Για το προσφυγικό
Το προσφυγικό είναι θέμα με τεράστιες διαστάσεις, είναι διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό. Δεν αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση όπως θα έπρεπε το πρώτο διάστημα. Υπήρξαν αυταπάτες και πρόχειρη αντιμετώπιση του ζητήματος. Από εκεί και πέρα η Ε.Ε. δεν έχει κατανοήσει πως είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα. Δεν μπορεί ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να κλείνουν τα σύνορα, ζητώντας από τους άλλους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, έχοντας εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες και αυτές να μην δέχονται μερικές δεκάδες πρόσφυγες. Απαιτείται περισσότερη και όχι λιγότερη Σέγκεν και δεν πρέπει να τίθενται σε αμφιβολία τα κεκτημένα. Μέχρι τις 6 Μαρτίου πρέπει να κατατεθεί ένα εθνικό σχέδιο από την κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προχθές στην Βουλή δεν παρουσίασε ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο. Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις και να πιεστεί από την ΕΕ, για συγκεκριμένη ανάληψη πρωτοβουλιών, το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά θέμα της ΕΕ και Τουρκίας. Η χώρας μας δεν μπορεί να αναλαμβάνει δεσμεύσεις παραπάνω από αυτές που μπορεί να υλοποιήσει, η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών. Επιτέλους πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων. Συμφώνησαν οι χώρες της Ε.Ε. να δεχθούν 160.000 πρόσφυγες και έχουν δεχθεί 400.
Για το Αγροτικό
Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο στο θέμα του Αγροτικού, το οποίο δημιουργήθηκε από έλλειψη γνώσης ή έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας της κυβέρνησης. Οι δρόμοι δεν πρέπει να είναι κλειστοί, δεν πρέπει η μία κοινωνική ομάδα να έρχεται αντιμέτωπη με την άλλη. Δεν θα ανέβουμε στα τρακτέρ, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας. Για μας τα «τρακτέρ» είναι οι προτάσεις μας. Τα μέτρα που ζητούνται σήμερα για τους Αγρότες, είναι εκτός του Κοινοτικού κεκτημένου. Οι αγρότες, με τις αλλαγές που έγιναν το 2013, φορολογούνται όπως και οι υπόλοιπες επαγγελματικές τάξεις, με βιβλία εσόδων – εξόδων, δεν έχουν ειδική μεταχείριση. Οι αλλαγές που προωθούνται αυτή τη στιγμή, η υπερφορολόγηση κοινοτικών ενισχύσεων, ο ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια στο 23%, που σε καμία χώρα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλοιώνουν τον κοινοτικό ανταγωνισμό, είναι τόσο απλό στην διαπραγμάτευση, πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί μόνο ό,τι συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την φορολόγηση. Ο ΟΓΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομος, το είπα από την πρώτη στιγμή στον κ. Κατρούγκαλο, όμως ο ίδιος παρουσίασε ως πρόταση της κυβέρνησης ένα ενιαίο ταμείο όπου σύμφωνα με όλους τους ειδικούς αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει τουλάχιστον για τα επόμενά πέντε χρόνια. Για αυτό εμείς προτείναμε να υπάρχουν συνολικά τρία ταμεία.
Για ενδεχόμενο εκλογών
Δεν αντέχει η χώρα νέες εκλογές. Πήγαμε τρεις φορές στις κάλπες το 2015 και έχουμε τα ίδια αδιέξοδα. Εμείς λέμε όχι σε διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς δεν πρέπει να δοθεί καμία στήριξη σε μια κυβέρνηση αναποτελεσματική που οδηγεί στα ίδια αδιέξοδα. Απαιτείται μια νέα κυβέρνηση, ευρείας πλειοψηφίας, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία. Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα, προσφυγικό, αγροτικό, ασφαλιστικό, οικονομικό, τα οποία δεν λύνονται με οριακές πλειοψηφίες.