tromaktiko: Κύπρος: 28 αποφυλακίσεις ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Κύπρος: 28 αποφυλακίσεις ενόψει Δεκαπενταύγουστου



Ανοίγουν οι πόρτες των Κεντρικών Φυλακών ενόψει Δεκαπενταύγουστου για...
28 κρατούμενους, οι οποίοι απολύονται με προεδρική χάρη και κανονικά θα αποφυλακίζονταν μέχρι 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με κατάλογο που υπέβαλαν οι φυλακές και ενέκρινε ο Γενικός Εισαγγελέας, αποφυλακίζονται σήμερα 17 Κύπριοι κατάδικοι και 11 αλλοδαποί. Όλοι όσοι απολύονται θα έπρεπε να είχαν εκτίσει μέχρι τις 15 Αυγούστου το ήμισυ της ποινής τους. Από τις απολύσεις εξαιρούνται όσοι καταδικάστηκαν για φόνο ή απόπειρα φόνου, ανθρωποκτονία, εμπορία ναρκωτικών και για σεξουαλικής φύσης αδικήματα.

Οι αποφυλακίσεις αυτή την περίοδο γίνονται για σκοπούς αποσυμφόρησης των φυλακών οι οποίες χθες είχαν 650 κατάδικους-υπόδικους και για σύσφιγξη των σχέσεων με τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μεταξύ των αποφυλακισθέντων συμπεριλαμβάνεται και ένας γιατρός που είχε καταδικαστεί για υπόθεση δεκασμού. Σημειώνεται ότι τις χάρες υπέγραψε ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, βουλευτής Αδάμος Αδάμου. 

Παρόλο που το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές έχει απαμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα με τη δημιουργία νέων πτερύγων στο σύμπλεγμα των φυλακών και την αύξηση της χωρητικότητας από 340 κατάδικους που ήταν προ μιας πενταετίας σε 580, εντούτοις η τάση για αύξηση των ποινών -άρα περισσότερος χρόνος παραμονής πίσω από τα σίδερα και η αύξηση των προσώπων που καταδικάζονται- συντηρεί την κατάσταση με την έλλειψη κελιών. Οι φυλακές σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζονται διάφορες λύσεις ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που καταδικάζεται σε φυλάκιση, είτε με την εκτέλεση κοινοτικής εργασίας είτε με τη σχολή επιμόρφωσης των οδηγών αντί της φυλάκισης.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται είναι αυτό με τους αλλοδαπούς κρατούμενους, οι οποίοι σήμερα αποτελούν το 40% του συνόλου του πληθυσμού της φυλακής και δεν μπορούν να βγουν στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης με αποτέλεσμα να παραμένουν έγκλειστοι στην ανοικτή φυλακή. Για σκοπούς μη υποτροπιασμού των καταδίκων βρίσκεται σε εφαρμογή πρόγραμμα απεξάρτησης ναρκομανών, οι οποίοι καταλήγουν στη φυλακή γιατί υπέπεσαν σε άλλα αδικήματα με σκοπό να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Σύντομα θα λειτουργήσει πτέρυγα ειδικά για όσους υποβάλλονται σε απεξάρτηση, γι’ αυτό και θα προσληφθούν νέοι δεσμοφύλακες.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!