tromaktiko: Η ομορφιά σκοτώνει το περιβάλλον

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Η ομορφιά σκοτώνει το περιβάλλον



Απειλεί το κραγιόν το μέλλον ενός από τους πιο στενούς συγγενείς του ανθρώπου, τον...
ουρακοτάγκο; Αξίζει αυτό το κομμάτι πίτσα που τρώτε μπροστά στην τηλεόραση βλέποντας Μουντιάλ την ζωή μιας τίγρης; Πίτσες, μπισκότα και καλλυντικά είναι μερικά από τα χιλιάδες προϊόντα που περιέχουν φοινικέλαιο, τα οποία απειλούν είδη ζώων που βρίσκονται υπό εξαφάνιση μέσω της αποψίλωσης των δασών.

Το φοινικέλαιο έχει χαρακτηριστεί μια πραγματική μάστιγα για το περιβάλλον, ένα υλικό που είναι υπεύθυνο για την αποψίλωση των τροπικών δασών και την εξαφάνιση των ζώων. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Αυτή η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η δημιουργία εναλλακτικών καλλιεργειών φυτικών ελαίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τα ζώα.

Ενώ το φοινικέλαιο είναι υπεύθυνο συνολικά για το 0,4% της παγκόσμιας αποψίλωσης, έχει δραματικές επιπτώσεις σε ορισμένες περιοχές, στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, προκαλώντας το 50% των αποψιλώσεων. Σύμφωνα με το BBC, οι συγγραφείς της έρευνας σημειώνουν ότι η απαγόρευση του φοινικέλαιου δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα επειδή ο κόσμος θα χρειάζεται και πάλι φυτικά έλαια. Αυτό που επίσης ανησυχεί τους ερευνητές είναι ότι όσες προσπάθειες έχουν γίνει για την αύξηση της ζήτησης φοινικέλαιου με υπεύθυνη προέλευση δεν έχουν λειτουργήσει μέχρι στιγμής.

Πώς το κραγιόν απειλεί τα ζώα;

Το φοινικέλαιο είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φυτικό έλαιο στον πλανήτη και πιστεύεται ότι βρίσκεται περίπου στο 50% των προϊόντων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα. Οι δυο κορυφαίοι παραγωγοί φοινικέλαιου είναι η Ινδονησία και η Μαλαισία, που παράγουν δεκάδες εκατομμύρια τόνους για μια αγορά που ανέρχεται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Το φοινικέλαιο είναι πολύ σημαντικό για την παραγωγή κραγιόν καθώς παρακρατεί καλά τα χρώματα, δεν έχει γεύση και δεν λιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται στα σαμπουάν, τα σαπούνια, τα παγωτά ακόμη και στα έτοιμα γεύματα, όπως τα νούντλς.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η αυξανόμενη ζήτηση έχει οδηγήσει στην αποψίλωση χιλιάδων εκταρίων τροπικών δασών για τη δημιουργία φυτειών φοινικόδεντρων. Τα δάση αυτά φιλοξενούν μερικά από τα πιο απειλούμενα είδη ζώων στον κόσμο. Μεταξύ αυτών και ο ουρακοτάγκος.

«Οι ουρακοτάγκοι είναι ένα είδος που απαντάται στα πεδινά της Σουμάτρα κι εκεί καλλιεργούνται φοινικόδεντρα», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, Έρικ Μέιχααρντ, από την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, στο BBC.

«Δημιουργούνται συγκρούσεις. Οι ουρακοτάγκοι εκτοπίζονται λόγω των φυτειών, ωθούνται σε άλλες περιοχές που είναι κατοικημένες κι εκεί γίνονται πολλές δολοφονίες των ζώων αυτών». «Οι ουρακοτάγκοι είναι απίστευτα ευπροσάρμοστοι αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν απέναντι σ' αυτό. Αναπαράγονται πολύ αργά σαν είδος και οι δολοφονίες έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στον πληθυσμό τους».
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!