tromaktiko: Επιχειρησιακό το πρώτο F-35 Adir, τα θετικά και τα αρνητικά της ένταξης

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Επιχειρησιακό το πρώτο F-35 Adir, τα θετικά και τα αρνητικά της ένταξης



Το Ισραήλ ανακήρυξε το πρώτο του μαχητικό F-35 Adir υπηρεσιακό. «Η ανακήρυξη του πρώτου μαχητικού ως υπηρεσιακού έρχεται σε μια...
στιγμή που η ισραηλινή Αεροπορία (ΙΑF) επιχειρεί σε ευρεία κλίμακα σε έναν αριθμό μετώπων», δήλωσε ο αρχηγός της ΙΑF υποπτέραρχος Νορκίν.

Η ΙΑF έχει μέχρι στιγμής παραλάβει εννιά (9) μαχητικά που εντάχθηκαν στην 140η Μοίρα στη βάση «Nevatim». Το Ισραήλ διαθέτει ήδη αρκετά αεροσκάφη, πιλότους και προσωπικό υποστήριξης για την εκτέλεση επιχειρησιακών αποστολών.

«Δεν είναι όλα τέλεια αλλά όταν απογειώνεσαι και φτάσεις σε ύψος 5.000 ποδών όλη η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο κόκπιτ σου. Είναι απίστευτο το τι μπορείς να δεις», ανέφερε ο πρώην αρχηγός της IAF, υποπτέραρχος Αμίρ Εσέλ.

Η παρουσία ρωσικών ραντάρ και πλατφορμών ELINT στην Συρία προκαλούν ανησυχία λόγω του γεγονότος ότι μπορούν να παρακολουθούν της απογειώσεις των ισραηλινών μαχητικών σε πραγματικό χρόνο ώστε να «βλέπουν» το ίχνος του F-35 σε συγκεκριμένο μήκος κύματος όπως έχουν κάνει και με το F-22.

Τα μαχητικά stealth κατασκευάστηκαν ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμα σε ραντάρ που εκπέμπουν σε συγκεκριμένες συχνότητες, κυρίως υψηλού μήκους κύματος, C, X, Ku και S. Όμως ραντάρ ATC που εκπέμπουν σε χαμηλότερες συχνότητες μπορούν -θεωρητικά- να τα εντοπίσουν, όπως αναφέρει ο έγκυρος «Aviationist».

Ραντάρ που εκπέμπουν σε συχνότητες κάτω από 300 MHz όπως τα ΟΤΗ πιστεύεται πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα μαχητικά stealth. Τα ισραηλινά F-35 θα διαθέτουν εγχώρια συστήματα κυρίως ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά και εγχώριο σύστημα C4.

Πιθανότατα τα ισραηλινά F-35 θα μετέχουν σε επιχειρήσεις εντός «πακέτων» (COMAO: Combined Air Operations), ίσως ως αεροσκάφη ηλεκτρονικής υποστήριξης. Το Ισραήλ είναι πιθανό να αποκτήσει και F-35B βραχείας απογείωσης – κάθετης προσγείωσης.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!