"Αλλά ντ'άλλων". Μόνο με αυτή την φράση μπορεί να περιγραφούν τα όσα "περίεργα" είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας...
στον "φίλο του Αχμέτ" όπως αποκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του στην επίσκεψή του στην Σμύρνη.
Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε: Από το ότι αναφέρθηκε στο Αιγαίο τουλάχιστον 3 φορές με την φράση "η θάλασσά μας"; Από το ότι χαρακτήρισε το "casus bell" παρελθόν!
"Tο casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής και δεν συνάδει με προσπάθειές μας για κλίμα συνεργασίας. Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορές ως προς την υφαλοκρηπίδα και ως προς τις παραβιάσεις που πιστεύω ότι θα λυθούν διπλωματικά. Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων, όπως το προσφυγικό" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνώντας με τον Αχμέτ Νταβούτογλου πως πρέπει να μην αναφέρεται καν το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Αφού είναι παρελθόν γιατί δεν καταργεί τον σχετικό νόμο η Τουρκία που ισχύει (όχι "από την δεκαετία του '60" που είπε ο Α.Τσίπρας) αλλά από το 1994 οπότε η Ελλάδα απέκτησε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια;
Μήπως γιατί ο Α.Νταβούτογλου ζήτησε από τον Α.Τσίπρα να παραιτηθεί πρώτα η Ελλάδα από το δικαίωμα επέκτασής της στα 12 ν.μ. και μετά να άρει η Αγκυρα το casus belli;
Και όταν δειλά-δειλά ο Α.Τσίπρας τόλμησε να μιλήσει για την ανάγκη να παύσουν στο Αιγαίο ο τουρκικές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα ο Α.Νταβούτογλου απλώς ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής σε ότι αφορά τις προθέσεις της Αγκυρας:
"Όσον αφορά στις εναέριες παραβιάσεις, ό, τι θεωρείτε εσείς παραβιάσεις εμείς δεν το θεωρούμε παραβιάσεις και το αντίθετο”, είπε συγκεκριμένα ο Νταβούτογλου για το θέμα! Και καθάρισε!
Και ο Α.Τσίπρας αρνήθηκε να του απαντήσει ότι τα ελληνικά μαχητικά δεν παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο, αλλά "καλώς ή κακώς" (καλώς για την Ελλάδα, κακώς για την Τουρκία) ο Εθνικός Εναέριος Χώρος είναι από το 1936 στα 10 ναυτικά μίλια και η Τουρκία ουδέποτε τον αμφισβήτησε μέχρι το 1974 και όταν τα τουρκικά μαχητικά πετούν μεταξύ των 6 και 10 ναυτικών μιλίων παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο!
Σε ερώτηση για το casus belli, πάντως, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν έχει καμία απολύτως επιθετική στρατηγική έναντι της Ελλάδας: “Ζηλεύω πολύ τις σχέσεις των σκανδιναβικών χωρών που έχουν πολύ φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Γιατί να μην καταφέρουμε κι εμείς το ίδιο, ή και κάτι καλύτερο. Η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, ελπίζω το ίδιο να ισχύει και για την Ελλάδα”.
Ζήτω η τρέλα, δηλαδή! Απειλεί η Σουηδία την Δανία με εισβολή; Εχει "Στρατιά Βαλτικής" η Φινλανδία κατά της Σουηδίας"; Εγείρει αξιώσεις χαρακτηρίζοντάς τα "αγνώστου κυριαρχίας", 16 σουηδικά νησιά η Νορβηγία; Σε αυτές τις "λεπτομέρειες" δεν αναφέρθηκε ο Α.Νταβούτογλου.
Ένα ακόμη θέμα που προκύπτει από τα όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι η δήλωσή του ότι: «Ο αξιότιμος κ. Τσίπρας έδειξε και για τα δύο ζητήματα (Αιγαίο, Κυπριακό) μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να λυθούν τα προβλήματα και τον ευχαριστώ».
Ενδιαφέρον θα ήταν να μας εξηγήσει ο Α.Τσίπρας ποια αποφασιστικότητα επέδειξε για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και ποια προβλήματα είναι αυτά. Η Ελλάδα θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένα θέμα πλην αυτό της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία όμως με τη σειρά της εγείρει σημαντικές αξιώσεις στο καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, είναι απροσδιόριστο.
Κατόπιν αυτών ήρθαν και οι συμφωνίες: Ανακοινώθηκε η αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Αγκυρας, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, η κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής, κατά μήκος της Εγνατίας οδού, που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Θεσσαλονίκη και την Ηγουμενίτσα, την περαιτέρω εμβάθυνση των τουριστικών σχέσεων, την συνέχιση των επενδύσεων Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στις δύο χώρες.