οι κυριότεροι «παίκτες» στην αγορά αυτή είναι οι Χάρης Καρώνης με τη Viva, ο Θεόδωρος Φέσσας με την Cardlink, ο Χάρης Κωνσταντίνου με την Printec και ο Νίκος Πετρακόπουλος με τη Mellon. Υπάρχουν επίσης και άλλες εταιρείες, τράπεζες, εταιρείες πληροφορικής κ.λπ. Βεβαίως, κάποιοι εξ αυτών, όπως η Viva Wallet είναι Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος, παρέχει δηλαδή ολόκληρη τη γκάμα των υπηρεσιών, ενώ κάποιοι άλλοι είναι απλοί αντιπρόσωποι μηχανημάτων POS.

Η Viva Wallet και οι πέντε συστημικές τράπεζες κάνουν εκκαθάριση συναλλαγών παρέχοντας λογαριασμούς πληρωμών σε εμπόρους. Για να το κάνουν έχουν πάρει δύο άδειες από την Τράπεζα της Ελλάδος:

Acquiring από τα schemes (η Viva Wallet ως Principal Member σε Visa και Μastercard)
Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (payment or emoney or credit institution)
Επίσης υπάρχει και η εταιρεία Everypay που έχει άδεια μόνο ως payment institution και μεταπουλάει υπηρεσίες Acquiring με την άδεια που έχει η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε σχέση με τις συσκευές POS, υπάρχουν αντιπρόσωποι διαφόρων κατασκευαστών, οι οποίοι με τη σειρά τους τις μεταπωλούν στους στους acquirers ή σε switchers (cardlink, edps, first date)

H Melon έναι αντιπρόσωπος της ingenico
H Printec έναι αντιπρόσωπος της verifone
H Smartech έναι αντιπρόσωπος της PAX
H Wincor Hellas έναι αντιπρόσωπος της Wincor και κατά βάση πουλάνε ταμειακές μηχανές POS δηλαδή Point of sales.
Viva Wallet

Το Viva Wallet είναι μια υπηρεσία που λανσαρίστηκε το Μάρτιο του 2013, ούσα πρωτοπόρα στο χώρο της, ενώ πλέον εξυπηρετεί περίπου 300.000 «ηλεκτρονικά πορτοφόλια», καταναλωτών, αν και τα στοιχεία διαρκώς αλλάζουν (προς τα πάνω), καθώς η αγορά μεγαλώνει.

Επίσης, εκτιμάται ότι παρέχει υπηρεσίες αποδοχής καρτών (τόσο με φυσική παρουσία κάρτας/ σε POS όσο και σε e-commerce sites) σε περισσότερους από 50 χιλ. εμπόρους και επιχειρήσεις.  Επιπλέον η Viva Wallet προσφέρει και την υπηρεσία FreePOS για χρέωση καρτών χωρίς τερματική συσκευή, μέσα από εφαρμογή σε έξυπνη συσκευή τηλεφώνου ή υπολογιστή.

Είναι αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος ως ηλεκτρονικό πιστωτικό ίδρυμα και μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες πληρωμών σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες στην Ελλάδα και σε 30 ακόμα χώρες του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου (ΕΟΧ). Ιδρυτής και CEO της εταιρείας είναι ο Χάρης Καρώνης ενώ από το 2014, το 20% της Viva κατέχει η οικογένεια Λάτση.

H Cardlink του Θ. Φέσσα

Στις αρχές του 2015, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας διέβλεψε την ανάπτυξη αυτής της αγοράς, προβαίνοντας σε μια ακόμη επιτυχημένη κίνηση, εξαγοράζοντας την εταιρεία Cardlink έναντι 15 εκατ. ευρώ από τις Alpha Bank και Eurobank!

Η Cardlink λειτουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο τερματικών POS για πραγματοποίηση συναλλαγών με κάρτες στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας την VeriFone. Τα τερματικά της Cardlink βρίσκονται σε περισσότερα από 100.000 σημεία, εξυπηρετώντας επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Η Cardlink, έχει αναπτύξει συνεργασίες και υποδομές για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών, υιοθετώντας τις τελευταίες τεχνολογίες σε κάθε επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Cardlink τον Ιούνιο, ξεπέρασαν τα 200.000 τα εγκατεστημένα POS τερματικά στο δίκτυό της, πράγμα που σημαίνει ότι ελέγχει περίπου το 50% αυτής της αγοράς.

Η Printec του Χάρης Κωνσταντίνου

Ισχυρή δυναμική και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο έχει αναπτύξει η εταιρεία Printec με ιδρυτή τον Χάρη Κωνσταντίνου, διαθέτοντας παρουσία σε 17 χώρες, με έδρα τη Βιέννη, έχοντας εξελιχθεί σε έναν από τους κυρίαρχους «παίκτες» αυτοματισμού συναλλαγών στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη.

Η Printec ιδρύθηκε το 1988 με αρχική ονομασία Printec Ltd. και με βασικό προσανατολισμό στο χώρο της πληροφορικής, ενώ μετά το '92 εισήλθε στις δραστηριότητες συστημάτων αυτοματισμού συναλλαγών, στον οποίο και καθιερώνεται ως πρωταγωνιστής.

Κατόπιν, με εξαγορές και ιδρύσεις εταιρειών – πάντα στο χώρο του αυτοματισμού συναλλαγών – σ' όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνο, έχει καταστεί μια πολυεθνική με παρουσία σε 17 χώρες και ο μεγαλύτερος διανομέας προϊόντων NCR στη ΝΑ Ευρώπη!

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται με τα POS που είναι το βασικό αντικείμενο της εγχώριας θυγατρικής που καλύπτει και όλους τους τομείς υποστήριξης, after sale services κ.α.

Καθοριστική κίνηση για την Printec ήταν η εξαγορά της μεγαλύτερης ουκρανικής εταιρείας CardPay Systems με περισσότερα από 20.000 εγκατεστημένα eftPOS.

Mellon Group με επικεφαλής τον Νίκο Πετρακόπουλο

H Mellon Technologies, του Νίκου Πετρακόπουλου, έχει επίσης μια εξαιρετική πορεία την τελευταία 20ετία, έχοντας ιδρυθεί το 1994, με αρχική... δύναμη μόλις 14 εργαζομένων, ενώ τώρα έχει γίνει ένας όμιλος που ξεπερνά τους 2.500 εργαζόμενους, με 17 θυγατρικές και παρουσία σε 12 χώρες της Ευρώπης!

Η εταιρεία Mellon Technologies συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετικών δυνάμεων στο χώρο του «πλαστικού» χρήματος, με περισσότερα από 250.000 τερματικά eftPOS, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες λογισμικού, εγκατάστασης, τεχνικής υποστήριξης και αναβάθμισης των συστημάτων.

Wincor Nixdorf – Συστήματα Πληροφορικής

Πρόκειται για γερμανικό κολοσσό από τους κορυφαίους παγκόσμιους προμηθευτές λύσεων πληροφορικής (IT) για τράπεζες και αλυσίδες λιανικής πώλησης ενώ στην αγορά POS είναι πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο σε όγκο παραγγελιών.

Η θυγατρική της στην Ελλάδα Nixdorf Συστήματα Πληροφορικής με επικεφαλής την Bίκυ Mπασέλα έχει υπολογίσιμη παρουσία, διαθέτοντας πάνω από 10 χιλ. εγκαταστημένα ταμιακά συστήματα αυξημένων δυνατοτήτων. Προσφέρει λύσεις στο φάσµα των συστηµάτων αυτοµατοποίησης και self-service όπως ATMs, τερµατικά συναλλαγών, POS κ.λπ.

CosmotePOS

Πριν από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2016 η Cosmote ανακοίνωσε τη νέα υπηρεσία CosmotePOS. Η εν λόγω υπηρεσία προσφέρει σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες την ευκαιρία να αποκτήσουν το δικό τους τερματικό αποδοχής συναλλαγών με κάρτες, με επιλογή μάλιστα της τράπεζας που διατηρούν λογαριασμό.

Πρόκειται για υπηρεσία που απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες ανεξαρτήτως αν είναι ήδη συνδρομητές Cosmote. Η υπηρεσία παρέχεται σε συνεργασία με τη First Data Merchant Solutions (Hellas).

Ίδρυση της Tora Wallet από τον ΟΠΑΠ

Το Σεπτέμβριο του 2016 ο ΟΠΑΠ, μέσω της θυγατρικής του OPAP Investment Limited ίδρυσε την εταιρεία Tora Wallet Α.Ε., η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο αδειοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος. Άμεσος στόχος είναι η παροχή μέσω του δικτύου πρακτορείων ΟΠΑΠ, μιας σειράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως οι πληρωμές λογαριασμών, μικροεμβάσματα, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, κάρτα πληρωμών κ.λπ.

Η Tora Wallet θα δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς εμβασμάτων, πληρωμές και αναλήψεις μέσω των λογαριασμών των πελατών, εξοφλήσεις λογαριασμών μέσω καρτών κ.ο.κ.

Η Tora Wallet έχει δηλώσει την ίδια έδρα με την Payzone Hellas, το 90% των μετοχών της οποίας εξαγοράστηκε το 2014 έναντι 7,75 εκατ. ευρώ από την OPAP Investments Ltd., με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του υπολειπόμενου 10% να έχει πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2015, για περίπου 870 χιλιάδες ευρώ. Η Payzone Hellas διαχειρίζεται τις τερματικές μηχανές για τις κάρτες τηλεφώνων και paysafe σε όλη την Ελλάδα καθώς και διάφορες υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!