tromaktiko: Η μαγεία του Mosel

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Η μαγεία του Mosel



Ο Mosel, είναι ένας ποταμός που πηγάζει από τη Γαλλία και... φτάνει στην πλήρη ανάπτυξη του πριν ενωθεί με τον ποταμό Ρήνο. Περιστρέφεται απότομα για 150 μίλια (250 χλμ.) πριν καταλήξει στο Ρήνο στο δρόμο προς τη Βόρεια Θάλασσα. Είναι κατά μήκος αυτής της χαράδρας που βρίσκουμε τα πιο κλασικά κρασιά Riesling στον κόσμο.

Αυτό που κάνει την κοιλάδα του Mosel τόσο ξεχωριστή για το κρασί και το σταφύλι, είναι ένας συνδυασμός γεωλογίας, γεωγραφίας και ιστορίας (το Riesling καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1435) που κάνει την περιοχή του κρασιού Mosel μοναδική. Έχει γυναικεία ομορφιά με εντυπωσιακές καμπύλες.



Η μαγεία του Mosel

Ο πελώριος, γεμάτος με κρασί Mosel ρέει σε ένα όμορφο τοπίο. Εντυπωσιακά χωριά, γραφικές ταβέρνες και αμέτρητοι πολιτιστικοί θησαυροί που μπορείτε να βρείτε εδώ γύρω από κάθε γωνιά. Το Mosel είναι μία από τις 13 γερμανικές οινοπαραγωγικές περιοχές (Weinbaugebiete) για ποιοτικά κρασιά (Qualitätswein).

Η περιοχή Mosel είναι κυρίως διάσημη για τα κρασιά που παράγονται από το σταφύλι Riesling, το οποίο κατέχει το 60% των εκτάσεων, αλλά και τα Elbling, Müller-Thurgau, Pinot Blanc, Pinot Gris, Kerner και Auxerrois. συνεισφέρουν στην παραγωγή, μεταξύ άλλων. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η παραγωγή κόκκινου κρασιού, ειδικά από το Spätburgunder (Pinot noir), έχει αυξηθεί στο Mosel και σε όλο το γερμανικό vignoble και έχει γίνει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για τη διεθνή αμπελοοινική κοινότητα. Λόγω της βόρειας θέσης του Mosel, τα κρασιά Riesling είναι συχνά ελαφριά, με χαμηλό αλκοόλ, είναι τραγανά. έχουν υψηλή οξύτητα και συχνά εμφανίζουν "ανθικά" παρά ή επιπλέον "φρουτώδη" αρώματα. Το πιο συνηθισμένο έδαφος του αμπελώνα προέρχεται κυρίως από διάφορα είδη εναποθέσεων σχιστόλιθου, τα οποία τείνουν να δίνουν στα κρασιά μια διάφανη, ορυκτή νότα, που συχνά παρουσιάζουν μεγάλο βάθος γεύσης. Στη σημερινή εποχή της κλιματικής αλλαγής, έχει γίνει πολλή δουλειά για να βελτιωθεί και να αποκτηθεί η αποδοχή για εντελώς ξηρά ("Trocken") Rieslings στην περιοχή αυτή, έτσι ώστε οι περισσότεροι από τους πιο γνωστούς παραγωγούς έχουν βρει αποδοχή για τέτοια κρασιά, ιδίως στην Ευρώπη.



Κατά μήκος της πορείας του ποταμού

Το τοπίο του Mosel χαρακτηρίζεται από τους λόφους των οροσειρών που το περιτρυγυρίζουν, γεμάτο από κάστρα, αμπελώνες, αμπελουργικά χωριά και πλούσια πολιτιστική ποικιλομορφία. Οι αμπελώνες βρίσκονται ανάμεσα στις απότομες πλαγιές των βουνών, μερικές από τις οποίες έχουν κλίση 65 °! Σήμερα υπάρχουν πάνω από 100 αμπελουργικά χωριά, περίπου 5.000 αμπελοκαλλιεργητές και περίπου 9.300 εκτάρια γης που περιέχουν περίπου 70 διαφορετικά είδη σταφυλιών σε αυτό το ρομαντικό τοπίο, που χρησιμοποιούσανι οι Κέλτες και οι Ρωμαίοι για να παράγουν κρασί πριν από 2.000 χρόνια.




Ποιοτική ταξινόμηση

Στην γερμανία, υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα ταξινόμησης για τα κρασιά ποιότητας. Το ένα με βάση την γεωγραφική τοποθεσία και το άλλο με βάση το στυλ του κρασιού, δηλαδή την ποσότητα σακχάρων που περιέχει ο μούστος.

Η ταξινόμηση είναι το πρώτο στρώμα προσδιορισμού της ποιότητας στο γερμανικό κρασί. Υπάρχουν ουσιαστικά 3 ταξινομήσεις που πρέπει να γνωρίζετε στο Mosel: Qualitatswein (QbA), Pradikatswein και VDP.

Qualitatswein (QbA -Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete)
Ένας οίνος παραγόμενος στην περιοχή Mosel που πληροί ένα ελάχιστο επίπεδο ωριμότητας είναι ένα QbA. Η ποιότητα ποικίλλει σε αυτή την κατηγορία, από bulk κρασιά έως την αξιοπρεπή ποιότητα των καθημερινών κρασιών Riesling που προέρχονται από όλο το Mosel.

Pradikatswein

Το Pradikatswein βασίζει την ποιότητα στην ωριμότητα και την ποσότητα των σταφυλιών που επηρεάζονται από την ευγενή σήψη. Επειδή η περιοχή ήταν παραδοσιακά τόσο δροσερή, η ωριμότητα ήταν ο καθοριστικός παράγοντας της ποιότητας του κρασιού. Φυσικά, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται και η επιθυμία μας για ξηρό κρασί αυξάνεται, μπορούμε να δούμε αυτή την αλλαγή, αλλά προς το παρόν, το Pradikatswein είναι η πιο κοινή ονομασία που θα βρείτε στην κοιλάδα Mosel. Εδώ είναι τα επίπεδα:

Kabinett: Κρασιά που είναι ξηρά με περίπου 10% ABV ή (εν μέρει γλυκά) με περίπου 8,5% ABV. Θα βρείτε πολλά κρασιά Mosel σε αυτή την κατηγορία. Πολλά είναι υπέροχα.
Spätlese: "Late Harvest" Κρασιά που κυμαίνονται από ξηρό έως γλυκό χρησιμοποιώντας ωριμότερα σταφύλια. Ο οίνος είναι ξηρός όταν αναγράφει "Trocken" στην ετικέτα.

Auslese: "Select Harvest" Τα τσαμπιά των σταφυλιών επιλέγονται με το χέρι και έχουν κάποιο επίπεδο ευγενούς σήψης που προσθέτει λεπτές νότες από κερί μέλισσας, σαφράν και τζίντζερ στο προφίλ γεύσης. Αυτά τα κρασιά κυμαίνονται από ξηρά έως γλυκά και τα ξηρά στυλ θα έχουν υψηλό οινόπνευμα (συνήθως περίπου 14% + ABV)

Beerenauslese (ba): "Berry Select Harvest" Τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι και έχουν υψηλότερα επίπεδα ευγενούς σήψης. Τα κρασιά που δημιουργούνται σε αυτό το επίπεδο είναι εξαιρετικά γλυκά.

Trockenbeerenauslese (tba): "Dry Harvest Select Harvest" Τα πιο αφυδατωμένα επιλεγμένα σταφύλια ευγενούς σήψης επιλέγονται για τα high-end γλυκά κρασιά της περιοχής.

Eiswein: "Ice Wine" Παράγεται μόνο όταν παγώσουν τα σταφύλια και συγκομίζονται παγωμένα, μπορεί ένα κρασί να επισημανθεί ως κρασί Eiswein.



VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter)
Το VDP είναι μια ένωση γερμανικών κτημάτων που ταξινομεί τους οίνους με την ποιότητα του αμπελώνα. Τα κρασιά χαρακτηρίζονται ως Gutswein (περιφερειακά κρασιά) μέχρι τα Grosse Lage, το οποίο προσδιορίζει τους καλύτερους αμπελώνες της Γερμανίας. Ενώ η ένωση έχει καλέσει μόνο περίπου 200 οινοποιεία στη Γερμανία, θα δείτε αυτές τις ταξινομήσεις αμπελώνων στο λαιμό ενός μπουκαλιού Mosel Riesling.

Αφήστε τον εαυτό σας να μεταφερθεί μαζί με τη ροή



Στο Moselle μερικές φορές είναι καλύτερα να ξεναγηθεί κανείς με αυτοκίνητο και όχι με ποδήλατο ή με τα πόδια. Η κοιλάδα Moselle μπορεί επίσης να εξερευνηθεί με λεωφορείο, τρένο ή ακόμα και βάρκα! Τα τοπικά οινοποιεία (Straußwirtschaften) της κοιλάδας Moselle προσφέρουν απλά γεύματα, όπως το Schmalzbrot (ψωμί), το Speckplätzchen και το Zwiebelkuchen. Είτε βρίσκεστε σε οινοποιεία ή σε πιεστήρια σταφυλιών ή σε γραφικά χωριά, πάντα θα βρείτε κάτι νόστιμο να ικανοποιήσετε την ορεξή σας.

Τα κάστρα του Moselle φιλοξενούν επίσης μεσαιωνικά δείπνα και παρέχουν καταλύματα στους επισκέπτες, ενώ άλλα πολιτιστικά αξιοθέατα όπως το χειμωνιάτικο φεστιβάλ, Moselfestwochen, φεστιβάλ αρχαιοτήτων, φεστιβάλ τροφίμων και το φεστιβάλ ποδηλασίας "Happy Moselle" που γίνεται κάθε χρόνο. Υπάρχουν πολλοί μεγάλοι λόγοι να επισκεφθείτε το Moselle!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!