tromaktiko: Πέτρες στη χολή: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε;

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Πέτρες στη χολή: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε;



Η χολολιθίαση – οι πέτρες στην χολή, δηλαδή – είναι μια σοβαρή πάθηση που απαιτεί άμεση προσοχή από γιατρό, προφύλαξη και φροντίδα. Η διατροφή μας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην...
εξέλιξη της πάθησης, και υπάρχουν τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, όπως και τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν, και πρέπει να τις προτιμούμε.

Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται κάτω από το συκώτι μας, και μέσα της βρίσκεται η χολή που εκκρίνεται από το συκώτι. Αν κάτι εμποδίζει ή καθυστερεί την φυσιολογική ροή της χολής από το συκώτι στην κύστη, τότε μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα, όπως οι πέτρες.

Η χολολιθίαση διαγιγνώσκεται όταν ο ασθενής αρχίζει να αισθάνεται ήπιο προς έντονο πόνο στο μέσο ή στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Ο πόνος συνήθως είναι έντονος, και εμφανίζεται τακτικά. Μπορεί να υπάρχει συνεχής ναυτία και τάση για εμετό, και σε μερικές περιπτώσεις, ο ασθενής θα εμφανίσει πυρετό ή ρίγος—σημάδια που δείχνουν ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται. Ο ασθενής μπορεί επίσης να εμφανίσει κόπρανα ανοιχτότερου χρώματος, όπως και σκουρόχρωμα ούρα.

Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά, όπως τηγανιτά, πατατάκια, αλλαντικά, αλλά και κόκκινο κρέας, και full fat τυριά και γαλακτοκομικά. Η σοκολάτα και ορισμένα έλαια όπως το λάδι καρύδας πρέπει να αποφεύγονται. Μην τρώτε ποτέ την πέτσα από το κοτόπουλο. Πρέπει, επίσης, να αποφεύγετε όξινα φαγητά και φαγητά που μπορεί να σας προκαλέσουν αέρια, όπως πικάντικα, λάχανο, κουνουπίδι, αναψυκτικά και αλκοόλ.

Αντιθέτως, η διατροφή σας χρειάζεται ελαφριά και οργανικά τρόφιμα. Λαχανικά που τρώγονται ωμά ή στον ατμό προτιμούνται, και επειδή έχετε ανάγκη από λίγα λιπαρά, προτιμήστε τροφές όπως το αβοκάντο. Φρούτα όπως τα μήλα και λαχανικά όπως τα παντζάρια και η γλυκοπατάτα είναι ασφαλή, όπως και τα κρεμμύδια. Τέλος, μπορείτε να τρώτε με μέτρο ψάρια όπως ο σολομός.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!