tromaktiko: Κυπριακό: Κρίσιμη διάσκεψη στη Γενεύη - Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Κρίσιμη διάσκεψη στη Γενεύη - Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος



- Εγιναν οι εισηγήσεις, ακολούθησε γεύμα εργασίας 
- Το απόγευμα η συνέχεια με την ουσία των διαπραγματεύσεων στα θέματα Εγγυήσεων και Ασφάλειας 
- Εσωτερικό ρήγμα στα κόμματα της Κύπρου - «Σκληρό πόκερ» στο εδαφικό μετά την ανταλλαγή χαρτών 
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί και ο Τσίπρας στην Ελβετία


Σε κρίσιμη καμπή εισήλθε από σήμερα, Πέμπτη (12/01/2017) το Κυπριακό, καθώς ξεκίνησε στη Γενεύη η πολυμερής Διάσκεψη για την Κύπρο, με την ατζέντα των διαπραγματεύσεων να περιλαμβάνει σε πρώτο πλάνο τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, με εισηγήσεις από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα εργασίας, ενώ η Διάσκεψη θα συνεχιστεί το απόγευμα.

Στη Διάσκεψη της Γενεύης συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυήτριων δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον. Παράλληλα, από πλευράς ΕΕ, λαμβάνουν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ καθώς και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ξεκίνησαν στις 12:15 ώρα Ελλάδας (11:15 τοπική ώρα), με την εισήγηση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην αίθουσα του «Παλατιού των Εθνών» και, όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου».

Υπενθυμίζεται πως όλες οι Σύνοδοι της Διάσκεψης πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 15:45 ώρα Ελλάδας (14:45 τοπική ώρα), παρουσία των δυο ηγετών.

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί διαπραγματεύονται για ασφάλεια και εγγυήσεις

Νωρίτερα, οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών ξεκίνησαν στις 10:15 ώρα Ελλάδας (09:15 τοπική ώρα) ενώ στις 12:00 ώρα Ελλάδας (11:00 τοπική ώρα) είναι προγραμματισμένη η λήψη φωτογραφιών του κ. Γκουτέρες με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της πολυμερούς Διάσκεψης.

Την ίδια στιγμή, ανώτατη κυβερνητική πηγή της Ελλάδας, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωνε νωρίτερα σήμερα πως «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιβεβαίωσε, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο της μετάβασης του κ. Τσίπρα στην Ελβετία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα παραβρεθεί στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ), ωστόσο σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες που μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, o Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναμένεται στην Ελβετία.

«Ρήγμα» στη Λευκωσία: Κατά του Αναστασιάδη τέσσερα στα πέντε κόμματα του Κέντρου

Ωστόσο, η «πρεμιέρα» των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη επισκιάζεται ήδη από την έντονη διαφωνία που υπάρχει στους κόλπους του κεντρώου χώρου στη Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεθνής διάσκεψη στο Παλάτι των Εθνών χωρίς την παρουσία του ενδιάμεσου χώρου πλήν του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα.


Η εισήγηση του Νίκου Αναστασιάδη: Συμμετέχω με διττή ιδιότητα

Στην πρότασή του για το θέμα της ασφάλειας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα μέσω της παρέμβασής του πως συμμετέχει σε αυτήν με διττή ιδιότητα, «δηλαδή και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας», σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη ήρθε ως απάντηση στον σάλο που προκάλεσε το απίστευτο ατόπημα των υπευθύνων για τη διοργάνωση της πολυμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, μη δηλώνοντας στα ταμπελάκια των συμμετεχόντων τους τίτλους και τις ιδιότητές τους, με αποτέλεσμα ο Νίκος Αναστασιάδης να μην αναφέρεται ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ήδη από χθες, Τετάρτη (11/01/2017) ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε καλέσει τους δημοσιογράφους να δουν τη σημερινή «πολυμερή Διάσκεψη, στην οποία η ΕΕ είναι ενδιαφερόμενο, όχι συμβαλλόμενο μέρος, και θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - και έχει υποχρέωση η Ε.Ε να είναι παρούσα βάσει της σχετικής Συνθήκης της ΕΕ».

Αντιθέτως, όπως είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει ο Κύπριος εκπρόσωπος, το εδαφικό όπως και τα άλλα κεφάλαια που άπτονται εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, θα συζητηθούν στη συνέχεια, η διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται σε πολύ λίγο (κάποια από τα θέματα που τέθηκαν τις τελευταίες ώρες, είναι η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην κεντρική διακυβέρνηση, όπως επίσης η ευρωπαϊκή πτυχή - θέμα που εξέτασαν εμπειρογνώμονες).

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκος Κοτζιάς

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Χθες έφθασαν στη Γενεύη οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σήμερα φθάνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον ενώ όπως έγινε γνωστό την ΕΕ θα εκπροσωπήσει αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη συμμετοχή και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Χθες, εξάλλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναφερόμενος στη Διάσκεψη είπε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ πως αυτό που γίνεται σήμερα είναι ιστορικό, οποιοδήποτε και εάν είναι αποτέλεσμα, γιατί είναι η πρώτη φορά σε αυτή τη διαδικασία που οι εγγυήτριες δυνάμεις συναντώνται με τους Κύπριους για να συζητήσουν το πολύ δύσκολο, όπως το χαρακτήρισε, θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Διπλωματικός «πυρετός» για τους χάρτες

Εν τω μεταξύ χθες, Τετάρτη (11/01/2017) στη Γενεύη η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά αντάλλαξαν χάρτες. Τώρα μένει να εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της πρόσφατης συμφωνίας.

Μιλώντας, εξάλλου, στους δημοσιογράφους, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι χάρτες που ανταλλάχθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μον Πελεράν, δηλαδή παραχωρούν ποσοστό 28,2% έως 29,2% στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. «Είναι η πρώτη φορά που ανταλλάσσονται χάρτες στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», σημείωσε.

Από τη μελέτη του χάρτη που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κατ' αρχάς εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στο 29,2%, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να κρύψει ότι από την άλλη, υπάρχουν πρόνοιες του χάρτη «που δεν μας ικανοποιούν, και οι διαφωνίες έχουν ήδη υποβληθεί, γραπτώς μάλιστα, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με πολύ συγκεκριμένα σχόλια επί των τουρκοκυπριακών προτάσεων». Ερωτηθείς αν υποβλήθηκαν αντίστοιχες ενστάσεις από τον Μουσταφά Ακιντζί, απάντησε πως εξ όσων γνωρίζει, δεν υπέβαλε αντίστοιχες γραπτές προτάσεις ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης

Σε ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης απάντησε πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες, για να προσθέσει: «Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που έχουμε τέτοια εξέλιξη, είναι θετικό ότι η σημερινή εξέλιξη κινείται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Μον Πελεράν. Από εκεί και πέρα, δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης».

Αξίζει επίσης να επισημανθεί και η επόμενη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη: «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογούν τη μη επανάληψη συνομιλιών».

«Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών»: αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του Προέδρου Αναστασιάδη, μέσω twitter. Και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Αυτά είναι τα χωριά που αξιώνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Γενεύης με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.

Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει πρόταση, 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Την ίδια στιγμή, πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσαν στο ΚΥΠΕ τη μετάβαση στη Γενεύη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ενόχληση για τη διαρροή

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι προϊόν διαρροών, γεγονός που έχει προκαλέσει την ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απηύθυνε έκκληση στους εκπροσώπους του Τύπου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε όποιους «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας».


Γιούνκερ: Θα υπάρξει θετική κατάληξη των συνομιλιών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση του νησιού και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι επιτυχείς.

«Είναι ριψοκίνδυνο, αλλά όταν πρόκειται για την ειρήνη πρέπει να αναλαμβάνουμε κινδύνους. Όταν πρόκειται για την ειρήνη, εκείνοι που δεν αναλαμβάνουν κανέναν κίνδυνο αναλαμβάνουν έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαλέτα, την πρωτεύουσα της Μάλτας.

«Νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να επανενωθεί το νησί. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν εξαιρετική δουλειά και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική κατάληξη των συνομιλιών στη Γενεύη αύριο», δήλωσε ακόμη ο Γιούνκερ.

Άιντε: Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με ημερομηνία δημοψηφίσματος

«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία των συνομιλιών που είχαν το τελευταίο διήμερο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και για την αυριανή Διεθνή Διάσκεψη.

Ο κ. Άιντε δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή στη Γενεύη είναι η καλύτερη ευκαιρία», η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού και επισήμανε ότι το τελευταίο 48ωρο έχει επιτευχθεί πρόοδος, μολονότι δεν έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα, έχουν διευθετηθεί ορισμένα από τα δυσκολότερα, εξηγώντας ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να επιλύσουν και ορισμένα άλλα. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, είπε, και πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες συναντώνται συνεχώς, ενώ οι δύο ηγέτες αυτή τη στιγμή κάνουν ένα μικρό διάλειμμα, αν και διαβουλεύονται με τις ομάδες τους, για να ξανασυναντηθούν σήμερα το απόγευμα.

Οι δύο πλευρές, όπως είπε ο κ. Άιντε, θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μέχρι τα μεσάνυχτα, ώστε να είναι προετοιμασμένες για την αυριανή Διάσκεψη, που θα είναι «ιστορική», γιατί είναι η πρώτη φορά που οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συναντηθούν με τις δύο πλευρές για αυτά τα δύο πολύ δύσκολα ζητήματα, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Βεβαίως, η συζήτηση δεν θα τελειώσει αύριο, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι θα ξεκινήσει αύριο, τόνισε. Παράλληλα, επαίνεσε τους δύο ηγέτες για το ότι, παρά τα πολλά εμπόδια με τα οποία είναι αντιμέτωποι, είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν από κοινού τα προβλήματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, υπογράμμισε, αφενός μεν ότι οι χάρτες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν είναι σωστοί και αφετέρου ξεκαθάρισε ότι οι χάρτες δεν θα βρεθούν στο τραπέζι της αυριανής Διάσκεψης.

Επίσης, ανέφερε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις αποφάσισαν να παραστούν στην έναρξη της Διάσκεψης στο ίδιο επίπεδο, αυτό των υπουργών Εξωτερικών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη οι ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων.

Την ώρα που διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις στη Γενεύη, στο εσωτερικό της Τουρκίας επικρατεί... οικονομικός αναβρασμός λόγω της δραματικής διολίσθησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Τουρκίας με το ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,0560 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 122,379 γεν, στο 0,8677 με τη στερλίνα και στο 1,0731 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,06% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 115,893 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,03% και διαμορφώνεται στα 1,2170 δολάρια.

Η τουρκική λίρα

Νέο χαμηλό ρεκόρ καταγράφει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Έναντι του δολαρίου υποχώρησε έως τις 3,88 λίρες και έναντι του ευρώ υποχώρησε στις 4,10 λίρες.

To τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 17% έναντι του δολαρίου το 2016, ενώ από τις αρχές του 2017 υποχωρεί κατά 9%.

Παράλληλα, η μεγάλη πτώση έναντι του δολαρίου, αποτελεί μέρος των συνεπειών της αλλαγής στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ (αύξηση επιτοκίων) καθώς η αναχρηματοδότηση των δολαριακών δανείων τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις ξένες επενδύσεις στη χώρα έχει οδηγήσει σε μεγάλη "φυγή” κεφαλαίων.

Και κατά συνέπεια σε δραματική διολίσθηση της λίρας την οποία η υπό την καθοδήγηση Ερντογάν, Κεντρική Τράπεζα, αποδίδει σε διεθνή... χειραγώγηση.

Όπως γράφει το capital.gr τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά γεγονότα έχουν προκαλέσει μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης στον τουρισμό και στο ήδη κατακόρυφα αυξανόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ οι τεράστιες δαπάνες λόγω της εμπλοκής στον πόλεμο στην Συρία και το Β. Ιράκ έχουν σχεδόν διαλύσει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με βάση τα παραπάνω στις Βρυξέλλες και ειδικά στην Κομισιόν δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν οτι "η Τουρκία χρειάζεται τα χρήματα της Ε.Ε.” και για τον λόγο αυτό εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ακόμα και για τις συνομιλίες στη Γενεύη, παρ' ό,τι θεωρούν πως η διάρκειά τους είναι κάτι που δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί και να προβλεφθεί...

Το παρασκήνιο πάντως στη Γενεύη είναι τεράστιο αφού μετά την ηχηρή απουσία του Προέδρου Ερντογάν από τη διεθνή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, Άγκυρα και Ακιντζί δεν δέχονται να δεσμευτούν ούτε στους χάρτες του Εδαφικού.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!