tromaktiko: Πλοίαρχοι και Μηχανικοί: Αξία ανεκτίμητη η καλή συνεργασία τους

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Πλοίαρχοι και Μηχανικοί: Αξία ανεκτίμητη η καλή συνεργασία τους



Όσο μεγαλώνω και περνάνε τα χρόνια μέσα στα καράβια τόσο νοιώθω την ανάγκη να γράψω κάτι για τις δύο αυτές σημαντικότατες ειδικότητες...
που, κακά τα ψέματα, αποτελούν την καρδιά και το μυαλό στα καράβια.

Η εμπειρία μου στα καράβια μου έχει διδάξει ότι όλες οι ειδικότητες και όλο το πλήρωμα είναι σημαντικότατο για την ομαλή λειτουργία ενός πλοίου. Από τον μάγειρα, το καμαρωτάκι και τον λαδά μέχρι το τζόβενο και τον λοστρόμο. Όλοι είναι σημαντικότατοι. Επαναλαμβάνω, για την ομαλή και καλή λειτουργία του πλοίου και όχι στο να συμβεί κάτι και απλά να χρειαστεί το πλοίο να φτάσει στο πλησιέστερο λιμάνι, κάτι που κουτσά στραβά θα γίνει και χωρίς π.χ. τον πλοίαρχο ή Α μηχανικό. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά.

Αφορμή για τα παρακάτω που θα γράψω είναι ότι βρέθηκα σε ένα καράβι στο οποίο πραγματικά η συνεργασία μεταξύ πλοιάρχου, Α μηχανικού , Β μηχανικού και υποπλοιάρχου ήταν άριστη. Συνεργασία άψογη, χωρίς κανένα ίχνος αντιπαλότητας, χωρίς ίντριγκες και ρουφιανιές. Και αυτό σας το λέει ένας ‘’κουβερτιανός’’.

Ο πλοίαρχος και Α μηχανικός λοιπόν, οι δύο κεφαλές του καραβιού οι οποίες αν συνεργαστούν καλά το αποτέλεσμα είναι πολύ δύσκολο να μην είναι το επιθυμητό. Το ίδιο κατά την γνώμη μου ισχύει και για δύο ακόμα βασικά γρανάζια, τον υποπλοίαρχο και τον Β μηχανικό. Δύο ειδικότητες, οι οποίες μετά από την καθοδήγηση του πλοιάρχου και του Α μηχανικού, ‘’τρέχουν’’ και οργανώνουν όλες τις εργασίες ενός πλοίου.

Η φράσεις του τύπου ‘’έλα μωρέ το καράβι δεν πάει άμα λείπει ο Α μηχανικός ενώ πάει άμα λείπει ο πλοίαρχος’’ ή το αντίστροφο, είναι κουταμάρες. Και φυσικά το καράβι- στην ανάγκη πάντα- θα πάει έστω και αν λείπουν και οι δύο μαζί, γιατί υπάρχει ένας Β μηχανικός και ένας υποπλοίαρχος από πίσω, όμως ποτέ δεν θα λειτουργήσει σωστά και ομαλά αν λείπει κάποιος από αυτούς.

Κυρίως οι νέες γενιές συνάδελφων ναυτικών δεν θα πρέπει να πέφτουν στο τρυπάκι κάποιων παλαιότερων ή και νέων ακόμη για το ποιός είναι σημαντικότερος σε ένα πλοίο. Θα πρέπει όλοι μαζί να δίνουμε τις σωστές κατευθύνσεις και να μπορούμε να αντιληφθούμε ότι όλοι είναι σημαντικοί.
Είναι σημαντικότερος ο Α μηχανικός από τον πλοίαρχο; ΟΧΙ. Είναι σημαντικότερος ο πλοίαρχος από τον Α μηχανικό; ΟΧΙ. Είναι και οι δύο εξίσου σημαντικοί; ΝΑΙ.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο λόγο για την ομαλή λειτουργία μέσα στο πλοίο τον έχει ο πλοίαρχος. Τις περισσότερες ευθύνες πάλι ο πλοίαρχος τις έχει. Και αυτός όμως κάπου δίνει αναφορά, δεν λειτουργεί όπως 100 χρόνια πριν. Και για να λέμε τα πράγματα όπως πρέπει, δεν θα γινόταν να αποφασίζουν δύο. Και άμα δηλαδή διαφωνήσουν τι γίνεται; Ζητάμε μετά την βοήθεια του υποπλοιάρχου για να γίνουν οι ψήφοι 2-1; Από την άλλη, δεν σημαίνει ότι ο Α μηχανικός δεν έχει ευθύνες ή ότι επάνω στην δουλειά του δεν έχει τον τελευταίο λόγο αυτός. Τώρα, το να θέλει να κάνει μια special δουλειά σε ένα αγκυροβόλιο η οποία θα αφήσει για κάποιο διάστημα το καράβι χωρίς μηχανή, και φυσικά θα πρέπει να το συζητήσει με τον πλοίαρχο, άλλωστε αυτό είναι το θέμα της καλής συνεργασίας. Ο πλοίαρχος από την δικιά του την μεριά θα λάβει πολλούς παράγοντες υπόψη του όπως π.χ. τον καιρό ή το πρόγραμμα του καραβιού το οποίο μπορεί να πρέπει π.χ. να πάει για εκφόρτωση ανά πάσα στιγμή. Δε νομίζω όμως κάτι τέτοιο ότι δεν το έχει στο μυαλό του ένας Α μηχανικός. Το είπα σαν παράδειγμα για να ξεκαθαρίζονται κάποια πράγματα.

Και στην τελική έχει σημασία να μπαίνουμε στην διαδικασία και να διαφωνούμε στο ποιός είναι ανώτερος; Γιατί να μην συμφωνούμε λέγοντας ότι είναι εξίσου σημαντικοί και οι δύο; Τελικά τι είναι πιο όμορφο στην ζωή μας, να είμαστε ανώτεροι σε κάποια θέση ή να είμαστε σημαντικοί; Εγώ πιστεύω ότι το να αισθανόμαστε σημαντικοί είναι ότι καλύτερο. Ίσα ίσα που σημαίνει ότι κάνουμε και καλά την δουλειά μας.

Ξέρω, κάποιοι θα πείτε ότι ο τάδε καπετάνιος είναι έτσι και ο τάδε Α μηχανικός είναι γιουβέτσι… Εντάξει, ποιος λέει ότι όλα είναι ρόδινα και ότι δεν υπάρχουν κολλημένα μυαλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους παίρνουμε και στα σοβαρά. Σε όλες τις δουλειές και όλες τις ειδικότητες υπάρχουν καλοί και κακοί.

Εμείς ας επιλέξουμε να είμαστε με τους καλούς. Αυτό πιστεψτε με μόνο σε καλό θα μας βγει.
Καλά ταξίδια σε όλους!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!