tromaktiko: Ποιο σημείο του προσώπου θεωρούν πιο όμορφο ομόφωνα άντρες και γυναίκες

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Ποιο σημείο του προσώπου θεωρούν πιο όμορφο ομόφωνα άντρες και γυναίκες



Ποιο χαρακτηριστικό του προσώπου είναι αυτό που μπορεί να «κερδίσει» έναν άντρα ή μια γυναίκα όταν κοιτάζει ένα άτομο του αντίθετου...
φύλου και ποιο θεωρείται ασήμαντο όταν κρίνεται η ομορφιά ενός ανθρώπου;

Την απάντηση δίνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Evolution and Human Behaviour.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Ντάνιελ Γκιλ από το Πανεπιστήμιο του Γουίντσεστερ, άντρες και γυναίκες συμφωνούν πως τα μάτια παίζουν ρόλο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στο παιχνίδι της ερωτικής έλξης.

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα σχετικά με την ομορφιά έχουν εστιάσει στη συμμετρία ή στη μοναδικότητα των χαρακτηριστικών του προσώπου. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να κρίνουν πόσο όμορφο είναι ένα πρόσωπο με βάση μεμονωμένα χαρακτηριστικά όπως τα μάτια, η μύτη, τα χείλη και τα μαλλιά.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες είδαν έγχρωμες φωτογραφίες 32 αντρών και 32 γυναικών νεαρής ηλικίας και έπρεπε στη συνέχεια να βαθμολογήσουν το κάθε χαρακτηριστικό του προσώπου. Καμία από τις φωτογραφίες δεν περιλάμβανε μακιγιάζ, γένια ή μούσια, κοσμήματα ή άλλα αξεσουάρ, ώστε η αξιολόγηση των συμμετεχόντων να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική.

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων οδήγησαν τους στα εξής συμπεράσματα:

- Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα μάτια και στα μαλλιά και λιγότερη στη μύτη και στα χείλη όταν κοιτάζουν ένα γυναικείο ή ένα αντρικό πρόσωπο αντίστοιχα. Επίσης, οι άντρες δίνουν σημασία γενικώς στο πρόσωπο ενός ανθρώπου του αντίθετου φύλου ενώ οι γυναίκες όχι.

- Όταν κοιτάζουν ένα πρόσωπο του ίδιου φύλου, οι γυναίκες εστιάζουν περισσότερο στα μάτια και στα μαλλιά και όχι τόσο στη μύτη ή σε ολόκληρο το πρόσωπο, ενώ οι άντρες εστιάζουν στα μάτια και στα μαλλιά και θεωρούν ασήμαντα τα χείλη και τη μύτη.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο «καθρέφτης της ψυχής» παίζει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι της έλξης και ένα βλέμμα είναι αρκετό για να κερδίσει το ενδιαφέρον του αντίθετου φύλου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!