tromaktiko: Πέντε τρικ για να ξεπεράσετε τη "μαυρίλα" στη δουλειά

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Πέντε τρικ για να ξεπεράσετε τη "μαυρίλα" στη δουλειά



Από την Δέσποινα Σάμψων
Πώς αντιμετωπίζουμε τη μαυρίλα της επιστροφής στο γραφείο; Την ακατανίκητη επιθυμία να παραιτηθούμε από μια πολύτιμη θέση εργασίας που μας φαίνεται, όμως, πιο...
βαρετή κι από παλιομοδίτικο ταγιέρ; Πώς μπορούμε να νιώσουμε ξανά πάθος για τη δουλειά μας;

Πολλές γυναίκες, εκεί γύρω στα 30, νιώθουμε μέσα στην εργασιακή καταιγίδα της εποχής χαμένες στα μονοπάτια μιας καριέρας που δεν φαίνεται να εξελίσσεται. Παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε άνεργες, το πρωινό ξύπνημα και η διαδρομή στο γραφείο φαντάζει βουνό. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και καταγράφεται καθημερινά σε εκατομμύρια εργαζόμενους, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους με ένα μόνο 13% να αποκαλύπτουν το αντίθετο. Φταίει ότι κάναμε λάθος επιλογή; Δεν μας δόθηκαν καλύτερες ευκαιρίες;

Η δυσαρέσκεια παρουσιάζεται και σε εργαζόμενες που έχουν την τύχη να εργάζονται σε τομείς που σχετίζονται στενά με το αντικείμενο των σπουδών τους. Ίσως όμως η συσσώρευση ετών και ρουτίνας να έχει αφαιρέσει κάθε ενδιαφέρον. Τι κάνουμε τότε; Εγκαταλείπουμε μια δουλειά στην οποία είμαστε πιστές και μας προσφέρει στο κάτω κάτω την αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής που μας αξίζει; Η αλλαγή δεν είναι πάντα η πιο συμβατή λύση με την ελληνική πραγματικότητα. Αν έχουμε γερό στομάχι, ίσως αξίζει τον κόπο να κυνηγήσουμε το όνειρό μας. Αν όχι, τότε αξίζει να παλέψουμε για να δώσουμε μια τονωτική ένεση στην καριέρα μας.

Γιατί αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ίδια τη δουλειά μας, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που τη βλέπουμε. Και 5 απλά τρικ αρκούν!

• Διακοσμούμε από την αρχή το χώρο μας
Οποιαδήποτε μεγάλη ή μικρή παρέμβαση σε ένα κουραστικό κι απρόσωπο γραφείο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ιδανικά ένα νέο χρώμα στους τοίχους ή μια καινούρια πολυθρόνα γραφείου θα ήταν εξαιρετικές ιδέες. Αν δεν μπορούμε να επέμβουμε όμως σε αυτό τον βαθμό, προχωράμε σε μικρές αλλαγές. Νέα αξεσουάρ γραφείου σε έντονες αποχρώσεις, μικρές πινελιές όπως ένα νέο φυτό σε ένα υπέροχο κασπό ή ακόμα και μια ενδιαφέρουσα κορνίζα αλλάζουν τη διάθεση και απαλλάσσουν από το στρες και την πίεση.

• Σπάμε το 8ωρό μας σε πολλά διαλείμματα
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα διάλειμμα κάθε 90 λεπτά της ώρας βελτιώνει τη συγκέντρωση σε ποσοστό 30% αλλά και το αίσθημα ευεξίας κατά 46%. Σταματάμε λοιπόν και απολαμβάνουμε ένα χαλαρωτικό βίντεο στο YouTube. Εντοπίζουμε ίσως κάτι πραγματικά που μπορεί να μας εμπνεύσει και να μας ανεβάσει την αίσθηση ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα από το να συμπληρώσουμε ένα μπάτζετ. Στην αρχή θα χρειαστεί να πειθαρχήσουμε στην επιθυμία μας να βγάλουμε με τη μία ό,τι έχουμε να κάνουμε και να πειθαρχήσουμε στα μικρά αυτά κενά αλλά πολύ σύντομα που θα απολαμβάνουμε τον ήρεμο εαυτό μας, θα νιώθουμε πόσο καλό στις επιδόσεις μας κάνουν αυτά τα διαλείμματα.

• Αλλάζουμε τον τρόπο που δουλεύουμε σε μια ομάδα
Προτείνουμε να μεταφέρουμε μια εβδομαδιαία συνάντηση εργασίας στο πάρκο ή στο κοντινό καφέ. Αν μας παίρνει στο επίπεδο ιεραρχίας, εισηγούμαστε μικρές καινοτομίες, όπως να υπάρχει η δυνατότητα παράβλεψης κάποιων γραφειοκρατικών συνηθειών, εργασίας από το σπίτι μία φορά την εβδομάδα, οργάνωσης εκδηλώσεων εθελοντισμού αλλά και αναψυχής που θα δέσουν τους συναδέρφους μεταξύ τους. Μπορεί να υπάρχουν και χίλιες ακόμα ιδέες περισσότερο κατάλληλες για το κάθε περιβάλλον αλλά σίγουρα το να ξυπνάμε με το συναίσθημα της αγάπης και του αληθινού ενδιαφέροντος για τον συνεργάτη μας, μπορεί να μας κάνει να δούμε αλλιώς και τη δουλειά μας.

• Διαχωρίζουμε τη δουλειά από το σπίτι
Η άσκηση είναι απλή αλλά δύσκολα εφαρμόσιμη σε εμάς που μεγαλώσαμε με την ψευδαίσθηση ότι αν τα δίνουμε όλα παίρνοντας δουλειά στο σπίτι, θα διαπρέψουμε. Ξεκινάμε με το να κλείνουμε αποφασιστικά την πόρτα πίσω μας. Απολαμβάνουμε τον χρόνο έξω από το γραφείο χωρίς να επιστρέφουμε στον υπολογιστή του σπιτιού κοιτώντας με αγωνία τα μέιλ μας. Βγαίνουμε έξω, φροντίζουμε τον αγαπημένο μας, ανάβουμε τα κεριά μας ή πίνουμε τα κρασιά μας αλλά κυρίως κατεβάζουμε ρολά στην ατζέντα της δουλειάς.

• Εγκαινιάζουμε μια νέα αρχή στη ζωή μας
Μπορεί να είναι τα μαθήματα πιλάτες που αναβάλαμε τόσο καιρό, μία ώρα παραπάνω ύπνος τα Σαββατοκύριακα ή μια καινούρια ξένη γλώσσα. Η αλλαγή στην καθημερινότητα μπορεί να φέρει καινούριο κέφι και να μας βοηθήσει να δούμε το φορτίο της εβδομάδας κάτω από άλλο πρίσμα.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!