tromaktiko: Τρία γερμανικά κόμματα ενώνουν τις δυνάμεις τους εναντίον της Μέρκελ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Τρία γερμανικά κόμματα ενώνουν τις δυνάμεις τους εναντίον της Μέρκελ



Το σχέδιο είναι να μπλοκαριστεί η πορεία της Άνγκελα Μέρκελ προς μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία. Ποιοι είναι οι ενορχηστρωτές του; Οι Σοσιαλδημοκράτες, το Die Linke και οι...
Πράσινοι που συζητούν έναν πιθανό συνασπισμό τους προκειμένου να πάρουν τα ηνία από τη Σιδηρά Κυρία της Γερμανίας. Και το κωδικό του όνομα; Σχέδιο κόκκινο- κόκκινο- πράσινο.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει και η προοδευτική αντιπολίτευση προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Ήδη οι πρώτοι όροι ενός πιθανού συνασπισμού έχουν διατυπωθεί σε μια πρώτη συνάντηση που έγινε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τα μικρότερα αριστερά κόμματα Die Linke (Αριστερά) και οι Πράσινοι έχουν περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ. Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτό φαίνεται ότι θα ισχύει και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη νέα βουλή

Παρόλα αυτά το SPD, το οποίο συμμετέχει τώρα στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με το CDU, αρνείται εδώ και καιρό να συνεργαστεί με το Die Linke σε εθνικό επίπεδο, κυρίως εξαιτίας των θέσεών του αναφορικά με την εξωτερική πολιτική. Και τα δύο κόμματα τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν σοβαρές κινήσεις προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν.

Από κυβερνητικός εταίρος αντίπαλος

Το στίγμα του SPD έδωσε ο αντικαγγελάριος της Γερμανίας κι εταίρος της Μέρκελ, Ζιγκμαρ Γκάμπριελ, στο περιοδικό Der Spiegel.

«Δεν επιθυμούμε μια νέα εκδοχή του μεγάλου συνασπισμού. Αν συμβαίνει πολύ συχνά, τότε όσοι είναι δυσαρεστημένοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά», δήλωσε.

«Φυσικά, μπορώ να φανταστώ έναν κόκκινο- κόκκινο- πράσινο συνασπισμό (από τα χρώματα των SPD, Die Linke και Πρασίνων), αν αυτό θα επιτρέψει τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης. Όμως αυτό εξαρτάται εντελώς από το Die Linke», επεσήμανε ο Γκάμπριελ. «Πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να κυβερνήσουν ή να παραμείνουν μια ακραία αντιπολίτευση, κατέληξε».

Το CDU συμμετείχε σε έναν μεγάλο συνασπισμό με το SPD από το 2005 ως το 2009 και στη συνέχεια με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) από το 2009 ως το 2013. Στη συνέχεια σχημάτισε ξανά έναν μεγάλο συνασπισμό με το SPD.

Οι ενδοιασμοί της Αριστεράς

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής του Die Linke στην κάτω βουλή, εκτιμά ότι η τρέχουσα μορφή της ευρωζώνης έχει προβλήματα, ενώ έχει εκφράσει την ελπίδα οι Σοσιαλδημοκράτες να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους πολιτικές μετά τη συνεργασία τους με τους Χριστιανοδημοκράτες. Όμως ο Γκάμπριελ έχει τονίσει ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συμφωνήσει με πολιτικές, όπως η αποχώρηση της χώρας από το ευρώ.

Ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο κινδυνεύει να περιπλέξει τον σχηματισμό συνασπισμού, με την επανάληψη του μεγάλου σχηματισμού να διαφαίνεται η μόνη σίγουρη πιθανότητα.

Οι προβλέψεις

Πολλά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα δύο μικρά κόμματα που προς το παρόν δεν εκπροσωπούνται στη βουλή: Το FDP, το οποίο δίνει μάχη για να ξεπεράσει το όριο του 5% και να μπει στη Μπούντεσταγκ και το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Emnid για την εφημερίδα Bild που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή, εμφανίζει το CDU να κερδίζει το 38% της πρόθεσης ψήφου, το SPD το 22%, το AfD το 12%, τους Πράσινους το 10%, το Die Linke το 9% και το FDP το 5%.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!