tromaktiko: Πώς να διαλέγετε τα καλύτερα ροδάκινα

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Πώς να διαλέγετε τα καλύτερα ροδάκινα



Έχουν υπέροχο άρωμα, υψηλή διατροφική αξία, είναι δροσερά και ταιριάζουν σε πολλά πιάτα...
Αρκεί να επιλέγουμε τα καλύτερα και να τα απολαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο, το αρωματικό αυτό φρούτο μας κρατάει καλή παρέα, είτε το καταναλώνουμε σκέτο, είτε στη σαλάτα, είτε σε πιάτα ψητών λαχανικών, είτε το βάζουμε στο γιαούρτι και τη φρουτοσαλάτα μας.

Η διατροφική του αξία είναι σημαντική, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μας παρέχει κάλιο που κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, λίγη πρωτεΐνη και σίδηρο, όπως και μαγνήσιο, αποδίδοντας μόλις 59 θερμίδες. Συν τοις άλλοις, είναι ενυδατικά, κάτι που χρειαζόμαστε ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

Αν και ορισμένες φορές είναι εύκολο να καταλάβουμε πότε ένα ροδάκινο δεν είναι και τόσο καλό, καθώς μπορεί να έχει μεγάλες κηλίδες, άλλες δεν είναι και τόσο απλό. Μιας και δεν είναι το πιο φθηνό φρούτο που θα βρείτε στην αγορά, ας δούμε πώς να επιλέξουμε τα καλύτερα, ώστε να μην χρειαστεί να τα πετάμε στα σκουπίδια.

Δώστε σημασία στο χρώμα
Προτού ασχοληθείτε με οτιδήποτε άλλο, δώστε σημασία στο χρώμα που έχουν τα ροδάκινα, το οποίο αποτελεί τον δείκτη ωριμότητάς τους. Λίγο ανοιχτό χρώμα στην κορυφή τους, γύρω από το κοτσάνι είναι αποδεκτό, αλλά στις υπόλοιπες επιφάνειές του πρέπει να είναι κόκκινο.
Αν δείτε μια μικρή ανοιχτόχρωμη κουκίδα, είναι καλό
Αν παρατηρήσετε στο ροδάκινό σας ανοιχτόχρωμες κουκίδες, σημαίνει ότι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και άρα είναι πιο γλυκό.

Προσέξτε το μέγεθος
Τα ροδάκινα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μικρά, ούτε πολύ μεγάλα, γιατί τότε η αναλογία σακχάρων και οξύτητας χαλάει, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ή πολύ γλυκά ή πολύ ξινά. Επιλέξτε αυτά που έχουν μέτριο μέγεθος, δηλαδή λίγο μεγαλύτερα από ένα μπαλάκι του τένις.

Μην απορρίπτετε τα σκληρά
Τα ροδάκινα συνεχίζουν να ωριμάζουν και μετά τη συγκομιδή τους και παρ’ όλο που με το πέρασμα του χρόνου δεν αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, μειώνονται σίγουρα τα επίπεδα οξύτητας, που σημαίνει ότι τελικά το αποτέλεσμα θα είναι πιο γλυκό. Μην περιμένετε πολύ, όμως, για να τα καταναλώσετε, γιατί η οξύτητά τους θα φτάσει τόσο χαμηλά, που δεν θα είναι εύγευστα.

Προτιμήστε τα βιολογικά
Λόγω της λεπτής φλούδας τους, τα ροδάκινα είναι από τα φρούτα που καλύτερα να επιλέγετε βιολογικά, για να είστε ασφαλής, καθώς τα χημικά μπορεί να τη διαπεράσουν. Αν τα επιλέξετε βιολογικά, θα μπορείτε να τα καταναλώσετε με τη φλούδα, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!