tromaktiko: Ισπανικός τουρισμός: Ο ανταγωνισμός στην Αν. Μεσόγειο επιβραδύνει την ανάπτυξη

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Ισπανικός τουρισμός: Ο ανταγωνισμός στην Αν. Μεσόγειο επιβραδύνει την ανάπτυξη



H ανάκαμψη της Τουρκίας και της Αιγύπτου, καθώς και τα σημάδια αδυναμίας που...
παρατηρούνται στον εξερχόμενο τουρισμό της Βρετανίας, εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να επιβραδύνουν τη διεθνή ζήτηση για ταξίδια στην Ισπανία τους επόμενους μήνες.

O ανταγωνισμός ανάμεσα στους προορισμούς της Aνατολικής Μεσογείου επιστρέφει με κυρίαρχα στοιχεία τις επιθετικές καμπάνιες προσφορών και τις βελτιωμένες αεροπορικές συνδέσεις ενώ οι αγορές τουριστών που φαίνεται πως ευθύνονται για την πιο μετριοπαθή ανάπτυξη ζήτησης που καταγράφεται το πρώτο 2μηνο στην Ισπανία φαίνεται πως είναι οι μακρινές και όχι τόσο οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές.Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η Τουρκία και η Αίγυπτος είχαν αύξηση της ζήτησης κατά 37%, δηλαδή κατά 1,2 εκατ. τουρίστες, και ήδη η αλλαγή της κατεύθυνησης της ζήτησης επηρεάζει τις προκρατήσεις στα Κανάρια Νησιά και τις Βαλεαρίδες για τους επόμενους μήνες, επισημαίνει ο επικεφαλής του ισπανικού τουριστικού λόμπι Exceltur (Alliance for Excellency in Tourism), José Luis Zoreda.Εάν η τάση αυτή συνεχισθεί, οι επαγγελματίες της Ισπανίας εκτιμούν ότι θα έχει αντίκτυπο στους ισπανικούς προορισμούς που προσφέρουν διακοπές στο πρότυπο ήλιος-θάλασσα τους ερχόμενους μήνες, και ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι.

Η ζήτηση για Ισπανία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 έκλεισε με αύξηση 3,4% σε σχέση με πέρυσι, οδηγώντας σε πιο ήπιο αύξηση των τουριστικών ροών στη χώρα, έναντι αύξηση 5% τα προηγούμενα χρόνια.Η Exceltur εκτιμά ότι η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα αυτή τη χρονιά θα κυμανθεί στο +3,3%, έναντι 4,4% πέρυσι.Κατά τους πρώτους μήνες του 2018, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση της μέσης διαμονής κατά 3,7%, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν 4% και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων διατηρήθηκε στα περυσινά επίπεδα πρώτου διμήνου.Την τελευταία 7ετία, η μέση διαμονή μειώθηκε κατά 2,3 ημέρες (20%) έναντι 10,2 ημερών που καταγράφοντας στις αρχές του 2008, σε 7,9 κατά το πρώτο δίμηνο της χρονιάς. Αξιοσημείωτη είναι η ισχυρή αύξηση της ζήτησης για προορισμούς της ισπανικής ενδοχώρας οι οποίοι επωφελούνται από την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων: Πάλμα ντε Μαγιόρκα (23.5%), Βαλένθια (20.1%), Σεβίλλη (13.7%), Μούρθια (23.5%), Α Κορούνια (22%), Σαν Σεμπαστιάν (5.2%) και Μαδρίτη (3.9%).

Ανεβαίνει η ζήτηση από μακρινές αγορές, πέφτει από τις ευρωπαϊκές

Η Exceltur καταγράφει ακόμα ισχυρή ανάπτυξη από τουριστικές αγορές με υψηλότερες δαπάνες στους προορισμούς. Στις αρχές του 2018, καταγράφεται μεγάλη αύξηση της ζήτησης από τις μακρινές αγορές των ΗΠΑ (15,2% σε διανυκτερεύσεις) και της Κίνας (24,7% σε αριθμό τουριστών). Επίσης, η ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς είναι μεγαλύτερη από ποτέ (7% σε αριθμό τουριστών και 14,2% σε σύνολο διανυκτερεύσεων). Ωστόσο, καταγράφεται μείωση στις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές της Ιταλίας, του Ην. Βασιλείου και της Γερμανίας.Βέβαια, η συγκυρία αυτή αντιμετωπίζεται με θετική ματιά από τους ισπανούς επαγγελματίες, οι οποίοι, σύμφωνα με την Exceltur, επιδιώκουν ένα πιο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού και ανάπτυξη όχι σε αριθμό τουριστών αλλά σε έσοδα.

** Η EXCELTUR είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός αποτελούμενος από τους προέδρους των 23 κορυφαίων ισπανικών τουριστικών ενώσεων σε όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας. Ιδρύθηκε το 2001 με σκοπό να προωθήσει την καλύτερη γνώση και κατανόηση της κοινωνικοοικονομικής σημασίας του τουρισμού, της ικανότητας δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και των πολλαπλασιαστικών επιπτώσεών του στην ισπανική οικονομία. Παράλληλα επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ισπανικής τουριστικής βιομηχανίας ώστε να μπορέσει να εδραιώσει την ηγετική της θέση και τη συνεχή ανάπτυξή της με τον πλέον βιώσιμο τρόπο.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!