tromaktiko: Μάντη Περσάκη: Φωτογραφίζεται πρώτη φορά με τον 15 μηνών γιο της

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Μάντη Περσάκη: Φωτογραφίζεται πρώτη φορά με τον 15 μηνών γιο της



Από τη Γωγώ Θωμά
Αν και γέννησε μόλις πριν 15 μήνες, η Μάντη επέστρεψε αμέσως στη δουλειά και τα επόμενα σχέδιά της… καλπάζουν. Στα σχέδιά της είναι να ανοίξει ένα ακόμα γυμναστήριο, είναι σε ...
συζητήσεις για ένα τηλεοπτικό project σχετικά με γυμναστική, ενώ από Σεπτέμβριο σχεδιάζει να ξεκινήσει το διδακτορικό της στην Ιατρική. Η Μάντη είναι non stop!

Το pilates για εγκύους, αλλά και για νέες μαμάδες ήταν ένα μάθημα που η Μάντη Περσάκη καθιέρωσε στα γυμναστήριά της εδώ και χρόνια. Όπως εξηγεί «Όταν μια γυναίκα έχει μία φυσιολογική, εύκολη εγκυμοσύνη, δεν έχει μεγάλα άγχη, οπότε συνήθως την απασχολεί αν θα χαλάσει το σώμα της, αν θα πάρει πολλά κιλά και από πότε θα μπορεί να γυμνάζεται».

Η ίδια είχε μια καλή εγκυμοσύνη. «Είχα μία πολύ ευχάριστη και εύκολη εγκυμοσύνη, οπότε γυμναζόμουν από την πρώτη μέρα που έμαθα ότι είμαι έγκυος, μέχρι την τελευταία. Να φανταστείς 22.30 βράδυ έφυγα από το γυμναστήριο και στις 04.00 τα ξημερώματα μπήκα για να γεννήσω! Αλλά τονίζω ότι δεν είχα προβλήματα, γιατί το βασικό είναι να δώσει τη συγκατάθεση ο γιατρός της στην κάθε εγκυμονούσα».



Τη θυμόμαστε, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη να εμφανίζεται σε εκπομπές και να δείχνει ασκήσεις για μέλλουσες μανούλες. «Όταν πήγαινα ταξίδια στην επαρχία έρχονταν κυρίες και μου έλεγαν ‘εσύ δεν είσαι η κοπελίτσα με την κοιλιά που κάνεις γυμναστική;’. Σίγουρα μέσα από την δική μου εγκυμοσύνη εμπιστεύτηκαν πολλές γυναίκες το pilates και εμένα, για αυτή την περίοδο της ζωής τους», λέει.

Ποια είναι, λοιπόν, τα πλεονεκτήματα του να γυμνάζεσαι στην εγκυμοσύνη εφόσον στο επιτρέψει ο γιατρός σου; «Έχεις καλύτερη φυσική κατάσταση, η άσκηση δεν σε αφήνει να πάρεις πολλά κιλά και βοηθά στα μυοσκελετικά προβλήματα. Με το απότομο βάρος που προστίθεται στην κοιλιά δημιουργείται μία κύφωση στην πλάτη, οπότε με συγκεκριμένες ασκήσεις προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τη σπονδυλική μας στήλη και δουλεύουμε τους κάτω εγκάρσιους κοιλιακούς, γεγονός που βοηθά και κατά τη διάρκεια του τοκετού».



Πλέον η Μάντη Περσάκη παραδίδει μαθήματα pilates και για μαμάδες –που πηγαίνουν στο μάθημα μαζί με τα μωράκια τους. Πώς ακριβώς μπορεί ένα μωρό να ακολουθήσει τη μαμά του σε μια τέτοια διαδικασία; «Όταν το μωρό βρίσκεται στην κοιλιά βιώνει όσα νιώθει η μητέρα. Αν η έγκυος είναι καλά και κάνει πράγματα που ωφελούν την υγεία της, αυτό περνάει και στο μωρό. Από τη στιγμή που το μωρό γεννιέται το μόνο που θέλει είναι να περνά χρόνο με τη μαμά του. Συνδέονται πολύ συναισθηματικά. Στα συγκεκριμένα τμήματα άσκησης, τα μωρά δεν γυμνάζονται, λειτουργούν περισσότερο σαν «βαράκι» για τη μαμά. Και είναι εξίσου καλό γιατί ουσιαστικά όλη μέρα η μητέρα σηκώνει ένα συγκεκριμένο βάρος, αυτό του μωρού της. Οπότε όταν κάνει γυμναστική με αυτό το βάρος είναι ότι καλύτερο για το σώμα της, γιατί βελτιώνει και δύναμη και φυσική κατάσταση και μπορεί να ανταπεξέρθει καλύτερα στην καθημερινότητά της. Το παιδί μπορεί να ξεκινήσει να κάνει κι αυτό ασκήσεις με τη μαμά του, μόνο μετά τα 2 του χρόνια», εξηγεί η Μάντη. Για να μπορέσει να μωρό να «συνοδεύσει» τη μαμά στο μάθημα pilates πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μηνών και στα τμήματα γκρουπάρονται μωρά αντίστοιχης ηλικίας, ώστε να έχουν τις ίδιες ανάγκες.

Αν και το απολαμβάνει, η Μάντη δεν προλαβαίνει να γυμνάζεται συχνά με το γιο της. «Δουλεύω πολλές ώρες και είναι δύσκολο να τον φέρνω στο γυμναστήριο. Όταν γυρνάω σπίτι όμως προσπαθώ να κάνω μαζί τους παιχνίδια που έχουν να κάνουν με άσκηση και νευρομυικό συντονισμό». Παραδέχεται πως η ζωή αλλάζει πολύ μετά το μωρό. «Μου το έλεγαν και δεν το πίστευα. Έχεις άλλες ανάγκες, άλλες προτεραιότητες. Ζεις για το μωρό σου. Δουλεύω πολύ και έτσι όλο τον ελεύθερό μου χρόνο τον αφιερώνω στον μικρό. Δεν θα φύγω ούτε μία μέρα με τον άντρα μου, γιατί η ανάγκη μας είναι να τον δούμε». Μπορεί να είναι μόνο 28 ετών, αλλά από τα 20 ήθελε να γίνει μαμά. «Ήμουν κολυμβήτρια (και μετά σπούδασα στα ΤΕΦΑΑ) και νομίζω πως οι περισσότεροι αθλητές θέλουμε να κάνουμε μικροί οικογένεια. Περνάμε πολλές ώρες στην προπόνηση κι όταν επιστρέφουμε σπίτι δεν έχουμε πολλές επιλογές γιατί την επομένη έχουμε πάλι προπόνηση. Οι αθλητές επιδιώκουν μία ήρεμη ζωή και η οικογένεια στο προσφέρει αυτό».



Αναρωτιέμαι πως διατηρείται ο έρωτας μετά τον ερχομό ενός μωρού και μάλιστα με τόσο φορτωμένο πρόγραμμα. «Νομίζω πως αυτό είναι το μυστικό! Δεν προλαβαίνουμε να είμαστε όλη μέρα μαζί. Δεν βλεπόμαστε πολύ. Δίνουμε ραντεβού στο σπίτι! Είναι μια νέα φάση κι αυτό. Όταν έχεις ένα παιδί δεν είναι προτεραιότητα το πότε θα διασκεδάσεις, αλλά το πότε θα περάσεις χρόνο με το μωρό. Πιστεύω πως αυτό που κρατάει δεμένο ένα ζευγάρι είναι ο κοινός στόχος. Εγώ με τον Αλέξανδρο έχουμε κοινούς στόχους. Έτσι διατηρείται και ο έρωτας».

Ένα αδελφάκι για τον Βασίλη είναι στα σχέδιά τους; «Χαρίσαμε προχθές ένα μωράκι στον Βασίλη, ένα σκυλάκι και ήδη νιώθω ότι μεγάλωσε η οικογένεια. Ο μικρός είναι τρελαμένος με τα ζώα. Η τρίτη λέξη που είπε μετά το μαμά και μπαμπάς ήταν «γαβ»! Όσον αφορά το μωρό πιστεύω πως μία γυναίκα πρέπει να πάρει το χρόνο της, να αφήσει τον οργανισμό της να ξεκουραστεί. Η εγκυμοσύνη είναι ένα ισχυρό σοκ για την ψυχολογία και το σώμα. Επιπλέον, το μωρό έχει ανάγκη τη μαμά του, οπότε αν η μαμά του είναι έγκυος κάπως μοιράζεται το πράγμα. Θέλω να περάσει λίγο ο καιρός και μετά βλέπουμε».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!