tromaktiko: AL SALAMAH YACHT: Το κατασκευαστικό θαύμα που διασχίζει τους ωκεανούς

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

AL SALAMAH YACHT: Το κατασκευαστικό θαύμα που διασχίζει τους ωκεανούς



13 χρόνια μετά τη ναυπήγησή της, η θαλαμηγός Al Salamah εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τόσο για τα τεχνικά της χαρακτηριστικά όσο και για το…
πέπλο μυστηρίου που την καλύπτει. O μακαρίτης Σαουδάραβας πρίγκιπας Sultan bin Abdul Aziz παρήγγειλε τη ναυπήγησή της υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Το “διαμάντι” του πρίγκιπα δεν διατίθετο προς ενοικίαση. Το απολάμβανε μόνο ο ίδιος και οι εκλεκτοί του καλεσμένοι ενώ ακόμα φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Το Al Salamah ναυπηγήθηκε το 1999 και θεωρείται ένα κατασκευαστικό θαύμα. H γερμανική εταιρία HDW, που ανέλαβε την κατασκευή του γιοτ, ονόμασε το πρότζεκτ Mipos από το "Mission possible” (εφικτή αποστολή), παρά τα εξαιρετικά σφιχτά χρονικά περιθώρια παράδοσης και της υψηλές προδιαγραφές της κατασκευής.

Με μήκος πάνω από 139 μέτρα, πιάνει 22 κόμβους και μπορεί να φιλοξενήσει 40 καλεσμένους και 96 μέλη πληρώματος. Παρά το πέπλο μυστηρίου που το καλύπτει, οι πληροφορίες λένε ότι διαθέτει πάνω από 80 δωμάτια, εσωτερική πισίνα με οροφή από γυαλί, γυμναστήριο, σπα, σινεμά καθώς και ένα πλήρως εξοπλισμένο… νοσοκομείο.

Η αξία του εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 160 εκ. ευρώ).

Παρά της εντυπωσιακές του διαστάσεις δεν είναι το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο, αλλά το 7ο στην κατάταξη της σχετικής λίστας. Όταν ναυπηγήθηκε το 1999 ήταν στη θέση Νο 3.








radar.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!