tromaktiko: Deutsche Bank: Πόσο θα κρατήσει το σοκ της μεταβλητότητας στις αγορές

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Deutsche Bank: Πόσο θα κρατήσει το σοκ της μεταβλητότητας στις αγορές



Η μεταβλητότητα επέστρεψε στις χρηματιστηριακές αγορές και μάλιστα με...
φόρα τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο δείκτης VIX (ή δείκτης "φόβου") ο οποίος υποχωρούσε συνεχώς από τα τέλη του 2015, ξαφνικά εκτοξεύθηκε και μάλιστα  χθες Δευτέρα αυξήθηκε κατά 84%, στη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στην ιστορία του πάνω από τις 35 μονάδες.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, η Deutsche Bank εξετάζει το πόσο γρήγορα, σε μέσο όρο, έχει χρειαστεί για τον δείκτη VIX να επιστρέψει στο επίπεδο του 15 και του 10, δύο επίπεδα που θεωρούνται "φυσιολογικά" για τον δείκτη.

"Αυτό που ξεχώρισε τις τελευταίες ημέρες είναι το πόσο γρήγορα έχουμε περάσει από το χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ στον VIX στην υψηλότερη ημερήσια αύξησή του", σημειώνει η γερμανική τράπεζα.

Όπως καταλήγει, μπορεί να χρειαστεί έως και επτά χρόνια για να υποχωρήσει ο VIX κάτω από το 10, και πάνω από δύο χρόνια για να υποχωρήσει κάτω από το 15, εάν λάβουμε υπόψη την ιστορία.

Σε όλες τις περιπτώσεις όπου ο VIX εκτοξεύθηκε άνω του 35, χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 2.593 ημέρες για να ξαναβρεθεί στο 10 ή 832 ημέρες για να ξαναβρεθεί στο 15, όπως τονίζει η Deutsche Bank.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από το 2010 και μετά, ο μέσος όρος των παραπάνω (επιστροφή στο 10 και το 15) υποχωρεί στις...  2.100 και τις 210 ημέρες αντίστοιχα, δηλαδή σχεδόν έξι χρόνια και σχεδόν επτά μήνες.

Χωρίς να υπολογίζονται οι μέσοι όροι, η Deutsche Bank σημειώνει ότι το ταχύτερο διάστημα που χρειάστηκε ο VIX από το ύψος των 35 μονάδων για να επιστρέψει στο 15, ήταν λιγότερο από δύο μήνες, ενώ για να επιστρέψει στις 10 μονάδες χρειάστηκαν 622 ημέρες.

Πάντως, όπως τονίζει η Deutsche Bank, όσο γρήγορα και αν υποχωρήσει η μεταβλητότητα, είναι απίθανο να επιστρέψουμε στα επίπεδα που είδαμε τα δύο τελευταία χρόνια.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!