tromaktiko: «Στη μαμά που νιώθει αποκομμένη από τις φίλες της...»

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

«Στη μαμά που νιώθει αποκομμένη από τις φίλες της...»



Είναι δύσκολο να είσαι μαμά όχι μόνο γιατί έχεις να κολυμπήσεις σε βαθιά και...
άγνωστα νερά, αλλά και γιατί νιώθεις μόνη. Και ενώ θα έχεις ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τη στήριξη των φίλων σου, είναι πολύ πιθανό να μην την έχεις. Το κείμενο αυτό υπογράφει μία μαμά για να σας δείξει ότι ναι μεν κάποιες φιλίες θα τελειώσουν αλλά και κάποιες άλλες φιλίες θα αρχίσουν...
«Στη μαμά που νιώθει αποκομμένη από τις φίλες της...»


«Γεια σου.

Ξέρω ότι φοράς πιτζάμες, τις οποίες έχει χιλιολερώσει το μωρό σου και οι βρωμιές έχουν σχηματίσει διάφορες στάμπες. Τα μαλλιά σου μπορεί να πέφτουν συνέχεια (μην ανησυχείς, είναι φυσιολογικό!) και το μεγαλύτερο επίτευγμα που έχεις καταφέρει είναι να έχεις εξασφαλίσει το φαγητό που χρειάζεστε σήμερα.

Μπορεί να νιώθεις μόνη σου τώρα, φορτωμένη με την ευθύνη του να μεγαλώνεις έναν τόσο μικρό άνθρωπο. Μπορεί να νιώθεις αποκομμένη από τον κόσμο, σαν να είσαι μόνη σου σε ένα νησί. Αλλά μην ανησυχείς- όλες τα έχουμε περάσει.

Η μητρότητα είναι πολύ μοναχική στην αρχή: οι φίλοι σου έχουν τις δικές τους ζωές, τις δικές τους δουλειές κι εσύ έχεις “κολλήσει” με μια τεράστια στοίβα με άπλυτα και ένα μωρό που κλαίει. Γιατί, όπως σίγουρα ξέρεις πια, ακόμα και τα πιο εύκολα μωρά κλαίνε. Και έχουν ανάγκες- αμέτρητες ανάγκες.

Δεν έχεις χρόνο να μιλήσεις στο τηλέφωνο ή να βγεις για καφέ με έναν φίλο σου. Ακόμα κι αν καταφέρεις να βγεις απ’ το σπίτι, το να κάθεσαι δίπλα σε μια γυναίκα που φοράει στενή φούστα και τακούνια ενώ εσύ έχεις βάλει ένα παλιό φούτερ του άντρα σου και μια φαρδιά φόρμα που φόραγες όσο ήσουν έγκυος, μπορεί να πληγώσει το ηθικό σου.

Οι φίλοι με τους οποίους συνήθιζες να βγαίνεις τα σαββατόβραδα δεν μπορούν να ενταχθούν εύκολα στην καινούρια σου ζωή. Για να είμαστε δίκαιοι, είναι απασχολημένοι κι εκείνοι γιατί τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκονται στη δουλειά τους.

Οι προσκλήσεις τους για ένα ποτό ή για να κάτσετε απλώς σπίτι τους παίζοντας επιτραπέζια όλο και μειώνονται. Όταν τους λες “συγγνώμη, δεν μπορώ” τους δίνεις μία συγκεκριμένη εντύπωση. Αλλά, όσο καλοί φίλοι κι αν είναι, δεν θέλουν να ακούσουν για το περίεργο χρώμα των κενώσεων του μωρού σου ή για το πόσο χαριτωμένο είναι το μικρό σου όταν φταρνίζεται.

Είναι σαν να σε έχει χτυπήσει ένα μεγάλο κύμα- δεν έχει σημασία πόσο θα απομακρυνθείς από τον ωκεανό, ποτέ δεν θα στεγνώσεις εντελώς. Το νερό έχει μουσκέψει κάθε σου κόκαλο και εσύ έχεις εξαντληθεί σωματικά και συναισθηματικά. Ακόμα κι αν αυτό το βάρος φαίνεται αβάσταχτο στην αρχή, μετά θα το συνηθίσεις. Απλώς χρειάζεσαι χρόνο.

Ειδικά στην αρχή, θα σου λείψουν οι παλιοί σου φίλοι και ίσως ο παλιός σου εαυτός.

Αλλά το έχεις ξαναπεράσει. Σε κάθε στάδιο της ζωής σου, θα έχεις τους φίλους που χρειάζεσαι. Η μητρότητα θα σου δώσει πολλές ευκαιρίες να γνωρίσεις άλλες γυναίκες που θα καταλάβουν κάθε λεπτομέρεια της καινούριας σου ζωής, εφόσον δεν φοβάσαι να ανοιχτείς.

Υπάρχουν πολλές άλλες μαμάδες εκεί έξω που νιώθουν μόνες, φοράνε ίδια ρούχα με σένα και έχουν ανάγκη για παρέα. Θα τις δεις να παραφυλάνε στα πολυκαταστήματα ενώ κρατάνε τα μωρά τους και νιώθουν το ίδιο αποκομμένες με σένα.

Θα κρυφτούν πίσω από τα μπουκάλια του σαμπουάν και θα σε κοιτάξουν με εκείνα τα μεγάλα μάτια τους σαν να λένε “γεια σου. Είσαι κι εσύ μητέρα...”.

Μην φοβάσαι να πλησιάσεις εκείνη τη μαμά στην παιδική χαρά, τη μαμά που σκουπίζει τα δάκρυά της στο πάρκιν του σούπερ μάρκετ. Οι καινούριες φιλίες που θα κάνεις με τις άλλες μαμάδες θα σας δένουν μια ζωή.

Αυτές οι γυναίκες θα μοιραστούν τη χαρά σου όταν τους πεις ότι το μωρό σου κοιμήθηκε καλά το βράδυ και θα σε καταλάβουν όταν τους πεις ότι το μωρό σου είναι ανήσυχο ή έχει άγχος αποχωρισμού.

Θα σου φέρνουν φαγητό όταν έχεις γρίπη και όταν το μωρό σου είναι άρρωστο κι εσύ προσπαθείς να βρεις τι έχει. Άλλες μαμάδες θα σου μιλήσουν για όσα σε περιμένουν στο ταξίδι της μητρότητας.

Ξεκίνησε τέτοιες φιλίες! Μπορείς να πας σε συμβουλευτικές ομάδες μαμάδων ή να γραφτείς σε σεμινάρια.

Δεν έχει σημασία το πού θα κάνεις καινούριες φιλίες, αλλά το ότι θα έχεις καινούριες φίλες. Είναι φυσιολογικό και απαραίτητο να αποζητάς βοήθεια και παρέα. Και μπορεί να νιώσεις έκπληξη κοιτώντας πίσω και συνειδητοποιώντας πόσο σε έχουν αλλάξει οι φιλίες σου με τις άλλες μαμάδες. Θα καλύψουν κενά που δεν ήξερες καν ότι είχες και θα σε κάνουν να γελάσεις στην παιδική χαρά και στη βόλτα στο πάρκο.

Ένας καινούριος κύκλος φιλίας σε περιμένει. Το υπόσχομαι.»
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!