- Θα αποκαλούνται Πολίτες της Δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας
- ΤΩΡΑ: Ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Θα ενημερώσει στην συνέχεια τους πολιτικούς αρχηγούς
- Στις 19.30 τα διαγγέλματα Τσίπρα και Ζαεφ
Μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ είναι η σημερινή. Τσιπρας και Ζαεφ… έδωσαν τα χέρια τηλεφωνικά και συμφώνησαν για το Σκοπιανό.
Η συμφωνία είναι γραμμένη και στα αγγλικά και στα σλαβικά και εστάλη στον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και εγκρίθηκε. Το όνομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και στα σλαβικά Severna Makedonija.
Η γλώσσα θα αποκαλείται μακεδονική, αλλά με την διευκρινηση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα.
Οι πολίτες της θα αποκαλούνται Πολίτες της Δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας. Δηλαδή η Εθνότητα θα είναι citizen of the republic of northern makedonija.
Θα απαλειφθούν από το Σύνταγμα τους αναφορές που έχουν να κάνουν με την προστασία μακεδονικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνταγματική αναθεώρηση για το erga omnes αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ θα υπάρξει επιτροπή που θα καθορίζει τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Τσίπρας
Η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (12.06.2018).
Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και αυτή την ώρα τον ενημερώνει αναλυτικά για τις εξελίξεις.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν υπάρχει συμφωνία, με εκείνον να απαντά πως «δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσουμε με τον κ. Ζάεφ».
Δείτε LIVE
Ο πρωθυπουργός αναμένεται στη συνέχεια να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και αμέσως μετά να προβληθεί το διάγγελμά του.
Στις 19.30 τα διαγγέλματα των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.
Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για θέματα όπως το Σκοπιανό
Σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτός από συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, έχει την δυνατότητα εάν κρίνει, να ζητήσει να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας για οποιαδήποτε σοβαρή υπόθεση όπως το Σκοπιανό. Υπάρχει όμως μια συγκεκριμένη διαδικασία, ένα χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρηθεί.
Ο ΚτΒ προβλέπει ότι το αίτημα ενημέρωσης της Βουλής θα πρέπει να το υποβάλλει ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Βουλής και εκείνος να το γνωστοποιήσει τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τον προγραμματισμό της συνεδρίασης στους προέδρους των άλλων κομμάτων.
Οι ανακοινώσεις ή οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του ΚτΒ πρέπει να γίνει στην έναρξη οποιαδήποτε συνεδρίασης νομοθετικής ή κοινοβουλευτική εργασίας της Ολομέλειας.
Οι πρόεδροι των κομμάτων μπορούν και αυτοί να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της κυβέρνησης.
Η διαδικασία επίσης προβλέπει ανταπάντηση του Πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και δυνατότητα δευτερολογιών όλων των πολιτικών αρχηγών και τριτολογίας από τον πρωθυπουργό.