tromaktiko: Ηχηρή απάντηση Παυλόπουλου σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Ηχηρή απάντηση Παυλόπουλου σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκοψε τον… τσαμπουκά του «σουλτάνου» με το που έφτασε στην Αθήνα...

Την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου τόνισε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να τον βάλει στη θέση του και να του ξεκαθαρίσει πως πρέπει η Τουρκία να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή της επίσκεψης που οργανώθηκε από τον Βενιζέλο, τον Ατατούρκ και τον Ινονού, αποφασίσθηκε η βαση της φιλίας μας, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αλλαγές», είπε χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας ευθέως στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η εν λόγω συνθήκη αποτελεί «θεμέλιο» πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία των δύο χωρών. «Kαλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε προς τον Τούρκο ομόλογό του ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική, ενώ για το Κυπριακό τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ο πρόεδρος ανέφερε ακόμη πάντως πως «είμαστε εδώ για να σφίξουμε τα χέρια, να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμού» και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα αποτελεί «την πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτούς τους καλούς λογαριασμούς ελπίζουμε να χτίσουμε μία καλή φιλία» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως η Συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται επικαιροποίηση αλλά ερμηνεία. «Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους, θα αποφεύγαμε και παρερμηνείες», κατέληξε ο κ.Παυλόπουλος.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: 

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!