tromaktiko: Ιπτάμενο όχημα- Επιστημονική φαντασία ή το μέλλον μας; [video]

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Ιπτάμενο όχημα- Επιστημονική φαντασία ή το μέλλον μας; [video]



Το 2010 το περιοδικό Forbes ανέφερε ότι ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο θα ήταν έτοιμο για μαζική παραγωγή μέσα στον επόμενο χρόνο. Λίγο πριν...
το 2018 τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αν και δεν αποτελούν «επιστημονική φαντασία», φαίνεται να είναι μακριά από το στάδιο της μαζικής παραγωγής αλλά και μαζικής κυκλοφορίας.

Πρωτοπόρος στην κατασκευή του ιπτάμενου αυτοκινήτου είναι μια μικρή εταιρεία με το όνομα Terrafugia, η οποία κατασκεύασε το πρώτο της «πρωτότυπο» ιπτάμενο αμάξι το 2009, ενώ δήλωνε ότι το 2011 θα ήταν η χρονιά της μαζικής παραγωγής.

Το πρωτότυπο μοντέλο με το όνομα The Transition είναι ένα υβριδικό διθέσιο αυτοκίνητο με αναδιπλωμένα πτερύγια που ανοίγουν με ένα κουμπί, διαθέτει κιβώτιο ταχυτήτων, προβολείς αλλά και… πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ χωράει κανονικά σε ένα γκαράζ.  Η τιμή πώλησης του κυμαίνεται από 279.000 μέχρι και 300.000 δολάρια. Όταν προσγειώνεται, αναδιπλώνει τα πτερύγια, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει στους δρόμους ως κανονικό αυτοκίνητο.
Η ίδια εταιρεία κατασκευάζει ακόμα ένα μοντέλο ιπτάμενου αυτοκινήτου. Πρόκειται για το ακόμα πιο φιλόδοξο TF-X, το οποίο, σε αντίθεση με το The Transition που θυμίζει συνδυασμό αυτοκινήτου και αεροπλάνου, αυτό φέρνει κάτι από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.  Στην επίσημη σελίδα της η Terrafugia αναφέρει για το TF-X ότι «Μοιάζει να είναι βγαλμένο από τις ταινίες Επιστροφή στο μέλλον και Blade Runner».

Το μοντέλο εξαιτίας της κατασκευής του θα μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται σαν ελικόπτερο. Το μοντέλο θα λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια , αποφεύγοντας τον θόρυβο και τη μόλυνση που έρχεται από τα κανονικά ελικόπτερα.


Τόσο για το The Transition όσο και για το TF-X η κατασκευάστρια εταιρεία δέχεται παραγγελίες στην επίσημη σελίδα της.

Να αναφερθεί ότι μετά την Terrafugia, άλλες έξι εταιρείες εργάζονται πάνω στην κατασκευή ιπτάμενων αυτοκινήτων.

Πρόκειται για τις:


Lilium





Kitty Hawk: The Flyer




Uber: Elevate




Airbus: Pop.Up




Aeromobil

Τέλος, η δημιουργία ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου από περιέργεια σε κάτι που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αστική μετακίνηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αναφέρουν πολλοί ειδικοί, διερωτώμενοι κατά πόσο αξίζει τον χρόνο, τον κόπο και τους πόρους που καταχώνουν τόσες σημαντικές εταιρείες.

Η Uber στην εξαγγελία της αναφέρει ότι θα έχει ιπτάμενα ταξί μέχρι το 2020 σε Ντάλας, Λος Άντζελες και Ντουμπάι αλλά από ότι φαίνεται θα περάσουν χρόνια, ίσως και δεκαετίες μέχρι να φτάσουν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα στο ευρύ κοινό.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!