tromaktiko: Η μιμητική συμπεριφορά των παιδιών: πώς θα την ελέγξετε;

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Η μιμητική συμπεριφορά των παιδιών: πώς θα την ελέγξετε;



Είστε οι πρώτοι μεγάλοι ήρωές του, τα πρότυπά του! Σας μιμείται στα πάντα σχεδόν ασυναίσθητα! Είναι απολύτως...
φυσιολογική η μιμητική συμπεριφορά του! Οπότε, προσοχή!

Πολύ προτού κλείσει τα 2 -και συγκεκριμένα στους 18 μήνες- το παιδί ξεκινάει το συμβολικό παιχνίδι. Τι σημαίνει αυτο; Ξεκινάει να μιμείται συμπεριφορές και λόγια, ό,τι βλέπει κι ό,τι ακούει και… σκηνοθετεί εκ νέου στιγμές που έζησε μέσα στη μέρα. Για παράδειγμα όταν ένα παιδί στον παιδικό πέσει και χτυπήσει, του χαϊδεύει το κεφάλι και το παρηγορεί, όπως ακριβώς κάνετε εσείς όταν εκείνο χτυπάει. Σιγά σιγά το συμβολικό παιχνίδι γίνεται παιχνίδι ρόλων.

Μεγάλος μιμητής
Από μωρό αρχίζει και παρατηρεί το περιβάλλον του και… καταγράφει τα πάντα. Στη συνέχεια αρχίζει να εφαρμόζει αυτά που έχει δει. Παίζετε με τα παιχνιδάκια του; Κάνει κι εκείνο το ίδιο. Σας βλέπει πώς το χτενίζετε; Στη συνέχεια χτενίζει μια κούκλα. Και η μίμηση συνεχίζεται, χωρίς ούτε κι εσείς να το συνειδητοποιείτε. Για παράδειγμα, θέλει να φάει ό,τι τρώτε, να παίξει με το κινητό όπως εσείς κλπ… Και φυσικά μέσω της μίμησης αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια ενώ μυούνται στους… κανόνες λειτουργίας της οικογένειας.

Όπως η μαμά κι ο μπαμπάς
Καθώς μεγαλώνουν τα παιδάκια, τους αρέσει πολύ να παίζουν οικογένεια, να μπαίνουν δηλαδή στο ρόλο του μπαμπά ή της μαμάς. Το ξεκινάει με τις κούκλες και τα παιχνίδια του: τους μιλάει όπως του μιλάτε. Και στη συνέχεια, όσο μεγαλώνει, παίζει παιχνίδια ρόλων με φίλους και συγγενείς.

Η σεξουαλικότητα και το Οιδιπόδειο
Στην περίοδο 3-6 ετών, το παιδί αρχίζει να ανακαλύπτει το σώμα του αλλά και να παρατηρεί τις διαφορές με το σώμα των άλλων. Είναι απολύτως φυσιολογικό και αθώο. Άλλωστε η σεξουαλικότητα είναι παρούσα στη ζωή ενός ανθρώπου από τη γέννησή του κιόλας. Τότε τα παιδιά αρχίζουν να παίζουν μαμά – μπαμπά ή και το γιατρό.

Συνήθως το παιδί ταυτίζεται με το γονέα του ίδιου γένους αλλά δεν είναι ανησυχητικό να βρεθεί και στον αντίθετο ρόλο. Για παράδειγμα σε 2 αγόρια αδέρφια που παίζουν μαμά – μπαμπά, αναγκαστικά κάποιος πρέπει να κάνει τη μαμά. Λογικό και φυσιολογικό και δεν πρέπεινα σας ανησυχεί καθόλου.

Σε αυτήν την περίοδο γεννιούνται στο μυαλουδάκι του δεκάδες ερωτήσεις τη μέρα. Οπλιστείτε με υπομονή για να απαντάτε!
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!