tromaktiko: Κινεζικές αποκαλύψεις για πρόοδο στην κρίσιμη τεχνολογία hypersonic

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Κινεζικές αποκαλύψεις για πρόοδο στην κρίσιμη τεχνολογία hypersonic



Το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCMF αποκάλυψε στοιχεία για μια νέα απόρρητη...
σήραγγα, την JF-12 στην οποία, θεωρητικά, δοκιμάζονται υπέρ-υπερηχητικά (hypersonic) αεροσκάφη. Οι αεροδυναμικές σήραγγες χρησιμοποιούνται συνήθως για δοκιμές πριν τη μαζική παραγωγή. Στην περίπτωση των αεροσκαφών, πρωτότυπα μοντέλα τοποθετούνται σε αεροδυναμικές σήραγγες για να μελετηθεί η αντοχή τους.

Η αεροδυναμική σήραγγα JF-12 που κατασκευάστηκε το 2012 και φέρει την ονομασία… «υπέρ-δράκος», σύμφωνα με ρεπορτάζ-αφιέρωμα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik, παρέμενε απόρρητη για τα μάτια των κοινών θνητών. Έχει μήκος 265μ. και πλάτος 2,5 μ. Το κόστος κατασκευής της άγγιξε δε τα 7 δισ. δολάρια.

Μπορεί να δημιουργήσει ταχύτητες ανέμου 7,680 μιλίων την ώρα. Σε αυτές τις ταχύτητες η θερμοκρασία εντός αγγίζει τους 3.000 σχεδόν βαθμούς Κελσίου, στις οποίες μετράτε η δομική αντοχή των υλικών.

Στο ρεπορτάζ του κινεζικού καναλιού εμφανίστηκε το μοντέλο ενός φουτουριστικού υπέρ-υπερηχητικού αεροσκάφους, πιθανότατα του DF-ZF, γνωστού παλαιότερα ως WU-14, που σύμφωνα με ορισμένους μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 10 Mach, όντας πρακτικά μη ανασχέσιμο. Το κινεζικό κανάλι όμως έδειξε και άλλο μοντέλο παρόμοιου αεροσκάφους, αλλά και κάτι που θύμιζε βαλλιστικό πύραυλο.

Επιστήμονες που εμφανίζονται στο ρεπορτάζ μιλούν για ειρηνική χρήση της αεροσήραγγας και για δοκιμές ενός νέου υπέρ-επιβατηγού αεροσκάφους που θα διανύει την απόσταση Πεκίνο – Νέα Υόρκη σε δύο μόλις ώρες.

Ωστόσο οι Αμερικανοί δικαίως ανησυχούν. Ο πτέραρχος Τζον Χάιτεν, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης (Strategic Command,) δήλωσε ανήσυχος από την υπέρ-υπερηχητική (hypersonic) τεχνολογία και ανέφερε πως οι ΗΠΑ οφείλουν να είναι έτοιμες για την αντιμετώπισή της.

Σε όλες αυτές τις πληροφορίες ασφαλώς θα πρέπει κανείς να κρατάει «μικρό καλάθι», καθώς θα μπορούσαν να αποτελούν επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου (PSYOP: psychological operation), σε μια προσπάθεια να προβάλλουν στον αντίπαλο την εικόνα μεγάλης ισχύος για να ενισχύσουν την αποτροπή τους, ή ακόμα και για να ενισχύσουν το κίνητρο αναζήτησης στρατηγικού συμβιβασμού.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!