tromaktiko: Κρατούμενες μαθαίνουν να κουρεύουν, να βάφουν νύχια και να βάζουν βλεφαρίδες

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Κρατούμενες μαθαίνουν να κουρεύουν, να βάφουν νύχια και να βάζουν βλεφαρίδες



Κρατούμενες μαθαίνουν τα πάντα από κούρεμα μαλλιών, περιποίηση νυχιών και τοποθέτηση βλεφαρίδων. Το πρόγραμμα στοχεύει στην επαναφορά της γυναικείας αξιοπρέπειας...

Το κέντρο κράτησης Coffee Creek Correctional Facility στο Portland, εγκαινίασε το 2002 ένα πρόγραμμα κοσμητολογίας για τις γυναίκες κρατούμενες. Το πρόγραμμα συνεχίζει έως σήμερα και έχει προσφέρει πολλά στην ψυχολογία αλλά και την επανένταξη των κρατουμένων.

Το πρόγραμμα λειτουργεί ως εξής: Οι κρατούμενες μαθαίνουν τα πάντα από κούρεμα μαλλιών, περιποίηση νυχιών και τοποθέτηση βλεφαρίδων. Ύστερα, εξασκούν όσα έμαθαν από τους επαγγελματίες, σε άλλες κρατούμενες.

Για να μπει κάποια κρατούμενη στο πρόγραμμα, αρκεί να έχει δείξει καλή συμπεριφορά και διάθεση για αλλαγή και να μην έχει κατηγορηθεί για βαριά εγκλήματα, όπως δολοφονίες.

Η 34χρονη Candice Altman η οποία μπήκε στη φυλακή λόγω διακίνησης ναρκωτικών και συμμετέχει στο πρόγραμμα, δηλώνει: «Όλοι έχουμε κάνει λάθος επιλογές στη ζωή μας! Όλες μας όμως έχουμε στόχο να βγούμε από δω και να γίνουμε καλές μητέρες, να έχουμε μία καριέρα και να επανενταχθούμε ομαλά στην κοινωνία».



Και συμπληρώνει: «Όταν είσαι στη φυλακή χάνεις την θηλυκότητα σου. Όλες φοράμε χάλια ανδρικά ρούχα. Όταν φτάνει η στιγμή να περιποιηθούμε, όλες αλλάζουμε κατευθείαν διάθεση! Είναι μια ελπίδα για όλες εμάς που θέλουμε να φύγουμε κάποτε από τη φυλακή και να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε παλιά. Η περιποίηση και τα προϊόντα ομορφιάς βοηθούν σε αυτό!».

Η υπεύθυνη του προγράμματος, Christine Popoff αναφέρει ότι στατιστικά έχουν αποδείξει ότι όσες συμμετέχουν στο πρόγραμμα ομορφιάς, έχουν λιγότερες πιθανότητες να ξαναμπούν στη φυλακή. Ωστόσο, τα προϊόντα ομορφιάς και καλλυντικών δεν προσφέρονται τόσο εύκολα σε όλες τις φυλακές…

Η πρώην κρατούμενη σε φυλακές του Μαϊάμι, 40χρονη Natalie Hall, αναφέρει: «Φυσικά και δεν είχαμε πρόσβαση σε καλλυντικά, όμως καταφέρναμε να έχουμε. Πώς; Όταν κάποια ενέδιδε σωματικά σε έναν φύλακα, εκείνος τις πρόσφερε για αντάλλαγμα 20 με 30 πολύχρωμα μολύβια. Είχαμε έναν τρόπο και βουτάγαμε τα χρωματιστά μολύβια σε νερό και βαφόμασταν».

Πάνω από όλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην επαναφορά της γυναικείας αξιοπρέπειας…
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!