tromaktiko: Πόσο κακό κάνει η μόδα στο περιβάλλον;

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Πόσο κακό κάνει η μόδα στο περιβάλλον;



Η Stella McCartney εξηγεί γιατί τα ρούχα πρέπει να σχεδιάζονται με διαφορετικό τρόπο...

Η Stella McCartney στηρίζει την καμπάνια του ιδρύματος Ellen MacArthur που σκοπεύει να ενημερώσει και να βοηθήσει -μεταξύ άλλων-την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον.
 
Η σχεδιάστρια χαρακτήρισε τη βιομηχανία της μόδας ως «επιβλαβή» τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί ένας καινούργιος τρόπος σχεδιασμού και παραγωγής ρούχων ώστε να φοριούνται για περισσότερο καιρό αλλά και να ανακυκλώνονται ώστε να μην επιβαρύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε από το ίδρυμα MacArthur η βιομηχανία της μόδας επιβαρύνει το περιβάλλον περισσότερο από τις διεθνείς αεροπορικές πτήσεις αλλά και τη ναυτιλία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, μάλιστα, λιγότερο από το 1% των υλικών που χρησιμοποιούνται για ρούχα ανακυκλώνεται για να φτιαχτούν καινούρια ρούχα. Επιπλέον κάθε ένα δευτερόλεπτο πετιούνται στον κόσμο τόσα ρούχα όσο χωράνε σε ένα απορριμματοφόρο, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς ότι τα 15 τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ότι ένα ρούχο φοριέται 36% λιγότερο πριν καν φθαρεί.
 
Το ίδρυμα MacArthur που πλέον συνεργάζεται με fashion brands όπως τα H&M και Nike, προσπαθεί να ενημερώσει για την ανάγκη να γίνει η μόδα πιο φιλική προς το περιβάλλον με 4 τρόπους: να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται υλικά που μολύνουν τις θάλασσες, να αυξηθεί η χρήση των (ίδιων) ρούχων (με την ενοικίαση ρούχων κλπ), να αυξηθεί η ανακύκλωση ρούχων και να ξεκινήσει η χρήση υλικών που είναι eco friendly.
 
Όπως δήλωσε η McCartney στην Guardian: «η έκθεση ξεκινάει μια συζήτηση που θα μας επιτρέψει να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να βελτιώσουμε τη βιομηχανία της μόδας για να έχει τόσο αυτή όσο και ο πλανήτης μας ένα μέλλον».
 
Η ανάγκη αυτή είναι μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι η «γρήγορη» μόδα παράγει ρούχα που πετιούνται σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την αγορά, ενώ οι καταναλωτές παγκοσμίως χάνουν περίπου 460 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από το πέταμα ρούχων που θα μπορούσαν να φορούν και τα επόμενα χρόνια.
 
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!