tromaktiko: Τα σημάδια που θα σας πουν αν αντιμετωπίζετε τον σύντροφό σας σαν παιδί

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Τα σημάδια που θα σας πουν αν αντιμετωπίζετε τον σύντροφό σας σαν παιδί



Μπορεί πολλές γυναίκες από εμάς να το κάνουμε ασυναίσθητα. Αν και αφιερώνουμε πολύ χρόνο για να σκεφτούμε αν...
συμπεριφερόμαστε σωστά στα παιδιά μας, δεν κάνουμε το ίδιο και για τη σχέση με τον άντρα μας. Δεν δίνουμε αρκετή σημασία στο πώς του φερόμαστε και πώς του μιλάμε.

Το μεγάλο λάθος που αρκετές γυναίκες κάνουν, είναι ότι αντιμετωπίζουν τους συντρόφους τους σαν μεγάλα παιδιά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Κάτι τέτοιο, όμως, μπορεί ακόμα και να καταστρέψει μία σχέση σε βάθος χρόνου. Ακόμα κι αν ακούγεται ξένο για εσάς ή σαν να είναι κάτι που θα έκανε η γειτόνισσα ή μία φίλη σας, αξίζει να δείτε ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι κι εσείς έχετε πέσει στην ίδια παγίδα.

Του δίνετε τα πάντα έτοιμα
Ναι, όπως κάνετε με τα μικρά παιδιά που εξαρτώνται από εμάς για την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών, κάνετε το ίδιο και τώρα με τον σύζυγό σας. Μόνο που εκείνος είναι ένας αυτόνομος ενήλικας που μπορεί να φροντίσει μόνος του τον εαυτό του. Είναι ικανός να βάλει μόνος του το φαγητό του στο πιάτο του, να ξεχωρίσει τα βρώμικα ρούχα του και να σιδερώσει το πουκάμισο που θα φορέσει στη δουλειά.

Μπορεί πολλοί άντρες να έχουν συνηθίσει στο μοτίβο της συζύγου που αναλαμβάνει τα χρέη νοικοκυράς όπως η μητέρα τους που μέχρι τότε τους φρόντιζε, όμως αυτή η πρακτική μπορεί να είναι επιβλαβής σε πολλά επίπεδα για όλη την οικογένεια. Πρώτο και κυριότερο η έτσι κι αλλιώς δεδομένη κούραση της γυναίκας μετατρέπεται σε εξάντληση και η καλή διάθεση σε νεύρα, που οδηγούν σε καβγάδες. Παράλληλα, τα παιδιά παίρνουν το μήνυμα ότι ο άντρας δεν πρέπει να συμμετέχει στη φροντίδα του νοικοκυριού, για το οποίο είναι υπεύθυνη μόνο η γυναίκα.

«Έκανες αυτά που σου’ πα;»
Μια τόσο απλή πρόταση κρύβει μέσα της πιο σημαντικά υπονοούμενα: «Το θυμήθηκες ή το ξέχασες πάλι;», «εγώ θα κάνω και τις δικές σου δουλειές;» και φυσικά τη σκέψη «Αν δεν του το πω εγώ, δεν πρόκειται να το θυμηθεί από μόνος του». Όλα αυτά καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: υπενθυμίζοντας και υποδεικνύοντας στον άντρα σας συνεχώς τι πρέπει να κάνει και πότε, του δείχνετε ότι δεν τον εμπιστεύεστε αρκετά. Ότι δεν τον θεωρείτε ικανό να αναλάβει έστω και κάποιες απλές ευθύνες, όπως ακόμα και το να πάει μόνος του στο σούπερ μάρκετ γιατί θα γυρίσει με διαφορετικά ψώνια απ’ αυτά που ζητήσετε.

Η συνεχής ερώτηση/ ενόχληση του «Έκανες αυτό; Έκανες εκείνο;», θα λειτουργήσει αρνητικά για τη σχέση σας με εσάς να μην τον θεωρείτε τόσο ικανό αι εκείνον να μην αισθάνεται αποδεκτός.

Είστε συνεχώς επικριτική απέναντί του
Αν φράσεις του τύπου «Στα ‘λεγα εγώ! Είδες ότι είχα δίκιο;», «Τι κατάλαβες που έκανες το δικό σου;», είναι στην καθημερινότητά σας κι έχουν αποδέκτη τον σύζυγό σας, τότε τα νέα είναι μάλλον κακά. Σκεφτείτε για λίγο ότι είστε στη θέση του: αν ακούγατε κάποιον να σας κατηγορεί 24 ώρες το 24ωρο, ακυρώνοντας κάθε σας σκέψη και απόφαση και προσπαθώντας να σας αποδείξει πόσο δίκιο έχει, πώς θα νιώθατε;

Η συμπεριφορά αυτή είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε δύο δυσάρεστες καταστάσεις: είτε στην «έκρηξη» του συντρόφου σας που κάποια στιγμή θα αισθανθεί ότι δεν αντέχει άλλο είτε στο να σας κρατάει μυστικά και να μην μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις του ή τις αποφάσεις του. Και στις δύο περιπτώσεις, το ζευγάρι θα αρχίσει να «παγώνει» και να αποξενώνεται, ίσως ακόμα και να αφήσει χώρο για ένα τρίτο άτομο στη σχέση.

Μόνο εσείς παίρνετε τις αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά
Όταν δεν εμπιστεύεστε αρκετά τον σύντροφό σας ώστε να παίρνετε μαζί σημαντικές και μη αποφάσεις που αφορούν τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τότε τον αντιμετωπίζετε κι εσείς σαν να ανήκει στην άλλη «ομάδα», όχι των γονιών αλλά των μικρών. Όμως, εκείνος είναι πατέρας και πρέπει να είναι το ίδιο υπεύθυνος με εσάς. Το να λειτουργείτε από κοινού σαν ζευγάρι για την ανατροφή των παιδιών είναι επιβεβλημένο και αναγκαίο. Ακόμα κι αν διαφωνείτε, στόχος σας δεν πρέπει να είναι να «περάσετε» το δικό σας, αλλά να συζητήσετε και να βρείτε μαζί μια λύση συμφέρουσα τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά.

Εξίσου σημαντικό είναι και να μην στερείτε στον άντρα σας τα πρωτεία στην ψυχαγωγία των παιδιών με τη λογική ότι τα «ξεμυαλίζει». Οι μπαμπάδες έχουν έμφυτο το ταλέντο του να κάνουν τα μικρά μας να γελάνε- αφήστε τους να το απολαύσουν και προσπαθήστε να το απολαύσετε κι εσείς!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!