tromaktiko: Τα πιάτα που πρωταγωνιστούν στη ρουμάνικη γαστρονομία

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Τα πιάτα που πρωταγωνιστούν στη ρουμάνικη γαστρονομία



Η κουζίνα της Ρουμανίας, για το δικό μας λαό, θεωρείται «βαριά» μιας και...
οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν επιβάλλουν πιάτα που να τους κρατάνε ζεστούς. Για αυτό, άλλωστε ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ρουμανικής γαστρονομίας είναι η σούπα.

Ναι, εκεί θα βρεις μεγάλη ποικιλία από σούπες όπως με λαχανικά, κρέας και ψάρι, ενώ δεν λείπει το τουρσί για πιο δυνατή γεύση.

Μετά από τέσσερις ημέρες στο Βουκουρέστι τρώγοντας πολλά παραδοσιακά φαγητά κι γλυκά –μάλιστα πέτυχα το πασχαλινό τους παζάρι που ήταν γεμάτο με τοπικά προϊόντα- κατέληξα στο συμπέρασμα πως η ρουμανική γαστρονομία είναι αρκετά επηρεασμένη από πολλούς πολιτισμούς. Όλα αυτά τα χρόνια η Ρουμανία έχει βρεθεί κάτω από τον ελληνικό, τουρκικό και αυστρο-ουγγρικό ζυγό, ενώ δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τις Γαλλία, Ιταλία,  Πολωνία και  Ρωσία.

Τα πιο χαρακτηριστικά ρουμάνικα πιάτα

Ciorbă de Perisoare: Σούπα με ξίδι, χυμό από λάχανο τουρσί ή κάποιο παρόμοιο ξινό συστατικό. Η σούπα με κεφτέδες –κάτι σαν τα δικά μας γιουβαρελάκια – είναι από τα πιο παραδοσιακά πιάτα.

Mamaliga: Ένα βασικό ρουμανικό πιάτο που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα ως συνοδευτικά με βραστά φαγητά, κρέατα και με sarmale. Η κλασική polenta –έτσι θα τη βρείτε στους περισσότερους καταλόγους των εστιατορίων-  σερβίρεται με ζεστό γάλα ή ξινή κρέμα και συχνά βάζουν τεμαχισμένη φέτα ή οποιοδήποτε τυρί στην κορυφή.

Mititei: Ο μύθος λέει πως ένα ρουμανικό πανδοχείο, το οποίο φημιζόταν για τα λουκάνικά του ξέμεινε. Τότε ο σεφ για να εξοικονομήσει χρόνο διαμόρφωσε τον κιμά σε σχήμα λουκάνικων και στη συνέχεια τον έψησε στα κάρβουνα. Οι πελάτες ξετρελάθηκαν από «τα λουκάνικα χωρίς πέτσα» και έγιναν γνωστά με το συγκεκριμένο όνομα.

Sarmale: Αυτό το πιάτο είναι οι δικοί μας λαχανοντολμάδες, ένα ξακουστό πιάτο στη Ρουμανία που καταναλώνεται πολύ όλο το χρόνο, αλλά έχει την τιμητική τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Το φαγητό αυτό γίνεται με χοιρινό, λάχανο τουρσί, λάχανο και ντομάτες.

Mezeluri: Οι γιορτές τους περιλαμβάνουν σαλάμι, λουκάνικα και τυριά, που είναι γνωστά σαν mezeluri -ορεκτικά. Τα περισσότερα λουκάνικα είναι από την Ουγγαρία, τη Γερμανία και την Πολωνία, αλλά το ρουμάνικο salam de sibiu είναι πολύ δημοφιλές. Το ποτό που συνοδεύουν το ορεκτικό τους είναι η ţuică – ένα δυνατό brandy δαμάσκηνου- και το slivovitz της Σερβίας.

Frigarui: Το πιο γνωστό «βρώμικο» των Ρουμάνων με κεμπάπ κοτόπουλου. Επίσης, φτιάχνεται με χοιρινό ή βοδινό κρέας ή στη σχάρα με μπέικον μαζί με κρεμμύδια, ντομάτες και μανιτάρια.

Savarina: Κέικ φτιαγμένο με μια γλυκιά ζύμη βουτηγμένη σε σιρόπι από ρούμι και το γεμίζουν με με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή με κρέμα γάλακτος και γαρνίρεται με φρέσκα φρούτα. Το συγκεκριμένο γλυκό σερβίρεται σε πολλές εκδηλώσεις, σε γάμους και βαφτίσια.

Cozonac: Είδος τσουρεκιού που θεωρείται το panettone των Ρουμάνων και το επιλέγουν τις εορταστικές περιόδους. Συνήθως τα γεμίζουν με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς ή σταφίδες.

Papanași: Ζύμη που μοιάζει πολύ με τα ντόνατς τηγανίζονται κι έχουν τρύπα στη μέση. Μπορείς να βάλεις στη ζύμη τυρί ή κάποια μαρμελάδα –συνήθως επιλέγουν το βύσσινο.

Δοκίμασα όλα τα παραπάνω παραδοσιακά πιάτα –κι όπως ανέφερα στην αρχή ήμουν τυχερή γιατί τα περισσότερα τα βρήκα συγκεντρωμένα στη τοπική αγορά- και μου άφησαν θετικές εντυπώσει. Προτείνω να δοκιμάσετε τους δικούς τους λαχανοντολμάδες που έχουν μια ιδιαίτερη γεύση –μάλλον από το λάχανο τουρσί- και τα Mititei που είναι καταπληκτικά κι αρκετά ελαφριά.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!