tromaktiko: Η Ελλάδα στις 9 αγορές κατοικίας με πτώση το 2016

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Η Ελλάδα στις 9 αγορές κατοικίας με πτώση το 2016



Της Στεφανίας ΣούκηΣτις 9 σημαντικότερες αγορές κατοικιών παγκοσμίως οι οποίες εξακολούθησαν να κινούνται πτωτικά μέσα στο 2016 περιλαμβάνεται η ελληνική, με τις προοπτικές ...πάντως να εμφανίζονται πλέον καλύτερες.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία μελέτη της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank (Δεκέμβριος 2016), η οποία διαμορφώνει τον Παγκόσμιο Δείκτη Κατοικιών κάθε τρίμηνο, αποτυπώνοντας τις τάσεις στις 55 σημαντικότερες αγορές παγκοσμίως. Με βάση τις επιδόσεις της, η ελληνική αγορά κατατάσσεται στην 50η θέση, ανάμεσα σε Ιταλία και Κύπρο, οι οποίες επίσης σημείωσαν πτώση όσον αφορά τις τιμές πώλησης κατοικιών. Σε επίπεδο έτους, με βάση τα στοιχεία της γνωστής εταιρείας, στο τέλος Σεπτεμβρίου η μείωση των τιμών στην εγχώρια αγοράς κατοικίας ήταν στο 1,5%, ενώ σε τριμηνιαία βάση, σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2016 η πτώση διαμορφώθηκε στο 0,9%.

Τα νούμερα της Κnight Frank για την ελληνική αγορά συμπίπτουν με αυτά της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία παρατηρεί ότι το γ’ τρίμηνο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, έναντι μείωσης 6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Σωρευτικά από το 2008 έως το γ’ τρίμηνο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 41,7%, ενώ η υποχώρηση των τιμών εξακολουθεί να είναι εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας

Η ΤτΕ εκτιμά ότι οι ελαφρά πτωτικές, αλλά και σταθεροποιητικές σε ορισμένες περιπτώσεις, τάσεις στις τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα, ωστόσο η αγορά αναμένει με ενδιάφερον το πώς τελικά θα επηρεάσει το νέο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων το συνολικό ρυθμό υποχώρησης των τιμών.

Οι υπόλοιπες αγορές διεθνώς

Διεθνώς, με βάση πάντα τη μελέτη της Knight Frank, «πρωταθλήτρια» όσον αφορά την αύξηση των τιμών στο τέλος του γ' τριμήνου του έτους είναι η Τουρκία, με άνοδο κατά 13,9% σε ετήσια βάση, και ακολουθούν Νέα Ζηλανδία, Ισλανδία και Καναδάς.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση τιμών, σε ετήσια βάση σημειώνει με ποσοστό 9,9% η Ουκρανία και ακολουθεί η Ταίβάν και το Χόνγκ Κόνγκ, με ποσοστά 8,9% και 5,5% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

«Οι τιμές των κατοικιών παγκοσμίως σημειώνουν άνοδο στις 44 από τις 55 σημαντικότερες αγορές, με τη μέση άνοδο να διαμορφώνεται στο 5,3% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο ποσοστό κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Οι τάσεις παραμένουν ανοδικές, ωστόσο σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, όπως οι σημαντικές ανοδικές τάσεις στην Κίνα, το μείζον ζήτημα του Βrexit αλλά και η αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της εταιρείας.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!