tromaktiko: Όλες οι αλλαγές που θα συμβούν στη ζωή σου μετά τον γάμο

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Όλες οι αλλαγές που θα συμβούν στη ζωή σου μετά τον γάμο



Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία - MSc Ψυχολογία Υγείας
Σαν σκέψη, σαν διαδικασία, σαν συζήτηση, ο γάμος έχει μία διαφορετική χροιά στο σήμερα. Δεν είναι μία απόφαση που ένα ζευγάρι θα πάρει...
στις αρχές της σχέσης, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που χρειάζεται ωριμότητα και αποφασιστικότητα, ούτε όμως είναι και μία απόφαση που φέρνει μία τρομακτική και ασφυκτική μονιμότητα (αναφέρομαι στα αυξημένα ποσοστά διαζυγίων).

Δεν είναι λίγα πλέον τα ζευγάρια που επιλέγουν πριν τον γάμο να μείνουν μαζί. Πρόκειται για μία συμπεριφορά που έχει κυρίως οφέλη και για τους δύο συντρόφους, καθώς η συγκατοίκηση θα επιτρέψει να ζήσουν ο ένας τον άλλον σε ποικίλες καταστάσεις. Με τον τρόπο αυτό, όταν μελλοντικά θα προχωρήσουν σε γάμο, δεν θα υπάρχουν στιγμές αμηχανίας που θα χρειαστεί να γνωριστούν και ως συγκάτοικοι πέρα από σύντροφοι.

Τι αλλάζει μετά τον γάμο στο ζευγάρι;

·         Οι καυγάδες

Μέχρι και πριν τον γάμο, κάθε τσακωμός θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να μοιάζει με την αρχή του τέλους στη σχέση σας. Η σταθερότητα που φέρνει ο γάμος, σας κάνει μία ομάδα, που χρειάζεται τα μέλη της και να έχουν εντάσεις αλλά και να λύνουν τις διαφορές τους ώστε να συνεχίζουν να είναι λειτουργικοί. Συνεπώς, οι καυγάδες σας είναι αναγκαίο να λήγουν και να βρίσκετε τη λύση του προβλήματός σας, αφού γνωρίζετε πως η σχέση σας δεν πρόκειται να τερματιστεί με έναν τσακωμό αλλά επίσης, δεν θέλετε να πέφτετε στο κρεβάτι δίπλα σε έναν άνθρωπο που του έχετε θυμό, για παράδειγμα.

·         Το σεξ

Ναι, ακούγεται από όλους σχεδόν και επίσης γράφεται. Αλλά τι είναι αυτό που συμβαίνει πραγματικά σχετικά με το σεξ μετά τον γάμο; Ξεκινά να μειώνεται σε συχνότητα, γίνεται πιο αραιά συγκριτικά με τη φάση που δεν είχατε δικό σας σπίτι και άνεση χρόνου. Αυτό όμως που προσφέρει το ό,τι πλέον έχετε και χώρο δικό σας αλλά και πιο εύκολα βρίσκετε κοινό χρόνο, είναι η εγγύτητα και η άνεση που αποκτάτε. Η αίσθηση της κοντινότητας που αποκτάτε με τον καιρό κάνει το σεξ ίσως να μην είναι το ίδιο συχνό με πριν, είναι όμως πιο ποιοτικό, νιώθετε πιο άνετα να δοκιμάσετε και να συζητήσετε πράγματα.

·         Οι άλλοι

Η αλλαγή δεν είναι τόσο έντονη για το ζευγάρι όσο για το οικογενειακό και το κοινωνικό τους περιβάλλον. Είναι γεγονός πως οι άλλοι παίρνουν περισσότερο σοβαρά το 'η/ο σύζυγός μου' παρά το 'ο/η σύντροφός μου', τους φαίνεται αρκετά επίσημο. Τόσο το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά όσο και τη σχέση σας σαν σύνολο, υπολογίζεται με άλλη βαρύτητα πια.

·         Η οικογένεια

Η έννοια της οικογένειας πως ως σήμερα είχε τους δικούς σου γονείς, τα αδέλφια και τους ευρύτερους συγγενείς, τώρα αλλάζει. Πλέον, η οικογένεια του συζύγου γίνεται και δική σου. Επιπλέον, οι σύζυγοι από μόνοι τους είναι και εκείνοι μία οικογένεια πια.

Επιπλέον, έχουν παρατηρηθεί αλλαγές και σε επίπεδο υγείας στα παντρεμένα άτομα. Πιο συγκεκριμένα:

·         Βάρος

Αρχικά,  το να βγεις έξω για να δεις τον σύντροφό σου δεν είναι πλέον το ζητούμενο, αφού ξυπνάτε και κοιμάστε μαζί, συνεπώς ο ελεύθερος χρόνος που περνάτε μεσα το σπίτι αυξάνεται. Υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που υποστηρίζει πως οι άντρες μετά τον γάμο αποκτούν κοιλιά. Αυτό συμβαίνει, καθώς όταν ένας άντρας είναι δεσμευμένος και πιστός με μία γυναίκα, μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης άρα και η μυϊκή μαζά που την αντικαθιστά τελικά το λίπος.

·         Καρδιά

Ισχύει πως η αγάπη και η ασφάλεια κάνουν και την καρδιά να λειτουργεί καλύτερα. Είναι πιο σπάνιο να γίνει εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων σε συζύγους που έχουν καλή επικοινωνία και είναι συναισθηματικά κοντά.

·         Ύπνος

Όταν κοιμάσαι με το πρόσωπο που αγαπάς, νιώθεις ασφάλεια και ο ύπνος σου έχει σημαντικά λιγότερες δυσκολίες. Λειτουργεί όπως και τα αρκουδάκια που θέλουν τα παιδιά για να μπορούν να κοιμούνται τα βράδια.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!