tromaktiko: Μονσερά Καμπαγιέ: Πρέπει να αντιμετωπίζεις ό,τι σου συμβαίνει με αγάπη

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Μονσερά Καμπαγιέ: Πρέπει να αντιμετωπίζεις ό,τι σου συμβαίνει με αγάπη



Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
H πιο ωραία φωνή που άκουσα ποτέ, είπε κάποτε ο Φρέντι Μέρκιουρι για την...
κορυφαία Ισπανίδα υψίφωνο, η οποία γεννήθηκε με εκπληκτικές φωνητικές δυνατότητες, στις 12 Απριλίου του 1933.

Μονσερά Καμπαγιέ... Κορυφαία Ισπανίδα υψίφωνος...Όταν το 1987 ο Φρέντι Μέρκιουρι την άκουσε σε μια συναυλία με τον Λουτσιάνο Παβαρότι, χαρακτήρισε τη φωνή της ως "την πιο ωραία φωνή που άκουσε ποτέ". Και αυτό φυσικά δεν το είπε τυχαία... Η Μονσερά Καμπαγιέ γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1933 με εκπληκτικές δυνατότητες φωνής... Ωστόσο, όπως η ίδια έχει αποκαλύψει σε συνεντεύξεις, στα πρώτα της βήματα, της είπαν ότι έχει "καλούτσικη φωνή"...

Αποφοίτησε από το Ωδείο της Βαρκελώνης το 1954 και έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο της το 1956 στην Βασιλεία, στην παράσταση της όπερας Μποέμ του Τζιάκομο Πουτσίνι.



Οι βραβεύσεις της πολλές και σπουδαίες...Ταξιάρχης των Τεχνών και των Γραμμάτων, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Τάγμα της Ισαβέλλας της Καθολικής, Βραβείο Πριγκίπισσα της Αστουρίας για τις τέχνες (1991), Χρυσό μετάλλιο της Αξίας στις καλές τέχνες, Ιππότης του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας, Μεγαλόσταυρος του Αστικού Τάγματος του Αλφόνσου Ι΄ του Σοφού, Gramophone Award for Lifetime Achievement (2007), Χρυσό μετάλλιο της κυβέρνησης της Καταλονίας, Τάγμα της Τιμής και Βραβείο της Φιλίας.

Η κορυφαία στιγμή της Μονσερά Καμπαγιέ έρχεται στις 20 Απριλίου του 1965, όταν πρωταγωνιστεί στην όπερα «Λουκρητία Βοργία» στη σκηνή του Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Αμέσως μετά την καλούν στην Metropolitan Opera. Εκεί, τραγουδά στο «Φάουστ» του Γκουνό. Η ερμηνεία της επιτυχίας «Βαρκελώνη», μαζί με τον Φρέντι Μέρκιουρι είναι ακόμα μία αξιοσημείωτη στιγμή στην καριέρα της. Στη σταδιοδρομία της έχει εμφανιστεί σε ρόλους στις όπερες «Μαντάμ Μπατερφλάι», «Τουραντό», «Τόσκα» και «Τζάνι Σκίκι» του Τζάκομο Πουτσίνι, «Τροβατορε» του Τζουζέπε Βέρντι και σε πολλές άλλες. Συνεργάστηκε με κορυφαίους τενόρους της όπερας όπως οι Λουτσιάνο Παβαρότι και ο Πλάθιντο Ντομίνγκο.



Η Μονσερά Καμπαγιέ μιλά για την καριέρα και για τη ζωή της...:"Η δουλειά μου είναι γεμάτη πολλές προσπάθειες και προσωπική θέληση. Πάντα προσπαθώ να δείξω τον καλύτερο εαυτό μου, για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κοινού και των δημιουργών. Εάν δεν το κάνεις, σημαίνει να τους λες ψέματα και να τους προσβάλλεις. Πρέπει να αντιμετωπίζεις ό,τι σου συμβαίνει με αγάπη. Πρέπει να μπορείς να δωρίζεις αγάπη, ιδιαίτερα σε εκείνους που δε σου δίνουν τέτοια. Ο άνθρωπος είναι εδώ για να βοηθήσει τους άλλους, και όχι για να ζει για τον εαυτό του...

Ο σύζυγός μου συχνά μου λέει ότι πρέπει να γράψω βιβλίο για τη ζωή μου, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορέσω να το κάνω. Οι αναμνήσεις εκφράζονται στην ομιλία, και η ζωή δεν είναι μόνο ασπρόμαυρη."

Ο μαέστρος Ρικάρντο Εστράντα έχει πει για τη μεγάλη ντίβα της όπερας:

"Στην ιστορία της όπερας είχε πάντα υπέροχες φωνές, αλλά πάντα έχει ένα ανώτερο σημείο, στο οποίο στέκονται οι επίλεκτοι. Νομίζω, ότι η Μονσερά είναι πάνω απ’ όλους, διότι πάντα ήταν πιστή στους συνθέτες και ακολουθούσε το δικό της στυλ. Είναι Άγγελος."

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!