tromaktiko: Γιατί ποιον λόγο υγείας πρέπει να μην σβήνετε τα κεράκια στην τούρτα

Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Γιατί ποιον λόγο υγείας πρέπει να μην σβήνετε τα κεράκια στην τούρτα



Τα κεράκια μπορεί να είναι απαραίτητα για μια τούρτα γενεθλίων, αλλά η επιστήμη μόλις μας έδωσε έναν λόγο να τα παραβλέψουμε...



Και ο λόγος αυτός αφορά την υγεία μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το να φυσάμε τα κεράκια στην γενέθλια τούρτα μπορεί να προκαλέσει αρρώστια!

Συγκεκριμένα μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των βακτηρίων στην τούρτα κατά περίπου 1,400%!
Σκεφτείτε τι λιγάκι... Μια αύξηση 1.400% σημαίνει ότι εάν υπήρχε ακόμα και μόνο ένα βακτήριο αρχικά στην τούρτα, θα υπάρχουν 1.400 αφότου κάποιος φυσήξει τα κεράκια. Και είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ποτέ μόνο ένα βακτήριο σε τίποτα!

Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό Journal of Food Research, οι επιστήμονες έφτιαξαν μερικές ψεύτικες τούρτες και έβαλαν επάνω τους μερικά κεριά γενεθλίων. Στη συνέχεια, είπαν σε κάποιους εθελοντές συμμετέχοντες που μόλις είχαν φάει πίτσα (τροφή που έχει μεγάλη… επιτυχία σε πολλά πάρτι γενεθλίων) να φυσήξουν τα κεράκια σε μερικές τούρτες (όχι σε όλες).

Διαπίστωσαν ότι σε εκείνες που οι εθελοντές φύσηξαν τα κεράκια υπήρχαν μαζικά περισσότερα βακτήρια σε σχέση με εκείνες τις οποίες δεν φύσηξαν οι εθελοντές.

Τα καλά νέα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι το όλο θέμα δεν είναι τόσο κακό όσο ακούγεται (αν και ακούγεται αρκετά κακό). Σίγουρα, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης σημαίνουν ότι πιθανότατα έχετε φάει στο παρελθόν μερικά βακτήρια από το στόμα κάποιου εορτάζοντα, αλλά ότι τα βακτήρια πιθανότατα δεν ήταν επιβλαβή.

Καθησυχαστικός ήταν ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Paul Dawson: «Στην πραγματικότητα, αν το κάνατε αυτό ακόμα 100.000 φορές, τότε η πιθανότητα να αρρωστήσετε θα ήταν και πάλι πολύ μικρή».
Τούτου λεχθέντος, είναι πιθανώς καλύτερο να μην φάτε τούρτα στην οποία έχει φυσήξει τα κεράκια κάποιος με κρυολόγημα. Η πράξη του να φυσάει κανείς επάνω σε γενέθλια τούρτα φαίνεται πως εξαπλώνει εκτενώς ασθένειες όπως η γρίπη και το κρυολόγημα!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!