tromaktiko: Τα 5 χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνεις μετά την προπόνηση

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Τα 5 χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνεις μετά την προπόνηση



Στις προπονήσεις, δεν φτάνει μόνο να έχεις μια τακτική πριν και κατά τη διάρκεια...
Οφείλεις να ακολουθείς μια τακτική ακόμα και μετά την προπόνηση και αυτό διότι το σώμα σου χρειάζεται φροντίδα αφενός ενώ από την άλλη προετοιμάζεσαι καλύτερα για την επόμενη φορά.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί πράγματα που δεν δίνουμε σημασία, μπορεί από τη μία πλευρά να μηδενίσουν την προσπάθειά μας και από την άλλη να μας οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως είναι οι τραυματισμοί.

Ας δούμε όμως πέντε βασικά λάθη που κάνουν αρκετοί δρομείς και αθλούμενοι:

1. Μένουν με τα ρούχα της προπόνησης

Τα ρούχα με τα οποία τρέξαμε πρέπει να φύγουν από πάνω μας το συντομότερο δυνατό. Δεν χρειάζεται να έχουμε ιδρώσει πολύ. Στα ρούχα δημιουργούνται βακτήρια τα οποία ενδέχεται να σας δημιουργήσουν κνησμό, ενώ ακόμα και τις ζεστές ημέρες ενδέχεται να σας διαπεράσει ένα ρηγός που δεν μπορείτε εύκολα να το αντιστρέψετε.

Ανεξάρτητα από το αν μπορείτε να μπείτε άμεσα στο ντους, αλλάξτε τα ρούχα σας, τις κάλτσες, ακόμα και τα παπούτσια αν είναι εύκολο για να κρατήσετε τους μυς σας ζεστούς και χαλαρούς. Εκτός από το ότι θα ζεσταθείτε, η διαδικασία αυτή βοηθάει την καλή κυκλοφορία, η οποία βοηθά τη διαδικασία αποκατάστασης μετά από ένα τρέξιμο. Η καλή κυκλοφορία είναι απαραίτητη για την παροχή φρέσκου οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό στο μέγιστο.

Σε ότι αφορά τα παπούτσια ειδικά μετά από μεγάλες αποστάσεις, το ιδανικό είναι να τα βγάλετε αμέσως και να έχετε ένα καλό υποστηρικτικό παπούτσι ή σανδάλια.

2. Κουλουριάζονται στον καναπέ

Μετά το τρέξιμο το πιο εύκολο πράγμα είναι να νιώσετε ότι έχετε… κερδίσει μια μέρα στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση. Δεν είναι έτσι. Όσο έχετε δραστηριότητα το σώμα σας λειτουργεί καλύτερα αφού το αίμα κυκλοφορεί κανονικά και κάνει αποκατάσταση.

Μην… αράζετε είτε γυρίσετε σπίτι είτε στη δουλειά. Κάντε ήπια τεντώματα, περπατήστε ανά 10-20 λεπτά, πάρτε βαθιές αναπνοές. Αν πάλι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα από αυτά, φορέστε ένα καλό ζευγάρι κάλτσες συμπίεσης για να βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίματός σας.

3. Δεν τρώνε σωστά

Πρέπει να τρώτε σωστά μετά την άσκηση κυρίως για να βοηθάτε τον οργανισμό να ανακάμπτει. Το ιδανικό είναι να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας στα επόμενα 20-30 λεπτά μετά την προπόνηση, όχι απαραίτητα με γεύμα ή δείπνο αλλά με ένα σωστό σνακ.

Να είστε σίγουροι ότι το σνακ σας περιλαμβάνει πρωτεΐνη, λίγο λίπος, και μερικούς σύνθετους υδατάνθρακες για την αναπλήρωση των ενεργειακών αναγκών. Καλές επιλογές είναι το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σοκολατούχο γάλα, ένα σάντουιτς γαλοπούλας με ψωμί ολικής αλέσεως, αμύγδαλα, φρούτα ή γιαούρτι.

Πιείτε νερό και μην πέσετε στην παγίδα ότι ότι μπορείτε να φάτε ό, τι θέλετε, γιατί τρέξατε πολύ σήμερα.

4. Κάνουν βαριές δουλειές

Ακούγεται καλό σε πρώτη φάση: Αφού γυρνάω ιδρωμένος, γιατί να μην μεταφέρω τώρα τον καναπέ σε άλλο σημείο, να ανεβάζω στο πατάρι το παλιό κρεβάτι ή να κάνω δουλειές στον κήπο. Όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να γίνουν εφιάλτης, ειδικά όταν έχετε μερικώς αφυδατωθεί ή είστε υποσιτισμένος από την προπόνησή σας.

Το να κάνετε πράγματα σκυφτός, ή ανεβαίνοντας κάπου ή σηκώνοντας κάτι βαρύ όταν ήδη είστε λίγο κουρασμένος, είναι η καλύτερη συνταγή για τραυματισμό. Ξεκουραστείτε, ανακάμψτε και… αύριο μέρα είναι.

5. Δεν κάνουν διατάσεις

Ανεξάρτητα από το ρυθμό ή την απόσταση που έχετε τρέξει, είναι εξαιρετικά σημαντικό για έναν δρομέα να κάνει διατάσεις. Οι διατάσεις είναι η άμεση περιποίηση που χρειάζεται το σώμα σας και αποτελούν την καλύτερη προετοιμασία για το επόμενο τρέξιμό σας.

Μην το αμελείτε. Δείξτε σεβασμό στο σώμα σας. Κάντε το όπως οι επαγγελματίες αθλητές που δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουν διατάσεις είτε μετά από μια προπόνηση, είτε μετά από έναν αγώνα.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!