tromaktiko: Εσείς γνωρίζετε γιατί όλα τα Παλιά Κάστρα έχουν περιστρεφόμενες σκάλες; Μόλις μάθετε τον λόγο που τις κατασκεύαζαν έτσι, θα πάθετε πλάκα! [photos]

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Εσείς γνωρίζετε γιατί όλα τα Παλιά Κάστρα έχουν περιστρεφόμενες σκάλες; Μόλις μάθετε τον λόγο που τις κατασκεύαζαν έτσι, θα πάθετε πλάκα! [photos]



Αν έχετε εξερευνήσει ένα πραγματικό μεσαιωνικό κάστρο ή έστω έχετε δει σε ταινίες ή φωτογραφίες, ίσως θα...
έχετε παρατηρήσει ότι πολλά έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Από μεγάλες γέφυρες και επιβλητικούς πέτρινους τοίχους, τα μεσαιωνικά κάστρα είναι έργα τέχνης και παράλληλα εντυπωσιακά έργα μηχανικής.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που ίσως δεν είχατε δώσει σημασία και είναι από τα πιο ενδιαφέροντα. Όλες οι σκάλες είναι σχεδιασμένες δεξιόστροφα, με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο: την ασφάλεια.


Αποδεικνύεται ότι η κατεύθυνση της σκάλας σχεδιάστηκε για να γίνει πιο δύσκολο για τον εισβολέα να ανέβει τις σκάλες και να παλέψει με το ξίφος του.

Αν το χέρι που κρατούσαν το ξίφος (συνήθως το δεξί) έβρισκε στο καμπυλωτό τοίχος, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να κάνει γρήγορη επίθεση και να παλέψει με το ξίφος του.

Όποιος θα κατέβαινε τις σκάλες θα είχε το πλεονέκτημα, καθώς με το χέρι που κρατούσαν το ξίφος θα ήταν από την εξωτερική πλευρά του τοίχους, δίνοντάς τους περισσότερο χώρο για να αποκρούσουν την επίθεση.


Ανεβαίνοντας δεξιόστροφα, ο επιτεθείς θα εξέθετε περισσότερο μέρος του σώματός του και θα ήταν πιο εύκολο για τον υπερασπιστή του κάστρου να χτυπήσει τον εισβολέα.

Φυσικά δε ήταν όλοι οι εισβολείς δεξιόχειρες, αλλά αναμφίβολα ήταν μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, που θα βοηθούσε σε πολλές επιθέσεις.

Επιπλέον στη δεξιόστροφη κατεύθυνση, η δομή του κάθε σκαλοπατιού έπαιζε και αυτή ρόλο άμυνας. Οι σκάλες ήταν σχεδιασμένες να έχουν άνισα σκαλοπάτια, κάποια ήταν ψηλότερα, ενώ άλλα ήταν πιο χαμηλά.


Αυτό έδινε το πλεονέκτημα σε όσους ήταν εξοικειωμένοι με το κάστρο να κινούνται γρήγορα σε περίπτωση επίθεσης. Για όσους έκαναν την επίθεση όμως, ο κακός φωτισμός στις σκάλες και τα άνισα σκαλιά θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα να σκοντάψουν ή να χάσουν την ισορροπία τους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!