tromaktiko: Τι να προσέξετε προτού ξεκινήσετε νηστεία

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Τι να προσέξετε προτού ξεκινήσετε νηστεία



Η αποχή από το κρέας και δη κόκκινο, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, η απομάκρυνση των γαλακτοκομικών και...
πολλών επεξεργασμένων τροφών από το εβδομαδιαίο σας μενού, σίγουρα θα αποτοξινώσουν τον οργανισμό σας. Ωστόσο, προτού ξεκινήσετε νηστεία, πρέπει να είστε σίγουροι πως θα παραμείνετε υγιείς.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Κάντε τις εξετάσεις σας προκειμένου να δείτε ότι η υγεία σας είναι σε καλά επίπεδα και ρωτήστε έναν ειδικό για τη διατροφή που μπορείτε να ακολουθήσετε. Ακόμη και ένα μικρό πρόβλημα υγείας μπορεί να παρουσιάσει επιδείνωση σε περίπτωση έλλειψης ορισμένων στοιχείων.

Κάντε μια ομαλή προσαρμογή
Καλό είναι, επίσης, να δώσετε στον οργανισμό σας το περιθώριο να προσαρμοστεί. Μία εβδομάδα πριν τη νηστεία κάντε μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή σας, περιορίζοντας τις τροφές που θα νηστέψετε, ουτώς ώστε να περάσετε ομαλά στο επόμενο, πιο δύσκολο στάδιο. Αξίζει ακόμη να αρχίσετε να τρώτε μικρότερα γεύματα και να αυξήσετε την κατανάλωση λαχανικών.

Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά
Ένα ακόμη «μυστικό» για την περίοδο πριν τη νηστεία είναι να αρχίσετε να πίνετε όλο και περισσότερα υγρά για να κρατήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο. Το νερό και οι χυμοί από φρούτα και λαχανικά θα προετοιμάσουν τον οργανισμό σας για τις ημέρες που ακολουθούν.



Ετοιμάστε ένα πλάνο
Το δεύτερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να κάνετε την έρευνά σας και να ετοιμάσετε ένα πλάνο με τις τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της νηστείας και οι οποίες θα σας δώσουν τις βιταμίνες και γενικά τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Καταγράψτε τα τρόφιμα με τα οποία αξίζει να προμηθευτείτε και σημειώστε μερικές νόστιμες συνταγές που θα κρατήσουν το σώμα σας τονωμένο και τον ουρανίσκο σας ικανοποιημένο.


Να θυμάστε πως κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών που έχουν αίμα, όπως το κρέας και το ψάρι, ενώ απαγορεύεται επίσης να βρίσκονται στο διατροφικό σας μενού τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, τα αβγά αλλά και το λάδι (πολλοί είναι εκείνοι, βέβαια, που δεν το νηστεύουν). Τι μπορείτε να τρώτε, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής; Οστρακοειδή και μαλάκια, φρούτα, χυμούς, όσπρια, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και φυσικά, ζυμαρικά.

Προσέξτε τις ελλείψεις και βρείτε τις καλύτερες εναλλακτικές
Αν αποφασίσετε να νηστέψετε πρέπει να δώσετε προσοχή όσον αφορά στις διατροφικές ελλείψεις που θα έχετε. Η έλλειψη πρωτεϊνών, ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης Β12, βιταμίνης D και ωμέγα 3 λιπαρών ενδέχεται να σας επηρεάσουν για αυτό είναι σημαντικό να βρείτε τις καλύτερες ενναλακτικές.

Για παράδειγμα για να πάρετε το ασβέστιο που χρειάζεστε μπορείτε να τρώτε ξηρούς καρπούς, μπρόκολο και γάλα σόγιας, ενώ τις πρωτεΐνες που έχετε ανάγκη θα τις πάρετε από τα θαλασσινά και φυσικά, τη σόγια, ένα φυτικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που υποκαθιστά τα ζωικά προϊόντα.

Τα θαλασσινά (όπως το χταπόδι) θα σας δώσουν, επίσης, τη βιταμίνη Β12 που χρειάζεστε. Τη συγκεκριμένη βιταμίνη θα την πάρετε και καταναλώνοντας ταχίνι το οποίο, παρεμπιπτόντως, λόγω των ιδιοτήτων του έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή. Μπορείτε, λοιπόν, να ετοιμάσετε ένα πλάνο που περιέχει τις παραπάνω τροφές σε πολλές εναλλαγές. Ζυμαρικά με θαλασσινά, σαλάτες με ξηρούς καρπούς, πίτες με λαχανικά, λαζάνια στον φούρνο με γάλα σόγιας και φυσικά, γλυκές δημιουργίες με ταχίνι.

Μην ξεχνάτε, πως αρκεί λίγη φαντασία και τα κατάλληλα υλικά για να γίνει η Σαρακοστή απίστευτα νόστιμη και κυρίως, υγιεινή για εσάς και την οικογένειά σας.
Πηγή


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!