tromaktiko: To κεφίρ μειώνει την αρτηριακή πίεση

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

To κεφίρ μειώνει την αρτηριακή πίεση



Από την Νάντια Αναγνωστή, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Το κεφίρ μπορεί να μειώσει την...
αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου.
Δοκιμές σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με προ-υπέρταση και υπέρταση, ωστόσο οι μηχανισμοί πίσω από αυτή τη θετική επίδραση δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Μια μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Auburn που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Vila Velha στη Βραζιλία υπέδειξε πως το κεφίρ, ένα προβιοτικό ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πίεσης κι αυτό επειδή διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τον Vinicia Biancardi, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Auburn και κύριος ερευνητής της μελέτης, ο άξονας του εγκεφάλου-εντέρου (brain-gut-axis) είναι μια αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εντερικού (γαστρεντερικού) νευρικού συστήματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφάλου, νωτιαίου μυελού). Ο άξονας αυτός ρυθμίζει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής και τροποποιεί το ανοσολογικό εντερικό σύστημα.

Ο ρόλος αυτού του άξονα είναι η ενσωμάτωση των λειτουργιών του εντέρου και του εγκεφάλου, ώστε να διατηρηθεί η συνολική ομοιόσταση του σώματος. Πρόσφατες κλινικές και πειραματικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η εντερική μικροχλωριδά μπορεί να επηρεάσει τον ρόλο του άξονα, σε συνθήκες υπέρτασης.

Για τη μελέτη των ερευνητών του Auburn συμμετείχαν τρεις ομάδες αρουραίων: αρουραίοι που είχαν υπέρταση και κατανάλωναν κεφίρ, αρουραίοι που είχαν υπέρταση και κατανάλωναν γάλα και μια ομάδα ελέγχου αρουραίων με φυσιολογική αρτηριακή πίεση που έλαβαν γάλα. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στους αρουραίους σε διάστημα εννέα εβδομάδων έδειξε ότι το κεφίρ μείωσε την αρτηριακή πίεση στα ζώα με υπέρταση. Αποτέλεσμα της θεραπείας με κεφίρ ήταν η αποκατάσταση της ισορροπίας και της ποικιλίας της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Ανάλυση ιστών εντερικών κυττάρων απέδειξε ότι η κεφίρ αύξησε τον αριθμό των κυττάρων που σχετίζονται με την δομή και την ακεραιότητα του εντέρου και μείωσε το επίπεδο των τοξικών ουσιών στο αίμα των αρουραίων.

Τέλος, οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους των αρουραίων και διαπίστωσαν ότι το κεφίρ μείωσε το επίπεδο ενός ενζύμου που είναι  μη φυσιολογικά αυξημένο κατά τη διάρκεια της υπέρτασης.

Βρέθηκε, επίσης, ότι το κεφίρ μειώνει τη νευροφλεγμονή, μειώνοντας τη δραστηριότητα ενός από τα κύτταρα στον εγκέφαλο (μικρογλοία) που λειτουργεί ως ανοσοκύτταρο.

Το κεφίρ βελτιώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία του εντέρου και τις αλλοιώσεις του εγκεφάλου που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της υπέρτασης, όμως δεν τις εξομάλυνε πλήρως.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!