tromaktiko: Ποιο είναι το χρώμα των ευτυχισμένων ανθρώπων;

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ποιο είναι το χρώμα των ευτυχισμένων ανθρώπων;



Από τη Μαρία Καλοπούλου
Ποια είναι η διάθεσή σας σήμερα; Πώς θα την περιγράφατε με χρώματα; Μπορεί να τα βλέπετε όλα κόκκινα γιατί αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια, ή πάλι πράσινα…
λόγω ζήλειας! Τα χρώματα περιγράφουν τα συναισθήματά μας σύμφωνα με μία τελευταία μελέτη.

Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται δυστυχείς συνδέουν το συναίσθημά τους κυρίως με το γκρι χρώμα, ενώ οι ευτυχισμένοι άνθρωποι προτιμούν το κίτρινο!

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας ήδη χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς για να κατανοήσουν καλύτερα τη διάθεση των παιδιών και ενήλικων ασθενών που έχουν πρόβλημα λεκτικής επικοινωνίας. «Είναι ένας τρόπος για να μετρηθεί το άγχος και η κατάθλιψη που δεν απαιτεί τη χρήση της γλώσσας», λένε οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μάντσεστερ.

Μέχρι τώρα, δεν είχε γίνει μία συστηματική μελέτη για το πώς διαλέγουμε τα χρώματα αλλά και τις αποχρώσεις τους, ανάλογα με τη διάθεσή μας. Έτσι, οι δύο ερευνητές δημιούργησαν μία παλέτα από οκτώ χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο, μοβ, μπλε, κίτρινο, ροζ και καφέ, τα οποία παρουσίασαν σε τέσσερις αποχρώσεις το καθένα. Στο μεταξύ, πρόσθεσαν λευκό, μαύρο και τέσσερις αποχρώσεις του γκρι, οπότε οι ερωτώμενοι είχαν 38 επιλογές συνολικά.

Τι αποκάλυψε η έρευνα

- Οι περισσότεροι άνθρωποι είτε ήταν υγιείς, είτε ήταν χαρούμενοι αλλά και όσοι είχαν κατάθλιψη επέλεξαν κυρίως το μπλε χρώμα. Η πιο ανοιχτή απόχρωση ήταν το αγαπημένο χρώμα όσων αισθάνονται υγιείς και χαρούμενοι ενώ το πιο σκοτεινό, όσοι είχαν κακή διάθεση και άγχος. Στο μεταξύ, το χρώμα όσων είχαν καλή διάθεση ήταν σε συντριπτικό ποσοστό το λαμπερό κίτρινο.

- Επιπλέον, όσοι δήλωσαν ότι ήταν ευτυχείς εκείνη την περίοδο, διάλεξαν επίσης το λαμπερό κίτρινο σε ποσοστό πάνω από 20%, σε αντίθεση με όσους έπασχαν από κατάθλιψη που διάλεξαν τη σκούρα απόχρωση του γκρι κατά 30%. Από τους ερωτώμενους που ήταν ευτυχείς μόλις ένα 10% επέλεξε απόχρωση του γκρι, κι αυτή ήταν η πιο απαλή.

Έτσι, οι ερευνητές κατανόησαν ότι δεν εκείνο που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο δεν είναι απλώς το χρώμα αλλά η απόχρωση. Όπως δήλωσαν, το ανοιχτό γαλάζιο σχετίζεται με την καλή διάθεση, ενώ το σκούρο μπλε με τη στενοχώρια.

Η έρευνα αυτή υποστηρίζουν ότι μπορεί στο μέλλον να έχει εφαρμογή από την παιδιατρική μέχρι τη χειρουργική.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!