tromaktiko: Ανακαίνιση Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Ανακαίνιση Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου



Ύστερα από 15 χρόνια και μετά την πρώτη και μεγάλη ριζική ανακαίνιση εσωτερικά και...
εξωτερικά του Μητροπολιτικού Μεγάρου Σιδηροκάστρου που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Μακαρίου, ήτο αναγκαία και πάλιν η ανακαίνιση του σημαντικού αυτού κτηρίου για την πόλη και την Μητρόπολη του Σιδηροκάστρου ούτως ώστε να είναι ευπαρουσίαστο και αντάξιο της τιμής και της Αρχιερατικής αξίας που εκπροσωπεί.

Το Μητροπολιτικό Μέγαρο είναι κτίσμα των μέσων του 19ου αιώνος και αρχοντική κατοικία της οικογένειας Σιμέτσου.

Το 1901 επί Μητροπολίτου Μελενίκου και Σιδηροκάστρου και μετέπειτα Κασσανδρείας Ειρηναίου εδωρήθη από την ως άνω οικογένεια ως θερινή κατοικία του Μητροπολίτου ο οποίος για 6 μήνες διέμενε στο Μελένικο και 6 μήνες στο Σιδηρόκαστρο για να γίνει μόνιμη κατοικία Μητροπολίτου μετά τον οριστικό καθορισμό των συνόρων με την Βουλγαρία το 1913.

Σύμφωνα λοιπόν με όλους τους κανόνες που διέπουν τα διατηρητέα νεοκλασσικά κτήρια και με πλήρη σεβασμό στην παράδοση, το κτήριο ανακαινίστηκε πλήρως και έγινε αλλαγή των χρωμάτων ενώ ετοποθετήθη στον άνω όροφο σύγχρονη μόνωση με υλικά που εδωρήθησαν από την εταιρεία Fibran Νιγρίτας του κ. Αναστασιάδη χρώματα της Ι. Μονής Βατοπαιδίου.

Το αποτέλεσμα της επεμβάσεως δικαιώνει την Ι. Μητρόπολη και την πόλη του Σιδηροκάστρου η οποία διαθέτει στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο τρία ακόμα κτήρια των Γραφείων, Ξενώνα και την οικία Τριανταφύλλου, όλα παραδοσιακά και πλήρως ανακαινισμένα.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!