tromaktiko: Κύπρος: Έξι βασανιστικά ερωτήματα για την τραγωδία με τον 10χρονο

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Κύπρος: Έξι βασανιστικά ερωτήματα για την τραγωδία με τον 10χρονο



Φωτιά πήρε ο τομέας της Υγείας. Ο θάνατος του 10χρονου παιδιού την περασμένη...
Παρασκευή οδήγησε σε έντονες αντιπαραθέσεις, με τους γιατρούς να αποφασίζουν στάση εργασίας για αύριο Τετάρτη και την ΠΑΣΥΚΙ εμμέσως, πλην σαφώς να καλεί τα μέλη της να ασκούν αμυντική ιατρική.

Η Συντεχνία των Κυβερνητικών Ιατρών σε πολυσέλιδη ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι από τον υπουργό Υγείας και τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας επιχειρείται η «ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης» και επιρρίπτει ευθύνες για τον θάνατο του παιδιού «σε μεγάλο βαθμό» στο σύστημα και κάνει λόγο για πρωτοφανή διαπόμπευση γιατρών οι οποίοι, όπως αναφέρει, μεταφέρονται στο Δικαστήριο με χειροπέδες.

Η απάντηση του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, εξίσου έντονη. Ο υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους γιατρούς ότι δεν θα δεχθεί «σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν τα προβλήματα των νοσοκομείων ως άλλοθι για ενδεχόμενα ιατρικά λάθη».

Η προσπάθεια της ΠΑΣΥΚΙ να συνδέσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατος του παιδιού με τα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι «ατυχέστατη», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν επέρριψε ευθύνες σε κανέναν αλλά μίλησε στη βάση των ευρημάτων της έρευνας που η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας είχε διενεργήσει.

Υποστήριξε παράλληλα ότι θα πρέπει ενδεχομένως να αναθεωρηθεί και ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούνται οι γιατροί, διότι, όπως είπε, «δεν γίνεται να κρίνονται όλοι ως εξαίρετοι, όπως συμβαίνει με όλους τους δημόσιους υπαλλήλους».

Την ίδια ώρα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αστυνομική έρευνα και τελούν υπό κράτηση δύο γιατροί του νοσοκομείου Λάρνακας οι οποίοι είχαν περιθάλψει το παιδί κατά τη μεταφορά του από τη μητέρα του στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του νοσηλευτηρίου, ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια του μαθητή, έκανε τη δική του σαφέστατη τοποθέτηση: «Ένα παιδί κτύπησε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, έγινε ακτινογραφία αλλά δεν έγινε σωστή διάγνωση και έστειλαν το παιδί στο σπίτι του για να επιστρέψει σε μερικές ώρες και να μεταφερθεί με καθυστέρηση στο νοσοκομείο Λευκωσίας όπου κατέληξε».

Τη στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της Υγείας ανταλλάζουν από το πρωί της Κυριακής πυρά, τα ερωτήματα που πλανώνται και αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και το κατά πόσον οι κανονισμοί που υπάρχουν ακολουθούνται, πληθαίνουν.

Η ύπαρξη ή η ανυπαρξία πρωτοκόλλων, οι κανονισμοί που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ή δεν εφαρμόζονται, ο τρόπος αξιολόγησης των γιατρών αλλά και η αλληλοεπίρριψη ευθυνών μονοπώλησαν χθες στις δημόσιες συζητήσεις δημιουργώντας την εντύπωση ότι σαφείς απαντήσεις δεν υπάρχουν.

Τα ερωτήματα παραμένουν βασανιστικά:

1. Υπάρχει πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση ασθενών στα ΤΑΕΠ;
2. Είναι υποχρεωμένος ο γιατρός να ζητήσει τη γνώμη άλλου ειδικού ή εναπόκειται στην κρίση του;
3. Υπάρχει κανονισμός ο οποίος να υποχρεώνει τον γιατρό να αναμένει τα αποτελέσματα ακτινολογικών και άλλων διαγνωστικών εξετάσεων πριν δώσει εξιτήριο/απόλυση σε ασθενή; Εάν ναι, εφαρμόζεται αυτός ο κανονισμός;
4. Υπάρχει ανάγκη για παρουσία νευροχειρουργών σε όλα τα νοσοκομεία; (Βάσει αριθμού περιστατικών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα δεν υπάρχει. Στην πράξη όμως;).
5. Υπάρχει σωστό σύστημα αξιολόγησης των γιατρών;
6. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες γιατροί κρίνονται ανεπαρκείς, λαμβάνονται μέτρα; (Υπήρξαν περιπτώσεις απομάκρυνσης γιατρών από τα νοσοκομεία;).

Από την ίδια την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ προκύπτει πάντως ότι ακόμα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι κανονισμοί υπάρχουν και είναι γνωστοί δεν εφαρμόζονται, γι’ αυτό και η συντεχνία καλεί τα μέλη τη να τους εφαρμόζουν πιστά.

Από πλευράς του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, αν και διά των εκπροσώπων του παρουσιάζεται κάπως συγκρατημένος σε ό,τι αφορά στον χειρισμό της περίπτωσης του 10χρνου μαθητή από τους γιατρούς του ΤΑΕΠ Λάρνακας, ετοιμάζεται να συμμετέχει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ΠΑΣΥΚΙ, η οποία θα δοθεί αύριο Τετάρτη κατά τη διάρκεια της δίωρης στάσης εργασίας των γιατρών.

«Πρωτοφανής δημόσια διαπόμπευση δύο συναδέλφων»

Στην πολυσέλιδη ανακοίνωσή της, η οποία απευθύνεται σε όλους τους γιατρούς του δημοσίου, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών εξαγγέλλοντας τη δίωρη στάση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, αναφέρει ότι η απόφαση για τη στάση εργασίας λήφθηκε «ως διαμαρτυρία για την ποινικοποίηση της ιατρικής πρακτικής, της πρωτοφανούς δημόσιας διαπόμπευσης των δύο συναδέλφων και του ιατρικού λειτουργήματος, της αντιμετώπισης μας ως κοινών εγκληματιών, την απαράδεκτη συμπεριφορά της γενικής διευθύντριας και του υπουργού Υγείας οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους προσπάθησαν να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες που τους αναλογούν για την κατάντια των νοσηλευτηρίων και ως δικαστές και δήμιοι προσέτρεξαν να προσφέρουν εξιλαστήριο θύμα τους γιατρούς».

Η ΠΑΣΥΚΙ, καλεί επίσης τα μέλη της να καταγράφουν όλες τις υπερωρίες τους κατά τον μήνα Μάιο προκειμένου να προχωρήσει σε λήψη νομικών μέτρων κατά του Κράτους στη βάση του νόμου περί οργάνωσης χρόνου εργασίας και προτρέπει τους γιατρούς να εξετάζουν μόνο 20 ασθενείς (για τους ειδικούς γιατρούς) και 30 ασθενείς (για τους γενικούς γιατρούς) την ημέρα.

Παράλληλα η Συντεχνία καλεί «όλους τους κυβερνητικούς γιατρούς να τηρούν κατά γράμμα όλους τους διεθνείς κανόνες ασφαλούς ιατρικής πρακτικής που απορρέουν από την ιδιότητα τους».

Τους προτρέπει, «να αναμένουν γνωμάτευση όλων των ακτινολογικών και εργαστηριακών εξετάσεων πριν την απόλυση οποιουδήποτε ασθενούς» και συνιστά στους γιατρούς που εργάζονται στα ΤΑΕΠ «να εξετάζουν κατά προτεραιότητα όλα τα επείγοντα περιστατικά και τα υπόλοιπα όταν υπάρχει η δυνατότητα. Όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινολογικό έλεγχο να απολύονται μόνο μετά από γνωμάτευση των εξετάσεων από ακτινολόγο. Επί αμφιβολίας όλοι οι ασθενείς να εισάγονται στο νοσοκομείο για παρακολούθηση».

Συνεχίζοντας η ΠΑΣΥΚΙ υποστηρίζει ότι «επί απουσία στα τοπικά νοσοκομεία ειδικοτήτων όπως νευροχειρουργικής, θωρακοχειρουργικής, αγγειοχειρουργικής, παιδοχειρουργικής, παιδιατρικής και χειρουργικής τραυματιολογίας, να παραπέμπονται όλοι οι ασθενείς για εκτίμηση στα νοσοκομεία αναφοράς» και τονίζει ότι όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάζονται «στην παρουσία νοσηλευτή για νομικούς και ηθικούς λόγους, έτσι που να προστατεύεται ο ασθενής αλλά και ο γιατρός».

«Εκεί και όπου οι οδηγίες είναι αδύνατο να ακολουθηθούν και να εφαρμοστούν λόγω έλλειψης προσωπικού, να αποσταλεί σχετική ενημερωτική επιστολή προς το υπουργείο Υγείας με κοινοποίηση προς την ΠΑΣΥΚΙ για να ληφθούν τα δέοντα μέτρα» καταλήγει η Συντεχνία των Κυβερνητικών Ιατρών.

Η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τέλος τον υπουργό Υγείας να απαντήσει γιατί δεν υπάρχουν νευροχειρουργοί, θωρακοχειρουργοί κ.λπ. σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν χθες και ο Κλάδος γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ αλλά και οι έκτακτοι και συμβασιούχοι γιατροί του Δημοσίου. Η ΠΑΣΥΔΥ δεν ξεκαθαρίζει κατά πόσον τα μέλη της θα συμμετέχουν στην αυριανή στάση εργασίας.

ΠΟΣΠΦ: Ένα πράγμα τα προβλήματα κι άλλο ο θάνατος του παιδιού

Το σκηνικό επιχείρησε να ξεκαθαρίσει χθες ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, Μάριος Κουλούμας, ο οποίος αρκετές φορές και από διάφορα μέσα ενημέρωσης κάλεσε όλους «να αντιληφθούν ότι είναι ένα πράγμα τα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και άλλο ο τρόπος με τον οποίο ο 10χρονος αντιμετωπίστηκε από τους γιατρούς και το κατά πόσον η αντιμετώπιση της οποίας έτυχε ήταν η αιτία για να πεθάνει στη συνέχεια το παιδί στο Νοσοκομείο Λευκωσίας».

«Δεν μπορεί να υπάρχει ένα περιστατικό τέτοιας φύσης και εμείς να μιλάμε για τις ελλείψεις της δημόσιας υγείας», είπε ο Κουλούμας, ο οποίος επανέφερε στη δημόσια συζήτηση και τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται οι γιατροί στον δημόσιο τομέα της υγείας στην Κύπρο.

«Όπως είναι σήμερα το σύστημα, είναι όλοι οι γιατροί εξαίρετοι. Δεν γίνεται να είναι όλοι εξαίρετοι και δυστυχώς αυτή η πρακτική αδικεί στην πραγματικότητα τους πραγματικά εξαίρετους γιατρούς», είπε ο κ. Κουλούμας, προσθέτοντας ότι «έχουμε και εξαίρετους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία».
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!