tromaktiko: Ο γύρος του κόσμου με ένα αμάξι

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ο γύρος του κόσμου με ένα αμάξι



Όλα τα απαραίτητα για να οργανώσετε με φίλους το πρώτο σας road trip στο εξωτερικό...

Εκ των ων ουκ άνευ για ένα road trip στο εξωτερικό είναι το καλό αυτοκίνητο και η καλή παρέα, αποτελούμενη ιδανικά από 3-4 άτομα: είναι αρκετά για να μοιραστείτε τα έξοδα, αλλά όχι και τόσα ώστε να μη χωράνε οι αποσκευές σας. Χρήσιμο είναι επίσης να σχεδιάσετε το ταξίδι σας αρκετό καιρό πριν: 1 με 2 μήνες είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα. Πολλοί έμπειροι ταξιδιώτες λένε μάλιστα ότι πιο πολύ απολαμβάνουν την προετοιμασία, παρά το ίδιο το ταξίδι. Μην αφήσετε λοιπόν τα οργανωτικά να σας αγχώσουν, αλλά προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε και αυτή τη διαδικασία. Και μην ξεχνάτε ότι σχεδόν πάντα η διαδρομή επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις: να βρεθείτε απρόσμενα σε ένα πανέμορφο χωριό επειδή χάσατε τον δρόμο ή να γνωρίσετε ντόπιους επειδή ψάχνετε κάτι που δεν βρίσκετε.

Αυτοκίνητο και οδήγηση

Ιδανικά θα πρέπει να υπάρχουν στην παρέα τουλάχιστον δύο οδηγοί, για να ξεκουράζει ο ένας τον άλλον. Αυτό εξαρτάται και από το τι είδους ταξίδι έχετε σχεδιάσει. Μπορεί να αποφασίσετε να καλύπτετε 100-200 χλμ. τη μέρα ή 500-600 χλμ. Όπως και να έχει, υπολογίστε ότι είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο να οδηγεί πάνω από 5-6 ώρες ημερησίως επί μία εβδομάδα.
Στο αυτοκίνητο θα έχετε αρκετό χρόνο για να έρθετε πιο κοντά με τους συνταξιδιώτες σας, να διηγηθείτε ιστορίες, να μοιραστείτε προσωπικές σκέψεις. Φροντίστε όμως και για περισσότερες δραστηριότητες, καθώς μπορεί να υπάρχουν και χρόνοι αναμονής, ειδικά όταν περνάτε σύνορα. Φτιάξτε mp3 ή USB με μουσική που να ανταποκρίνεται στα γούστα των περισσοτέρων, σχεδιάστε παιχνίδια λέξεων ή «αυτοκινήτου» που δεν χρειάζονται ταμπλό ή χαρτί και κατεβάστε ανάλογες εφαρμογές στο κινητό σας.

Κινητό και επικοινωνίες

Το roaming στην Ε.Ε. έχει καταργηθεί και αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να μιλάτε μεταξύ σας –και με Ελλάδα– χωρίς έξτρα χρέωση. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση δεδομένων. Αν ωστόσο χρειαστεί να καλέσετε έναν τοπικό αριθμό στη χώρα όπου βρίσκεστε, ισχύουν οι χρεώσεις για κλήσεις εξωτερικού. Προμηθευτείτε έναν φορτιστή αυτοκινήτου, ειδικά αν χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας και ως GPS ή έχετε πληροφορίες αποθηκευμένες σε αυτήν. Για κάθε ενδεχόμενο, φροντίστε να έχετε τα βασικά στοιχεία (διευθύνσεις ξενοδοχείων κ.τ.λ.) και σε ένα σημειωματάριο. Για τον ίδιο λόγο, εκτυπώστε και κάποιους βασικούς χάρτες της διαδρομής που θα ακολουθήσετε. Μπορείτε να φτιάξετε επίσης ηλεκτρονικά τον δικό σας χάρτη με διαδρομές και σημεία ενδιαφέροντος και να τον «μοιραστείτε» με τους υπολοίπους στην εφαρμογή Google My Maps.

Διαμονή και φαγητό

Άλλοι θέλουν να έχουν σχεδιασμένη και την παραμικρή λεπτομέρεια – από το ξενοδοχείο μέχρι πού θα φάνε πρωινό και πόση ώρα θα περιμένουν στην ουρά για το μουσείο. Άλλοι απλώς ξεκινούν και όπου τους βγάλει ο δρόμος. Ακολουθήστε τη... μέση οδό. Συμφωνήστε για τη βασική διαδρομή και τους σταθμούς του ταξιδιού σας. Σκεφτείτε σε ποιες πόλεις θέλετε να μείνετε για 2 ή και 3 μέρες. Πριν από την αναχώρηση, κάντε κράτηση για δωμάτιο τουλάχιστον για την πρώτη διανυκτέρευση και αν δεν θέλετε να δεσμευτείτε για τις επόμενες, σημειώστε σε κάθε πόλη 2-3 ξενοδοχεία που τα έχετε ήδη τσεκάρει ηλεκτρονικά. Το ίδιο κάντε και για εστιατόρια, καφέ και αξιοθέατα.

Πάρκινγκ

Φροντίστε στα ξενοδοχεία όπου κλείνετε διαμονή να διευκρινίζετε αν υπάρχει η δυνατότητα πάρκινγκ και πόσο κοστίζει. Έχετε επίσης υπόψη σας ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν πάρκινγκ επί πληρωμή κοντά στο κέντρο και για ολιγόωρη παραμονή αποτελούν την πιο ενδεδειγμένη λύση. Μπορείτε επίσης να παρκάρετε έξω από το κέντρο και να κινηθείτε με τα μέσα μεταφοράς για να δείτε τα αξιοθέατα που σας ενδιαφέρουν.

Συνάλλαγμα

Για τις χώρες εκτός ευρώ είναι προτιμότερο να κάνετε συνάλλαγμα πριν ξεκινήσετε. Αν επισκεφθείτε διαφορετικές χώρες, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα μικρό ποσό (π.χ. 50 ευρώ) από το νόμισμα της καθεμιάς.

Κάρτες

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, θα πρέπει να τηλεφωνήσετε στην τράπεζά σας και να την ενημερώσετε για τις χώρες προορισμού και τις ημερομηνίες, καθώς οποιαδήποτε ασυνήθιστη κίνηση στον λογαριασμό σας θα μπορούσε να προκαλέσει το μπλοκάρισμα της κάρτας σας. Η πληρωμή με POS είναι μια καλή λύση, αν δεν θέλετε να κουβαλάτε μετρητά πάνω σας. Η έξτρα χρέωση ποικίλλει ανάλογα με την τράπεζα και τον λογαριασμό, αλλά συνήθως δεν υπερβαίνει το 2% του ποσού αγοράς.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!