tromaktiko: UBS: Η "φωτιά και οργή" στις αγορές θα σβήσει, κανένας λόγος πανικού

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

UBS: Η "φωτιά και οργή" στις αγορές θα σβήσει, κανένας λόγος πανικού



Η UBS εκτιμά ότι ο πόλεμος λέξεων μεταξύ της Β. Κορέας και των ΗΠΑ θα λήξει και οι αγορές θα συνεχίσουν το ράλι τους...

Οπως σημειώνει, ο Τrump ανέβασε τις εντάσεις στον πόλεμο των λέξεων με τη Βόρεια Κορέα, υπογραμμίζοντας πως περαιτέρω απειλές θα αντιμετωπιστούν με "φωτιά" και με "οργή". Τα έντονα σχόλιά του ώθησαν τον δείκτη KOSPI κατά 1,1% χαμηλότερα και τον δείκτη TOPIX κατά 1%, ενώ ο δείκτης VIX της μεταβλητότητας των αγορών σημείωσε άνοδο στις 12 μονάδες.

Καθώς η UBS θα προέβλεπε μία πτώση της τάξης του 15% στις αγορές μετοχών της Ασίας σε περίπτωση αντίδρασης των ΗΠΑ και στρατιωτικών αντιποίνων από την Πιονγιάνγκ, αυτές οι κινήσεις που είδαμε, μπορεί να φαίνονται εφησυχασμένες.

Ωστόσο, όπως τονίζει η ελβετική τράπεζα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να θεωρήσει κανείς ότι η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα δεν θα εκτροχιάσει τις παγκόσμιες αγορές.

Όπως σημειώνει η UBS, o Trump δεν έχει ακόμη ακολουθήσει τις περισσότερες πολιτικές του δηλώσεις - είτε σχετικά με τις εμπορικές κυρώσεις στην Κίνα είτε την κατασκευή ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Οι επενδυτές παραμένουν αβέβαιοι για το βαθμό στον οποίο η ρητορική του ενδέχεται να μεταφραστεί σε δράση.

Επίσης, τα προηγούμενα επεισόδια αυξημένου πολιτικού κινδύνου είχαν μόνο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις αγορές.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα, οι μετοχές της Νότιας Κορέας μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2,5%, ενώ οι μετοχές στην Ασία εκτός Ιαπωνίας έχασαν 0,6% εντός επτά ημερών από τις δοκιμές.
Ο δείκτης KOSPI σημειώνει άνοδο της τάξης του 16,7% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, και ήταν η κορυφαία ασιατική αγορά από πλευράς αποδόσεων, για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Ο δείκτης VIX της μεταβλητότητας των αγορών, έφτασε επίσης στις 12 μονάδες μετά το τεστ πυραύλων της Κορέας στις 4 Ιουλίου, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Επιπλέον, τα βασικά οικονομικά και εταιρικά στοιχεία σε ολόκληρο τον κόσμο προσφέρουν μια πηγή άνεσης, με τα κέρδη ανά μετοχή για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της ευρωζώνης να αυξάνονται κατά περίπου 10% στο δεύτερο τρίμηνο.

Έτσι, όπως καταλήγει η UBS, "ενώ θα παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση, πιστεύουμε ότι η αντίδραση της αγοράς μέχρι στιγμής ήταν λογική και δεν αναμένονται υπερβολές". Όπως τονίζει, οι παγκόσμιες μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!