tromaktiko: «Αλαλούμ» με τις πτήσεις από Ελλάδα προς Γερμανία – Περνούν από «ανάκριση» οι επιβάτες

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

«Αλαλούμ» με τις πτήσεις από Ελλάδα προς Γερμανία – Περνούν από «ανάκριση» οι επιβάτες



Χαμός με τις πτήσεις από Ελλάδα προς Γερμανία...
Στο «μικροσκόπιο» των γερμανικών Αρχών όσοι ταξιδεύουν από την χώρα μας– Έντονες οι αντιδράσεις από Τόσκα – Διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ
Από «ανάκριση» περνούν οι Έλληνες ταξιδιώτες που προσγειώνονται σε γερμανικό έδαφος, καθώς η Γερμανία έχει βάλει πλέον την Ελλάδα -άσχετα αν είναι μέλος της ΕΕ- στην κατηγορία της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Όπως λένε χαρακτηριστικά Γερμανοί αξιωματούχοι, έχουν το δικαίωμα να ρωτούν τα πάντα τους Έλληνες που ταξιδεύουν στην χώρα τους.

Μάλιστα η Γερμανία αντιδρώντας στις διαμαρτυρίες, έριξε το «μπαλάκι» στην Ελλάδα λέγοντας πως σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017, διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι, ενώ απαγορεύτηκαν οι πτήσεις σε άλλους 3.200 επιβάτες.

«Όσο περισσότερα κάνει η Ελλάδα, τόσο λιγότερο θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στη Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά Γερμανός αξιωματούχος, κατηγορώντας έμμεσα την Ελλάδα.
Από την άλλη μεριά, η Άνεγκρετ Κορφ, στα πλαίσια του καθιερωμένου μπρίφινγκ της Τετάρτης στο Βερολίνο, παραδέχθηκε ότι η επιβολή των ελέγχων των επιβατών των πτήσεων από την Ελλάδα ταλαιπωρούνται αρκετά. Ξεκαθάρισε όμως ότι, ο έλεγχος περιορίζεται στα «απολύτως αναγκαία». Με άλλα λόγια, οι συνοριακοί απλώς συγκρίνουν τη φωτογραφία στο διαβατήριο ή την ταυτότητα με το πρόσωπο του κατόχου.

Σημείωσε δε πως οι καθυστερήσεις και οι ουρές αφορούν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, διαβεβαιώνοντας πως οι Αρχές και το υπουργείο καταβάλλουν «στο μέγιστο δυνατό βαθμό» προσπάθειες ώστε να αποφεύγονται προβλήματα.

Έλληνες αστυνομικοί στα γερμανικά αεροδρόμια
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών μεταβαίνει, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, προκειμένου να είναι παρόντες στους ελέγχους που πραγματοποιούν οι Γερμανοί στους επιβάτες που φτάνουν από τη χώρα μας. «O ρόλος των τεσσάρων, σε πρώτη φάση, αστυνομικών θα είναι μόνο συμβουλευτικός καθώς δεν έχουν δικαίωμα να πραγματοποιήσουν ελέγχους και ουσιαστικά θα βοηθούν τους Γερμανούς συναδέλφους τους στους ελέγχους για τη γνησιότητα των ελληνικών ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Άλλωστε, εδώ και καιρό υπάρχουν και στην Ελλάδα Γερμανοί αστυνομικοί που έχουν ανάλογο ρόλο».

«Την περασμένη εβδομάδα έγινε συνάντηση στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φραγκφούρτης ανάμεσα σε εκπροσώπους του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας με ελληνική αντιπροσωπεία. Στην ελληνική πλευρά δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσει εικόνα των ελέγχων επί τόπου. Συμφωνήθηκε οι συζητήσεις που γίνονται μέχρι τώρα σε τακτική βάση να συνεχιστούν με τη συμμετοχή του συνδέσμου της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Ελλάδα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Απαγορεύτηκε η πτήση σε 3.200 επιβάτες
Η Κορφ τόνισε πως η ελληνογερμανική συνεργασία στο ζήτημα των ελέγχων στα αεροδρόμια είναι «καλή». Άλλωστε, Γερμανοί συνοριακοί αστυνομικοί υπηρετούν εδώ και χρόνια στα ελληνικά αεροδρόμια. Ο ρόλος τους είναι να παρεμποδίζουν άτομα που δεν διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τη Γερμανία, σε συνεργασία πάντα με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Μέσω αυτής της μεθόδου, αποκλείστηκαν 3.200 άτομα μόνο κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2017.

Επιβεβαίωσε, δε την είδηση πως στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν σε γερμανικά αεροδρόμια σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017 διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι. Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός αυτών των ατόμων ανήλθε στα σχεδόν 427 άτομα, από τα οποία οι 234 ήταν Σύροι.

Στην ερώτηση της DW γιατί η γερμανική πλευρά δεν επιδίωξε πριν ανακοινώσει μονομερώς τον έλεγχο των πτήσεων από την Ελλάδα να έρθει σε συνεννόηση με το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να βρεθεί μια άλλη λύση, δηλαδή ο έλεγχος στα ελληνικά αεροδρόμια να διεξάγεται πιο αποτελεσματικά, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών η Α. Κορφ δεν έδωσε άμεση απάντηση. Τόνισε όμως πως η ελληνογερμανική συνεργασία στα θέματα που σχετίζονται με το προσφυγικό και την ασφάλεια ήταν στενή και πριν πάρει η Γερμανία την σχετική απόφαση.

Έντονη αντίδραση Τόσκα κατά Βερολίνου
Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τους ελέγχους Ελλήνων πολιτών στα αεροδρόμια της Γερμανίας και ιδιαιτέρως για τον τρόπο που γίνονται.
ύμφωνα με τις ίδιες πηγές και τις δηλώσεις που έκαναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρά τις συνεχείς επικοινωνίες του Νίκου Τόσκα με τον Γερμανό υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών και τις διαβεβαιώσεις του δεύτερου για διακριτική και προσωρινή εφαρμογή του μέτρου των ελέγχων από τις γερμανικές Αρχές, οι οποίες δεν θα γίνονταν ποτέ σε Ευρωπαίους πολίτες, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Σχετικά με το παρασκήνιο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και αναφορικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι κύκλοι του αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως:

Στις 13 Οκτωβρίου, στη σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών, η Γερμανία ενημέρωσε την επιτροπή της ΕΕ για την εφαρμογή μέτρων ελέγχου συνόρων για άλλο ένα εξάμηνο (ενώ μέχρι τώρα ήταν για διάρκεια τριών εξαμήνων δηλ. ενάμισι έτος).
Επισημαίνεται ότι συνολικά έξι χώρες πραγματοποιούν συνοριακούς ελέγχους στα μεταξύ τους σύνορα: πρόκειται για Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία, ενώ ελέγχους διεξάγει και η Γαλλία (μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο Μπατακλάν).
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους της Γερμανίας για την Ελλάδα πρόκειται για τις πτήσεις από Ελλάδα.
Σε διμερή επικοινωνία του Γερμανού ΥΠΕΣ κ. Ντε Μεζιέρ με τον Ν. Τόσκα, ο Γερμανός υπουργός είχε υποσχεθεί εμφατικά ότι οι έλεγχοι θα είναι:
-Επιλεκτικοί και όχι για ευρωπαίους πολίτες
-Οι έλεγχοι θα διεξάγονται εντός της περιοχής ελέγχου Σένγκεν στα αεροδρόμια
-Θα γίνονται διακριτικά.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε κατ' επανάληψη ερωτήσεις του Ν. Τόσκα, ο κ. Ντε Μεζιέρ επαναλάμβανε αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι έλεγχοι γίνονται στο σύνολο των επιβατών, δεν είναι καθόλου διακριτικοί και σε τουλάχιστον μια περίπτωση έγιναν σε χώρο αεροδρομίου εκτός χώρου Σένγκεν.
Πάντως, μετά το ζήτημα που έχει προκύψει και το οποίο έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα, Έλληνες Αστυνομικοί θα μεταβούν στα γερμανικά αεροδρόμια, σύμφωνα με τον προσυμφωνηθέντα σχεδιασμό της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, για τη διενέργεια ελέγχων και την αποτροπή επιβίβασης σε πτήσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, ατόμων που διαθέτουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Διαβήματα από το υπουργείο Εξωτερικών
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε διαβήματα ενώ και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα πρόκειται να συναντηθούν πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Κομισιόν, ώστε να εξεταστούν οι λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους ελέγχους των Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια.

Αντιμετωπίζουν τις πτήσεις από Ελλάδα, όπως αυτές από Τουρκία
Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για τους Έλληνες πολίτες προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία σε όσους φθάνουν αεροπορικώς στη Γερμανία. Ενδεικτικό είναι πως στέλεχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας δήλωσε στην Deutsche Welle ότι «αντιμετωπίζουμε τις πτήσεις από την Ελλάδα σαν να προέρχονται από την Τουρκία ή την Αίγυπτο».

Oι αυξημένοι έλεγχοι στα αεροδρόμια συνδέονται με την έναρξη της εορταστικής περιόδου και το στήσιμο των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων αγορών σε όλες τις γερμανικές πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο τζιχαντιστών.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει πως μετανάστες επιχειρούν να περάσουν σε γερμανικό έδαφος με πλαστά έγγραφα που δείχνουν ότι είναι Έλληνες υπήκοοι. Ενδεικτικό είναι πως «στο πλαίσιο δειγματοληπτικών έλεγχων που έγιναν σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017 διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι, κάτι που σημαίνει κατά μέσο όρο 100 παράτυπες είσοδοι τον μήνα».

«Ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό όλων των υπόλοιπων πτήσεων από χώρες της ΕΕ» αναφέρουν πηγές του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στην DW.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!