tromaktiko: Brownie με σύκα

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Brownie με σύκα



Το σύκο αποτελεί μεγάλη έμπνευση για μένα. Είναι το αγαπημένο μου φρούτο του καλοκαιριού...
Μου θυμίζει παιδικές ξέγνοιαστες στιγμές, παραλίες και βόλτες στο χωριό της μαμάς μου.

Είχαμε μια καταπληκτική συκιά στο χωράφι μας, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Έκανε βασιλόσυκα, λευκόσαρκα με κατακόκκινες καρδιές. Δεν υπήρχε περίπτωση να φας μόνο ένα, ποτέ!


Κάθε καλοκαίρι φτιάχνουμε γλυκό σύκο, μαρμελάδα και φυσικά ως CooKika, δε μπορώ να μην κάνω και πειραματισμούς και να δοκιμάζω συνταγές.

Μετά από ένα γκάλοπ που έκανα στο Instagram, οι περισσότεροι από εσάς ζητήσατε γλυκιά συνταγή. Χατήρι δεν χαλάω, έτσι σας ετοίμασα ένα λαχταριστό υγρό brownie σοκολάτας με μελωμένα φρέσκα σύκα.


Για τη συνταγή χρησιμοποίησα δυο ειδών σύκα. Τα άσπρα σύκα είναι από την Άνδρο, μικρά άλλα όλο γλύκα και νοστιμιά από την αλμύρα του Αιγαίου. Τα μαύρα σύκα είναι πιο "μουρόξινα", πιο κόκκινα στο εσωτερικό τους και εξίσου νόστιμα από την αλμύρα του Ιονίου.

To brownie αυτό είναι υγρό στο κέντρο και πιο σταθερό στις άκρες. Μπορεί να σταθεί μια χαρά και μόνο του, χωρίς κάποιο φρούτο, αλλά ταιριάζει άψογα και με άλλα φρούτα όπως μπανάνα, αχλάδια ή δαμάσκηνα.


Τον τελευταίο καιρό έχω χαθεί λίγο από το CooKika, και αυτό οφείλεται στο νέο blog που εδώ και κάποιους μήνες έχουμε φτιάξει με την Μαρία. Πρόκειται για ένα blog που αφορά σε μαμάδες και παιδιά, με πολλές προτάσεις για δραστηριότητες, κατασκευές, φυσικά συνταγές και τις εμπειρίες μας σαν νέες μαμάδες. Περάστε μια βόλτα λοιπόν από το Mammyfesto και πείτε μου τη γνώμη σας!

Τα ξαναλέμε σύντομα!

Υγρό Brownie με φρέσκα σύκα
Υλικά:
10 σύκα κομμένα σε φέτες
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ.γλυκού baking powder
1/4 κουτ.γλυκού σόδα
70 γρ. σκόνη κακάο
1 τσιμπιά αλάτι
200 γρ. ζάχαρη
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
80 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 20-22 εκατοστών.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο, την σόδα,το baking powder και το αλάτι.
Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα και χτυπάμε σε δυνατή ένταση για 3-4 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και έπειτα τα στερεά υλικά μας. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
Μεταφέρουμε το μείγμα στην φόρμα και στρώνουμε με την μαρίζ. (Το μείγμα είναι παχύρρευστο, μη φοβηθείτε ότι κάτι δεν πήγε καλά).

Τοποθετείτε τις φέτες σύκου στην επιφάνεια και ψήνετε για 30 λεπτά. Όταν βγάλετε το κέικ από τον φούρνο στο κέντρο θα είναι "τρεμουλιαστό" και τα τοιχώματα θα έχουν ψηθεί. Όταν κρυώσει θα σφίξει λιγάκι.
Τρώγεται καλύτερα όσο είναι χλιαρό. Διατηρήστε το στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
Καλή απόλαυση!
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!