tromaktiko: Αισθητά μειωμένο το επίδομα θέρμανσης - Ποιοί είναι οι δικαιούχοι και ποιά η διαδικασία

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Αισθητά μειωμένο το επίδομα θέρμανσης - Ποιοί είναι οι δικαιούχοι και ποιά η διαδικασία



Γράφει ο Χρήστος Ηλ.Τσίχλης
Δικηγόρος Αθηνών
Μειωμένη κατά 50% η ετήσια δαπάνη για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης,με συνέπεια να το...
λάβουν τον Ιανουάριο λιγότερα νοικοκυριά ή, στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων, να μειωθεί το ύψος του επιδόματος. 

Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει κλειδάριθμο ή όχι.Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης σας και τυχαίνει το όνομα χρήστη σας να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασης σας μέσω των σχετικών διαδικασιών. Ο Διαχειριστής πολυκατοικίας δε χρειάζεται να γνωρίζει ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Επιδόματος. 

Οφείλει να εισάγει και να επικαιροποιεί, όποτε χρειάζεται, την εικόνα των ενοίκων. Για κάθε διαμέρισμα, θα χρειαστείτε τα παρακάτω στοιχεία:

- Αριθμό Διαμερίσματος (προαιρετικά)

- Ονοματεπώνυμο

- Όροφο

- Χιλιοστά Συμμετοχής στις Δαπάνες Θέρμανσης.

- Εάν στην πολυκατοικία δεν υπάρχουν χιλιοστά θέρμανσης,Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να μοιράσετε ισότιμα τα χιλιοστά, ή με βάση τις πληρωμές των προηγούμενων ετών να προσδιορίσετε μια αναλογία, οπότε ανάλογα να προσδιορίσετε τα χιλιοστά. Ο προμηθευτής πετρελαίου δε δίνει κάτι που χρειάζεται για την υποβολή αίτησης. Κάθε αγορά πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στη ΓΓΠΣ μαζί με τον ΑΦΜ σας (ή του διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία) και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ (ή τον κοινόχρηστο αν πρόκειται για πολυκατοικία). 

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ορθή αναγραφή των στοιχείων αυτών στα παραστατικά του προμηθευτή για να εξασφαλιστεί η ορθή υποβολή τους στη ΓΓΠΣ. Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά – κλειστά – ανήκοντα και σε φυσικά πρόσωπα και σε νομικά πρόσωπα).

Για τη *χορήγηση του επιδόματος τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια θα είναι μειωμένα σε σχέση με τα περυσινά, τα οποία είχαν διαμορφωθεί στα ακόλουθα επίπεδα:*

–Άγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι *12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.*

–Έγγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι *20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ* για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Με τη *διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, παράγοντες της αγοράς* σημειώνουν πως αναμένουν οι τιμές να κυμανθούν περίπου στα* ίδια επίπεδα με πέρυσι (κυμάνθηκε γύρω στα 0,93 ευρώ το λίτρο). *Η περικοπή του επιδόματος, που γίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα ισχύσει τη νέα χειμερινή σεζόν *(15 Οκτωβρίου 2017-30 Απριλίου 2018). 

Η πρώτη δόση του «κουτσουρεμένου» επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018.*
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!