tromaktiko: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν και πάλι στα ραντάρ των διεθνών οίκων

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν και πάλι στα ραντάρ των διεθνών οίκων



Της Ελευθερίας Κούρταλη
Η πλήρης συναλλακτική άπνοια και οι ρυθμοί Αυγούστου, που έχουν χτυπήσει πρόωρα την πόρτα του...
Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έχουν δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς στην αγορά, καθώς, αν και πολλοί μπορεί να τα... μεταφράζουν ως στάση αναμονής εν όψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης με στόχο την εκ νέου αξιολόγηση του περιβάλλοντος γύρω από τα ελληνικά assets, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως αυτές οι εξελίξεις υποδηλώνουν και την απουσία πλέον του επενδυτικού ενδιαφέροντος, και ειδικά των ξένων χαρτοφυλακίων, απέναντι στο story των ελληνικών μετοχών.

Η υπόθεση της Folli Follie, η οποία βρίσκεται σχεδόν καθημερινά –λόγω των συνεχών εξελίξεων– ψηλά στην ατζέντα των συμμετεχόντων στην αγορά, έχει αφήσει έντονες πληγές στην επενδυτική ψυχολογία, οι οποίες παραμένουν ανοιχτές. Αυτό, σε συνδυασμό με τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πέραν του διαστήματος που "εξασφαλίζεται" από τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, αλλά και το μη φιλικό για τους επενδύτες περιβάλλον της υψηλής φορολογίας στην Ελλάδα, συντηρεί ένα κλίμα αβεβαιότητας και αμφιβολίας το οποίο σε καμία περίπτωση δεν βοηθά τις προοπτικές της αγοράς.

Τι ζητούν οι επενδυτές

Σημαντικό στήριγμα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύει η ελληνική αγορά αποτελεί η επιστροφή του ενδιαφέροντος στο σημαντικότερο "κομμάτι" (και οδηγό) του Χ.Α., τις τράπεζες, αλλά και τα ιδιαίτερα θετικά μηνύματα που στέλνουν αρκετά funds για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία υποδηλώνουν ότι βλέπουν θετικά μια νέα έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ, όποτε αυτή αποφασιστεί.

Η Deutsche Bank, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αλλά και παράγοντες της αγοράς, αποφάσισε να ξεκινήσει την κάλυψη των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι, για να προσελκύσουν τους επενδυτές, είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα ξεκινά με σύσταση "Βuy" για την Alpha Bank με τιμή-στόχο στα 2,5 ευρώ, για την Εθνική δίνει επίσης σύσταση "Βuy" με τιμή-στόχο τα 0,32 ευρώ, για τη Eurobank δίνει σύσταση "Ηold" με τιμή-στόχο τα 0,95 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει επίσης σύσταση "Ηold" και τιμή-στόχο στα 2,90 ευρώ. Τα περιθώρια ανόδου που δίνει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες κυμαίνονται από το 5% έως το 27%. Συγκεκριμένα, για την Πειραιώς δίνει περιθώριο ανόδου 5%, για τη Eurobank 10%, για την Εθνική Τράπεζα 23% και για την Alpha Bank 27%.

Οι καταλύτες

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η κίνηση της γερμανικής τράπεζας σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτών, βοηθά στη βελτίωση των προοπτικών και αναμένεται να δράσει θετικά στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών, κάτι το οποίο αποτελεί και το Νο 1 ζητούμενο για την αγορά αυτήν τη στιγμή.

Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στην Ευρώπη και είναι κρίσιμο για τους επενδυτές να υπάρξει σημαντική μείωσή τους. Όπως επισημαίνει, προτεραιότητα των αναλυτών της είναι να αξιολογήσουν τους μοχλούς που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για να απορροφήσουν επιπρόσθετες απώλειες, τονίζοντας ότι διακρίνει δύο καταλύτες οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες στο σημερινό ασταθές και "ολισθηρό" περιβάλλον: α) τα ισχυρά προ προβλέψεων έσοδα και β) τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες. Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το απόθεμα των NPEs πάνω από 14,5 δισ. ευρώ ή κατά 13,5% από το τρίτο τρίμηνο του 2016, όταν ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε φτάσει στην κορυφή και στο 50,9%, έναντι 48,1% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Στο... μισό τα NPEs τα επόμενα 3 χρόνια

Οι πρόσφατες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, η επιτάχυνση στις ανακτήσεις, η βελτίωση της νομικής διαδικασίας και, επίσης, η επιβολή των εγγυήσεων (collaterals) μέσω πλειστηριασμών θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η Deutsche Bank θεωρεί ότι αυτές οι αλλαγές θα προσφέρουν στις τράπεζες ένα αξιόπιστο εργαλείο να διαπραγματευτούν με εκείνους τους πελάτες που μπορούν να πληρώσουν, αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν (στρατηγικοί κακοπληρωτές) και οι οποίοι ανέρχονται μεταξύ 15% και 25% στα συνολικά ΝPEs.

Oι αλλαγές αυτές, όπως υπογραμμίζει, θα αυξήσουν την όρεξη των θεσμικών επενδυτών στην αγορά, καθώς θεωρεί ότι οι ανακτήσεις αποτελούν το "κλειδί" στη δευτερογενή αγορά των NPEs, τώρα που η αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να δείχνει κάποια σημάδια σταθεροποίησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες αναμένεται να μειώσουν το απόθεμα των NPEs κατά περίπου 40%-50% τα επόμενα τρία χρόνια, κυρίως λόγω πωλήσεων και των ανακτήσεων και, σε μικρότερο βαθμό, λόγω των διαγραφών.

"Κλειδί" οι e-πλειστηριασμοί

Όπως έχει σημειώσει η BofA - Merrill Lynch, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους αρκετές προκλήσεις, ωστόσο είναι σημαντική η πρόοδος που σημειώθηκε όσον αφορά τη μείωση των επισφαλειών, καθώς και τη βελτίωση της χρηματοδότησης, και "κλειδί" για την επιστροφή των επενδυτών στις μετοχές τους είναι η βελτίωση του ρυθμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όπως τονίζει η BofA, χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κόστους, ειδικά επειδή τα έσοδα ενδέχεται να συνεχίσουν να μειώνονται περαιτέρω.

Σε πρόσφατο συνέδριο της Goldman Sachs οι Έλληνες τραπεζίτες εκτίμησαν πως το θετικό οικονομικό moomentum και το νέο πλαίσιο για τα "κόκκινα" δάνεια θα επιτρέψουν περισσότερες πωλήσεις μη εξυπηρετουμένων δανείων, τονίζοντας πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι πλέον πλήρως λειτουργικοί και αναμένεται να αυξήσουν τα προς ρευστοποίηση περιουσιακά στοιχεία, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών.

Οι ομάδες διαχείρισης των ελληνικών τραπεζών επισήμαναν στην D.B. ότι έχουν δει μια αλλαγή στην προθυμία των πελατών τους να διαπραγματευτούν μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του α' τριμήνου του 2018, η Eurobank έχει τον χαμηλότερο δείκτη NPEs και στο 41,8%, ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με 42,7%, η Alpha Bank με 51,7% και η Πειραιώς με 55,5%. Μετά την προσαρμογή για τα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS 9, η ΕΤΕ έχει τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης, ο οποίος διαμορφώνεται στο 60%, ενώ η Alpha έχει τον χαμηλότερο, στο 50%.

Σύμφωνα με πρόσφατο note της Morgan Stanley, στο επίκεντρο της αγοράς είναι οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές των τραπεζών και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πιο βιώσιμα επίπεδα. Όπως επισημαίνει, εάν οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν να αναδιαρθρώσουν περισσότερα NPEs ή η δευτερογενής αγορά για τα NPEs γίνει πιο ανταγωνιστική, τότε θα μπορούσε να μειωθεί το κόστος του ρίσκου. Η M.S. σημειώνει πως ένα κόστος ρίσκου χαμηλότερο κατά 25 μονάδες το 2020 θα πρόσθετε 34% στο περιθώριο ανόδου των τιμών-στόχων των τραπεζικών μετοχών.

Στήριγμα από τα ομόλογα

Σημαντική παράμετρος για τις τράπεζες είναι και η βελτίωση των τιμών των ομολόγων, γεγονός που ενισχύει το επίπεδο ρευστότητας στην αγορά. Τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, που κατέχουν, χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, με αποτέλεσμα η άνοδος της αποτίμησής τους να αυξάνει και την παρεχόμενη ρευστότητα. Έτσι, οι ιδιαίτερα θετικές διαθέσεις που δείχνουν τα funds αλλά και οι επενδυτικοί οίκοι το τελευταίο διάστημα αναμένεται να δράσουν ενισχυτικά και στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

Μια σημαντική ώθηση για τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να προέλθει από τις καλύτερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις. "Ο ήλιος λάμπει πάνω από την Ελλάδα. Είναι σε μια ριζικά διαφορετική θέση, και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να αναβαθμίζουν τη χώρα", δήλωσε ο Νικ Γκάρτσαϊντ, επικεφαλής Διεθνών Επενδύσεων Σταθερού Εισοδήματος της J.P. Morgan Asset Management, η οποία διαχειρίζεται 1,7 τρισ. δολάρια. Όπως ανέφερε, το θετικό κλίμα σημαίνει ότι θα αγόραζε "σίγουρα" ένα νέο ελληνικό ομόλογο, ενώ σήμερα οι περισσότεροι ιδιώτες ομολογιούχοι είναι ταμεία αντασφάλισης κινδύνου (hedge funds) ή εγχώριες τράπεζες.

Ο Μαρκ Ντάουντινγκ, υψηλόβαθμος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management, αναμένει ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τελικά την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου το κόστος δανεισμού τους σε 10ετή ορίζοντα μειώθηκε κατά 280 και 200 μονάδες βάσης, αντίστοιχα, το 2014, όταν βγήκαν από τα προγράμματά τους. "Η Ελλάδα είναι ένα στοιχείο ενεργητικού που δεν κατατάσσεται ούτε στις ανεπτυγμένες ούτε στις αναδυόμενες αγορές, το οποίο σημαίνει πως είναι σε ένα είδος χρηματοοικονομικής ουδέτερης ζώνης. Είναι ένα από τα πιο ισχυρά investment calls που κάνουμε και είναι μια επιτυχημένη ιστορία ανάκαμψης", πρόσθεσε.

Η Greylock Capital Management θα ήθελε να δει την Ελλάδα να πουλάει τίτλους με λήξη 20-30 ετών, ανέφερε ο Ντέγκο Γκέρο, διαχειριστής του fund, ενώ ο Αλμπέρτο Γκάλο της Algebris Investments θεωρεί τα ομόλογα της Ελλάδας κάτω των 10 ετών υποτιμημένα.

Τα βλέμματα στο roadshow του Λονδίνου

Το roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (13ο ATHEX Greek Roadshow), το οποίο θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 19-20 Σεπτεμβρίου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ουσιαστικά θα δείξει τις διαθέσεις των funds προς την Ελλάδα όταν θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το μετα-μνημονιακό πρόγραμμα της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και το πώς αντιμετωπίζουν πλέον την ελληνική αγορά σε αυτήν τη "νέα εποχή" για την οικονομία. Στο επίκεντρο θα βρεθούν για ακόμα μία φορά και τα ραντεβού που θα έχουν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τα funds.

Το roadshow, το οποίο διοργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο μαζί με την Beta Securities, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο May Fair Hotel στη βρετανική πρωτεύουσα και αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένα σημαντικό "στοίχημα" τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για το σύνολο του Χ.Α.

Τα funds και οι διεθνείς επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε one-to-one αλλά και group meetings με τους διευθύνοντες συμβούλους και τους οικονομικούς διευθυντές 31 ελληνικών εισηγμένων. Οι ελληνικές εισηγμένες, από τον κλάδο της υψηλής αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που θα εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο είναι οι ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, EXAE, Autohellas, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ - ΕΛΤΕΧ Άνεμος, ΕλΒάλ-Χαλκόρ, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα - Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι Κρι, Lamda Development, Marfin Investment Group, MLS, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Εθνική Πανγαία, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν, Βιοχάλκο και Intralot.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο"
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!