tromaktiko: Φέρνουν "κυνηγό" φοροφυγάδων στην Κύπρο

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Φέρνουν "κυνηγό" φοροφυγάδων στην Κύπρο



Του Κυριάκου Πενηνταέξ
Ερβέ Φαλτσιανί. Να ανοίξει τον δρόμο για κάθοδο Φαλτσιανί, επιχειρεί το Τμήμα Φορολογίας...

Την εξέλιξη, επιβεβαιώνει με δήλωση του στην Σημερινή ο ίδιος ο πληροφοριοδότης και δημιουργός της Λίστας Λαγκάρντ.

Προσφέρει ονόματα Κύπριων υπόπτων - μεγαλοφυγάδων, που σήμερα είναι άγνωστες στις κυπριακές αρχές. Ουδέν σχόλιον από τμήμα φορολογίας και νομική υπηρεσία.

Ε. Φαλτσιανί: "Οι κυπριακές φορολογικές Αρχές μίλησαν με τον δικηγόρο μου, αναφέροντας ότι ανυπομονούν να μάθουν κατά πόσον είναι εφικτή μια συνεργασία μαζί μου"

Να φέρει στην Κύπρο τον Γαλλο-ιταλό πληροφοριοδότη και δημιουργό της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί, για να "πιάσει" τους Κύπριους μεγαλοφοροφυγάδες, επιχειρεί η Κυβέρνηση.

Τη σημαντική εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει ο ίδιος ο κ. Φαλτσιανί, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στη "Σημερινή της Κυριακής". Στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο 46χρονος σημείωσε ότι, πριν από μερικές ημέρες, αξιωματούχος του Τμήματος Φορολογίας επικοινώνησε με τον δικηγόρο που τον εκπροσωπεί στο Παρίσι, εκφράζοντας το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για συνεργασία. Σκοπός, η διερεύνηση, από κοινού, υποθέσεων φοροδιαφυγής που σχετίζονται με την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.

"Οι κυπριακές φορολογικές Αρχές μίλησαν με τον δικηγόρο μου, αναφέροντας ότι ανυπομονούν να μάθουν κατά πόσον είναι εφικτή μια συνεργασία μαζί μου", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φαλτσιανί.

Ερωτηθείς σχετικά, ο προστατευόμενος μάρτυρας της Γαλλίας και φυγόδικος της Ελβετίας, σημείωσε πως το Τμήμα Φορολογίας τον ενημέρωσε ότι μελετά, αυτήν την ώρα, μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα, την εξεύρεση νομικής "φόρμουλας" για τη συνεργασία.

"Μου είπαν ότι μελετούν τον κατάλληλο νομικό τρόπο, λόγω και του εντάλματος σύλληψης που εκκρεμεί εναντίον μου από την Ιντερπόλ", εξήγησε ο 46χρονος.

Ουδέν σχόλιον από Έφορο και Εισαγγελέα

Ερωτηθείς από τη "Σημερινή" για το θέμα της συνεργασίας με τον Ερβέ Φαλτσιανί, ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε, αναφέροντας, λακωνικά, ότι "δεν μπορούμε να μιλήσουμε επί του θέματος". Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη:

"Λυπούμαι, αλλά δεν θα μπορούσα να απαντήσω τέτοια ερώτηση".

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της συνεργασίας Κυβέρνησης - Φαλτσιανί καθυστερεί εδώ και τρία σχεδόν χρόνια, με τον τελευταίο μάλιστα να είχε εκφράσει δυσαρέσκεια σε προηγούμενη συνέντευξη στη "Σ", τον Αύγουστο του 2017, οπόταν δήλωσε ότι το ενδιαφέρον της κυπριακής Κυβέρνησης περιοριζόταν στην αποστολή, κατά καιρούς, κάποιων ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Με τις νέες δηλώσεις του, ο πληροφοριοδότης παρουσιάζει την Κυβέρνηση να προχωρεί, πλέον, το θέμα της συνεργασίας.

Κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Φαλτσιανί μπορεί να προσφέρει στο Τμήμα Φορολογίας την απαραίτητη τεχνογνωσία για αποτελεσματικότερη διερεύνηση των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ, κάποιες εκ των οποίων παραμένουν "στάσιμες" για περισσότερα από τρία χρόνια.

Ο ίδιος θεωρείται στο εξωτερικό ως ειδικός στην ταυτοποίηση και εντοπισμό φυσικών και νομικών προσώπων που κρύβονται πίσω από "ριζώματα" υπεράκτιων εταιρειών που δημιουργούνται για διευκόλυνση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Επίσης, ο Φαλτσιανί, όπως ο ίδιος δηλώνει, μπορεί να βοηθήσει τις κυπριακές Αρχές στην εξασφάλιση πολύ περισσότερων ονομάτων Κύπριων υπόπτων φοροφυγάδων μέσα από μια δεξαμενή δέκα χιλιάδων ονομάτων. Αυτή η δεξαμενή δημιουργήθηκε μέσα από τις αντίστοιχες έρευνες των φορολογικών και νομικών Αρχών άλλων χωρών.

Στοιχεία και για ποινικά αδικήματα

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, το Τμήμα Φορολογίας, μέχρι σήμερα, έχει εισπράξει περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ από τη φορολόγηση προσώπων που εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ. Όσοι αρνούνται να καταβάλουν τα χρήματα που εκτιμά ότι του οφείλουν το Τμήμα Φορολογίας, πιθανόν, να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου για την επίλυση της διαφοράς. Επιπρόσθετα, φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία που δημιουργούν υποψίες και για διάπραξη ποινικών αδικημάτων που αφορούν φοροδιαφυγή, θέμα που μελετούν, εδώ και καιρό, λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας, μαζί με λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας.

Τα στοιχεία που διερευνώνται σήμερα αποκτήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 από τις γαλλικές Αρχές και προέρχονται από το αρχείο που έκλεψε το 2008, από την "HSBC" στην Ελβετία, o τότε υπάλληλος της τράπεζας, Ερβέ Φαλτσιανί.

Το αρχείο αφορούσε στοιχεία για πέραν των 100 χιλιάδων πελατών της τράπεζας απ' όλο τον κόσμο και καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Αποδείχθηκε, βάσει ερευνών, ότι η τράπεζα αυτή λειτουργούσε ως "πλυντήριο" που διευκόλυνε τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο Φαλτσιανί το 'σκασε, μαζί με την οικογένειά του, στη Γαλλία, όπου εντάχθηκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Μέχρι σήμερα εργάζεται σε διάφορες χώρες ως "κυνηγός" φοροφυγάδων, έχοντας δημιουργήσει τη δική του ομάδα ειδικών, συνεπώς μια ενδεχόμενη συνεργασία μαζί του αναμένεται να είναι υπό τη μορφή αγοράς υπηρεσιών. Στην Ελβετία θεωρείται φυγόδικος και πριν από μερικούς μήνες καταδικάστηκε, ερήμην, από δικαστήριο για κλοπή τραπεζικών δεδομένων.

Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για σύναψη συνεργασίας με τον Ερβέ Φαλτσιανί χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν η "Σημερινή" είχε εντοπίσει, πρώτη, τον πληροφοριοδότη.

Σε συνέντευξη ο δημιουργός της λίστας Λαγκάρντ "τάραξε" τα "νερά" της Κύπρου, αποκαλύπτοντας ότι η λίστα των 490 ονομάτων που είχε στην κατοχή της η Κυβέρνηση ήταν ελλιπής και ότι ο ίδιος μπορούσε να δώσει ακόμη και τα τριπλάσια ονόματα Κυπρίων. Τον Ιούλιο του 2016, ο υπογράφων συναντήθηκε με τον πληροφοριοδότη στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, υπό τη διακριτική παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών της Ισπανίας και Γαλλίας, όπως είχε ενημερώσει ο κ. Φαλτσιανί.

Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους ακολούθησε η πρώτη συνάντηση του Εφόρου Φορολογίας με τον πληροφοριοδότη στη Ρώμη της Ιταλίας, αφότου η "Σημερινή" παραχώρησε τα στοιχεία επικοινωνίας του Φαλτσιανί. Η εφημερίδα μας έκρινε, κατόπιν συναίνεσης του Γαλλο-ιταλού, ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον, εφόσον ο σκοπός της συνεργασίας ήταν ο εντοπισμός προσώπων που διέπραξαν φοροδιαφυγή, στερώντας εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!