tromaktiko: 10 tips για παιδιά που έχουν προβλήματα στον ύπνο

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

10 tips για παιδιά που έχουν προβλήματα στον ύπνο



Το παιδί σας ξυπνάει πολλές φορές μέσα στη νύχτα ή κάνει ολόκληρη «μάχη» προκειμένου να...
πάει στο κρεβάτι του το βράδυ; Τουλάχιστον, μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι δεν είστε οι μοναδικοί γονείς που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Εκτιμάται ότι το 41% των παιδιών ηλικίας κάτω των 3 ετών εξακολουθούν να ξυπνούν τη νύχτα -κάνοντας την επόμενη μέρα μια αληθινή πρόκληση για όλη την οικογένεια που τελικά μένει ξάγρυπνη. Εμείς σας προτείνουμε μερικά απλά αλλά αποτελεσματικά tips που θα το βοηθήσουν να απολαύσουν έναν χορταστικό βραδινό ύπνο.

Βάλτε τα για ύπνο πιο νωρίς

Τα παιδιά κοιμούνται πιο βαθιά τις πρώτες ώρες της νύχτας -μεταξύ 8 και 12. Αυτό σημαίνει ότι εάν το βάλετε πιο αργά στο κρεβάτι μπορεί να μη χορτάσει ύπνο, με αποτέλεσμα να ξυπνάει μέσα στη νύχτα. Δοκιμάστε να φέρετε την ώρα του ύπνου λίγο πιο νωρίς και δείτε πώς επηρεάζει το παιδί σας.

Μη βιάζεστε να πάτε κοντά του εάν ξυπνήσει

Τα μικρά παιδιά χρειάζονται χρόνο για να μάθουν πώς να νανουρίζονται και να αποκοιμούνται μόνα τους. Εάν σπεύδετε να το πάρετε αγκαλιά ή να του δώσετε την πιπίλα με το πρώτο «κιχ» που θα κάνει μέσα στον ύπνο του, δεν του δίνετε την ευκαιρία να εξασκήσει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να μπορεί να αποκοιμηθεί ξανά μόνο του όταν πρέπει. Πριν πάτε κοντά του, δώστε του κάποια λεπτά περιθώριο να προσπαθήσει μόνο του.

Βοηθήστε το ,αλλά μέχρι ένα σημείο

Όταν το παιδί ξυπνήσει μέσα στη νύχτα, το πιθανότερο είναι να σας ζητήσει να το πάρετε αγκαλιά ή να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας. Αντί γι' αυτό, δοκιμάστε να του προσφέρετε μια μικρότερης κλίμακας βοήθεια, όπως να σταθείτε δίπλα στο κρεβάτι του και να χαϊδέψετε την πλάτη για να ξέρει ότι είστε εκεί, αλλά χωρίς να το σηκώσετε ή να το πάρετε στην αγκαλιά σας. Επίσης, φύγετε από κοντά του όταν ηρεμήσει και όχι αφού έχει ξανακοιμηθεί. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει σιγά σιγά να χαλαρώνει και χωρίς τη βοήθειά σας.

Βεβαιωθείτε ότι δεν πονάει ή νιώθει άσχημα

Κάποιες φορές τα παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν επειδή δεν αισθάνονται καλά ή πονάνε, όπως για παράδειγμα όταν βγάζουν δόντια. Σ' αυτές τις περιπτώσεις έχουν ανάγκη από την αγκαλιά μας και δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να του μάθετε να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου.

Βοηθήστε το να βρει ένα αντικείμενο που το χαλαρώνει

Μια κουβερτούλα, ένα κουκλάκι, ένα παιχνιδάκι ή ακόμα κι ένα δικό σας παλιό μπλουζάκι μπορεί να έχουν χαλαρωτική επίδραση στο παιδί, όταν ξυπνάει μέσα στη νύχτα. Με τη βοήθειά τους μπορεί να δοκιμάσει να αποκοιμηθεί ξανά και χωρίς να σας φωνάξει για να το πάρετε αγκαλιά.

Ακολουθήστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου

Μια απλή αλλά σταθερή ρουτίνα βοηθάει τα παιδιά να χαλαρώσουν. Συνήθως αυτή περιλαμβάνει ένα μπάνιο και ένα παραμύθι ή ένα τραγουδάκι πριν το φιλήσετε για «καληνύχτα». Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία κάθε βράδυ την ίδια ώρα, το βιολογικό ρολόι του ρυθμίζεται έτσι ώστε να νυστάζει εκείνη την ώρα και να αποζητάει από μόνο του τον ύπνο.

Αναρωτηθείτε μήπως έχει συμβεί κάτι στην καθημερινότητά του

Εάν το παιδί σας μέχρι πρότινος κοιμόταν ήσυχο  όλη νύχτα και τώρα ξυπνάει και σας ζητάει, αναλογιστείτε μήπως έχουν προκύψει αλλαγές στη ζωή του. Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια, το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού ή η εκπαίδευση τουαλέτας μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του, προκαλώντας του στρες.

Αποφύγετε να το νανουρίζετε κάθε βράδυ στην αγκαλιά σας

Είναι πραγματικά πολύ όμορφο και τρυφερό να νιώθετε ένα παιδί να αποκοιμιέται στην αγκαλιά σας, όμως καλό θα ήταν να μην επιτρέψετε να του γίνει συνήθεια γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να κοιμηθεί χωρίς την παρουσία σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να του στερήσετε την αγκαλιά και τα χάδια σας αλλά να τα περιορίσετε στο διάστημα που είναι ακόμα ξύπνιο, διαβεβαιώνοντάς το ότι ξέρετε πως μπορεί να κοιμηθεί μόνο του.

Βοηθήστε το να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που έλαβε στη διάρκεια της ημέρας

Πολλές φορές τα παιδιά ξυπνούν τη νύχτα επειδή ο εγκέφαλός τους είναι υπερβολικά δραστήριος, προσπαθώντας να επεξεργαστεί όλα τα καινούρια δεδομένα. Βάλτε στη βραδινή ρουτίνα σας μια αναθεώρηση όσων συνέβησαν μέσα στην ημέρα, ώστε να μπορέσει να τα ταξινομήσει και να κοιμηθεί ποιο εύκολα.

Δώστε του ευκαιρίες για εκτόνωση μέσα στην ημέρα

Τα μικρά παιδιά είναι γεμάτα ενέργεια. Εάν στη διάρκεια της ημέρας δεν καταφέρουν να εκτονώσουν όλη αυτή την ενέργεια, τους είναι πολύ δύσκολο να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν τη νύχτα. Φροντίστε το καθημερινό του πρόγραμμα να περιλαμβάνει αρκετή ώρα για φυσική δραστηριότητα και ελεύθερο παιχνίδι.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!