tromaktiko: Κατάρες και μερική ικανοποίηση στην δίκη για τον φόνο του Μ. Στρατάκη στα Ανώγεια

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Κατάρες και μερική ικανοποίηση στην δίκη για τον φόνο του Μ. Στρατάκη στα Ανώγεια



Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο εξέδωσε την τελική απόφαση που άφησε μερικώς ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές...



Η τελική ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο επταμελές Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων για την εκδίκαση του αιματηρού επεισοδίου στα Ανώγεια , το 2017, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο του 23χρονου κτηνοτρόφου Μανώλη Στρατάκη διήρκεσε σχεδόν 14 ώρες.

Ξεκίνησε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης με την ένταση που υπήρξε κάποια στιγμή να μην έχει συνέχεια λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας με δεκάδες αστυνομικούς και υπαλλήλους της εξωτερικής φρουράς της φυλακής Χανίων να έχουν κατακλύσει τον χώρο των δικαστηρίων.

Περίπου στις 16:30 ξεκίνησε η διάσκεψη του δικαστηρίου το οποίο μετά από 4 σχεδόν ώρες ανακοίνωσε την απόφασή του, με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου να αναφέρει συνοπτικά στο σκεπτικό της απόφασης πως  μετά την αρχική συνάντηση των εμπλεκόμενων μελών οικογενειών κτηνοτρόφων, οι πρώτοι που πυροβόλησαν ήταν «οι Στρατάκηδες» αλλά χωρίς σκοπό την ανθρωποκτονία ή την πρόκληση σωματικών βλαβών. «Ήταν πυροβολισμοί ως συνέχεια του αρχικού επεισοδίου» είπε ο Πρόεδρος για να συνεχίσει λέγοντας πως όταν σταμάτησαν το αυτοκίνητο οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, πατέρας και γιός, πρώτος ο πατέρας βγήκε και αντάλλαξε πυροβολισμούς με τον έναν αδελφό του Μανώλη Στρατάκη. Μετά βγήκε και ο 22χρονος  γιός του και έριξε πυροβολισμούς με το καλάσνικοφ ένας από τους οποίους τραυμάτισε θανάσιμα τον Μ.Στρατάκη, ενώ αμέσως μετά πυροβόλησε ο ίδιος αδελφός του θύματος.

Στην συνέχεια  χρειάστηκαν άλλες 3,5 ώρες για να ανακοινωθούν και οι τελικές ποινές που έχουν ως εξής:

Ο 22χρονος βασικός κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και για παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή, οπλοχρησία.  Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και καταδικάστηκε σε κάθειρξη  37ετών χωρίς αναστολή (θα εκτίσει τα 25 χρόνια).

Ο πατέρας του κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία,  για απόπειρα ανθρωποκτονίας  και για παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή, οπλοχρησία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 27 ετών χωρίς αναστολή. (Θα εκτίσει 25 χρόνια).

Ο ένας αδελφός του θύματος κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή, οπλοχρησία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Ο άλλος αδελφός του θύματος κρίθηκε ένοχος για παράνομη οπλοφορία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή.

Τέλος, ο πατέρας του θύματος κρίθηκε ένοχος για παράνομη οπλοφορία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών η οποία μετετράπη σε χρηματική ποινή 5 ευρώ ανα ημέρα φυλάκισης.

Η απόφαση έγινε αποδεκτή με μερική ικανοποίηση και από τις δύο πλευρές καθώς από την μια οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην φυλακή, αλλά από την άλλη χωρίς την ποινή των ισοβίων.

Αμέσως μετά την απόφαση οι συγγενείς του θύματος και κυρίως η μητέρα του ξέσπασαν με φωνές έξω από τον χώρο των Δικαστηρίων.



Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής δεν δέχθηκαν να κάνουν κάποια δήλωση, αλλά οι δύο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ουσιαστικά παρέπεμψαν στην νέα δίκη στο Εφετείο.




Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!