tromaktiko: Ετοιμάζεται αφαίρεση του κύτους του προσαραγμένου ελληνικού πλοίου Kea Trader

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ετοιμάζεται αφαίρεση του κύτους του προσαραγμένου ελληνικού πλοίου Kea Trader



Οι αρχές ενέκριναν το σχέδιο για αφαίρεση του χωρισμένου στα δύο ελληνικού πλοίου Kea Trader απο τον ύφαλο στον νότιο Ειρηνικό, όπου...
βρίσκεται προσαραγμένο τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Ο νικητής του διαγωνισμού για το έργο πρόκειται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, έπειτα από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για συμβόλαιο.

“Το εγκεκριμένο σχέδιο” σύμφωνα με την Lomar Shipping στην οποία ανήκει το πλοίο, “συμπεριλαμβάνει μια καινοτόμα λύση για να μετακινηθούν και να αφαιρεθούν με ασφάλεια και ανέπαφα απο τον ύφαλο τα δύο κομμάτια του πλοίου ώστε να προστατευτεί το θαλάσσιο περιβάλλον”.

Ο εγκεκριμένος εργολάβος έχει συμφωνήσει να εξερευνήσει την δυνατότητα χρήσης τοπικών προμηθευτών της Νέας Καληδονίας.

Η Ardent έχει διευθύνει τις εργασίες στο Kea Trader απο την προσάραξή του τον περασμένο Ιούλιο, και θα συνεχίσει να δουλεύει στο σημείο ως “φροντιστής” ωσότου λήξει η επιλογή του εργολάβου για την πλήρη αφαίρεση του ναυαγίου.

Τον τελευταίο μήνα οι καιρικές συνθήκες έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά για την συνέχιση των εργασιών. Κυκλώνες και καταιγίδες έχουν δημιουργήσει κύματα που έφταναν τα 7 μέτρα ύψος με αποτέλεσμα να μετακινηθεί δύο φορές το μπροστινό μέρος του πλοίου. Μια αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων αρχικά σχεδόν ευθυγράμμισε το μπροστινό μέρος με το πίσω στα μέσα του Ιανουαρίου ενώ οι τελευταίες καταιγίδες το ξαναμετακίνησαν αφήνοντας και τα δύο μέρη σε ελαφριά κλίση.

Παρά τις κινήσεις των μερών του πλοίου, δεν έχουν παρατηρηθεί σύμφωνα με την Lomar σημάδια μόλυνσης. Τα τελευταία τέτοια σημάδια ήταν τον Νοέμβριο, όταν πετρέλαιο παρατηρήθηκε σε παραλίες του νησιού Lifou, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός θαλάσσιας μόλυνσης.

Έπειτα απο το συμβάν, πάρθηκαν μέτρα για να αποτραπεί περαιτέρω μόλυνση από το πλοίο.
Ένας μεγάλος στόλος από πλοία υποστήριξης συνεχίζει να βρίσκεται στην τοποθεσία προσάραξης. Ο στόλος συμπεριλαμβάνει δύο πλωτές βάσεις με εξοπλισμό ενάντια σε πιθανή μόλυνση, δύο αποθηκευτικές φορτηγίδες, και δύο ρυμουλκά που επίσης έχουν εξοπλισμό για περίπτωση μόλυνσης.

Το Kea Trader, χωρητικότητας 2.194 TEU, προσάραξε έξι μήνες μετά από την παράδοσή του από το ναυπηγείο Guangzhou Wenchong στην Κίνα.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!