tromaktiko: Στις 23 Ιανουαρίου η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους Τούρκους πραξικοπηματίες

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Στις 23 Ιανουαρίου η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους Τούρκους πραξικοπηματίες



Σε περίπου δέκα μέρες...
αναμένεται α αποφανθεί ο Άρειος Πάγος για το ζήτημα της έκδοσης ή μη των οκτώ Τούρκων που ήρθαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα τους.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται στις 23 Ιανουαρίου ενώ αρνητική ήταν η εισήγηση και τρίτου ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού για την έκδοση τεσσάρων εξ αυτών.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, σε μία αναλυτική εισήγηση προς τους ανώτατους δικαστές του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους και οι τέσσερις δεν πρέπει να εκδοθούν στη γείτονα για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης έκανε λόγο για απόφαση «μονόδρομο» και επικαλέστηκε τις βασικές διατάξεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι αν εκδοθούν θα τύχουν δίκαιης δίκης.

«Από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο», ανέφερε στην εισήγηση του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνοντας την ισχυρότατη πίεση που δέχονται Τούρκοι δικαστές αλλά και την περιστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ο κ. Παντελής αναφέρθηκε σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, του εφετείου Αθηνών το 1975. Χαρακτηριστικά είπε ότι «είναι η απόφαση με την οποία οι Έλληνες πραξικοπηματίες καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το δικαστήριο για να δικαιολογήσει την απόφαση του έκρινε ότι η στάση στρατιωτικών για την κατάλυση του πολιτεύματος δεν είναι πολιτικό έγκλημα». Μάλιστα, έκανε και ειδική αναφορά στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, μέλη των οποίων κατέφυγαν στην Γαλλία και δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Ιταλία. «Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδώσουν τους δράστες. Η ιταλική δικαιοσύνη παρά τις όποιες δυσκολίες, που αντιμετώπιζε, ήταν μία δικαιοσύνη με όλα τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ίδιες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε εσείς σήμερα; Εδώ ποια εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικές αρχές;», αναρωτήθηκε.

«Ζητούν άσυλο για να γλυτώσουν τη ζωή τους», τόνισε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου που έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός που είναι;».

Οι τέσσερις εκζητούμενοι, από την πλευρά τους, ανέπτυξαν τις απόψεις τους ενώπιον του δικαστηρίου αναφερόμενοι εκτενώς σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Περιέγραψαν τι συνέβη το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος, όταν κλήθηκαν λόγω έκτακτων αναγκών, να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για να προχωρήσουν σε διασώσεις τραυματιών. Μάλιστα, όπως εξήγησαν, θεώρησαν ότι είχε πραγματοποιηθεί κάποια τρομοκρατική επίθεση από το ISIS. «Η πρώτη μας μέριμνα ήταν να σώσουμε τη ζωή μας», υποστήριξε χαρακτηριστικά ένας από τους αξιωματικούς υπογραμμίζοντας πως προτίμησαν να έρθουν στην Ελλάδα «επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και είναι μια δημοκρατική χώρα. Στη Βουλγαρία δικαιωθήκαμε που δεν πήγαμε γιατί κάποιος τους έχουν ήδη εκδώσει».

Επιπλέον αναφέρθηκαν στις οικογένειες τους οι οποίες όπως είπαν έχουν στοχοποιηθεί από τις αρχές. Ένας μάλιστα μίλησε για την έγκυο σύζυγό του, η οποία απολύθηκε από το δημόσιο σχολείο όπου εργαζόταν ως δασκάλα. «Θέλω να σας πω ότι δεν έχει πλέον εισόδημα για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά μας. Μάλιστα, όταν ο πατέρας μου της είπε στο τηλέφωνο να της δώσει κάποια χρήματα, τον κάλεσαν στην αστυνομία και του επεσήμαναν ότι πρόκειται για δωρεά σε τρομοκρατική οργάνωση», τόνισε.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία κατέθεσαν σειρά επιστημόνων και εξειδικευμένων μαρτύρων οι οποίοι περιέγραψαν τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Μεταξύ αυτών και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος κλείνοντας είπε χαρακτηριστικά : «Έχουμε οκτώ ικέτες ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ακόμα έναν Έλληνα. Σώστε τους».

Υπενθυμίζεται ότι αρνητικές εισηγήσεις έχουν υποβληθεί και από δύο ακόμα αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, τον κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη και την κυρία Βασιλική Θεοδώρου που μετείχαν στις δίκες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στον Άρειο Πάγο και αφορούσαν τους άλλους τέσσερις Τούρκους αξιωματικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος ταχθεί κατά της έκδοσης τους η υπόθεση θα κλείσει με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ αν ο ταχθεί υπέρ του τουρκικού αιτήματος τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!